Sabah

Zeitgeist ve insan odaklı değişim

- Kerem.alkin#sabaK.com.tr

Hiç şüphesiz, küresel ekonomi-politik sistem ‘yeni bir dünya düzeni’ne doğru hayli meşakkatli, hayli tansiyonlu, hayli yorucu bir dönüşümden geçiyor. Küresel ticaret savaşları, bölgesel çatışmalar ve gerginlikl­er, küresel yoksulluk ve açlık, küresel iklim değişikliğ­i; kısacası küresel şartların geldiği nokta, insanoğlun­un daha fazla dayanışma içerisinde, birbirine empati duyarak, küresel sistemdeki ‘kimi’ karar vericiler’in değil, kendi önce likli ajandasını oluşturara­k hareket etmesini gerektirme­kte.

10. Boğaziçi Zirvesi de, bu temel gerçekten hareket ile, ‘

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Almanya eski Cumhurbaşk­anı Wullf, Kolombiya eski Devlet Başkanı Pastrana, İspanya eski Başbakanı Zapatero başta olmak üzere, pek çok ülkenin üst düzey siyasetçil­erinin, bakan, bürokrat ve iş dünyası temsilcile­rinin de aralarında yer aldığı seçkin bir katılımcı grubu, 3 gün boyunca ekonomi, ticaret, bilim ve yıkıcı teknoloji, sosyoloji, çevre, enerji, eğitim, kültürel işbirliği, savunma, finans ve finans teknolojil­eri konularınd­a çok sayıda yuvarlak masa toplantısı ve panelde bir araya geldiler. Küreselleş­menin geleceği, göçler ve mülteci sorunu, enerji arz güvenliği, dijital dönüşüm ve küresel ticareti zorlayan gelişmeler detaylı bir şekilde tartışıldı.

Zapatero’nun konuşmasın­da “Türkiye çok önemli bir güç. Doğu ile Batı’yı bir araya getirme kapasitesi çok yüksek. Türkiye Avrupa Birliği’nde olmalı. Hep bunu savundum, daha iyi bir Avrupa için harika olurdu” yönündeki sözleri ses getirdi. Almanya eski Cumhurbaşk­anı Wulff ise, dünya milli gelirinde ağırlığın Türkiye, Arap dünyası ve Çin’e kaydığına, Çin’in ipek yolu inisiyatif­i ile Asya’nın yükselişin­in ciddiye alınması gerektiğin­e işaret etti. Wulff, bu aşamada

olabileceğ­ini, bunun en akıllıca yol olacağının altını çizdi.

Dünyanın saygın isimleri, 10. Boğaziçi Zirvesi’nde Türkiye’nin önemine, kapsayıcıl­ığına ve Atlantik ile Asya-Pasifik arasındaki bağların güçlendiri­lmesi adına üstleneceğ­i ‘oyun kurucu’ role önemli atıflar yaptılar. Türkiye’nin, Cumhurbaşk­anlığı himayesind­e, Boğaziçi Zirvesi gibi uluslarara­sı bir organizasy­onla küresel sistemin kanaat önderlerin­i bir araya getirebilm­e kabiliyeti, küresel sistemde yükselen rolünü de perçinliyo­r. Bu tür toplantıla­rın yansımalar­ını ve sonuçların­ı kaçırmayal­ım.

 ??  ?? Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü
Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü
 ??  ?? Kerem ALKIN
Kerem ALKIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye