Sabah

İhracatta yılsonu hedefi 5 milyar $

Yılın ilk 10 ayında iklimlendi­rme sanayi ihracatı 3.8 milyar doları geçti. Klima en fazla satılan ürün olurken ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Sektörün yılsonu hedefi ise 5 milyar dolar

-

Türkiye iklimlendi­rme sanayi ihracatı, yılın 10 ayında yüzde 2.7 artarak 3 milyar 869 milyon dolara yükseldi. İklimlendi­rme Sanayi İhracatçıl­arı Birliği (İSİB) verilerine göre yılın 10 ayındaki ihracatın yüzde 48’i, Türkiye iklimlendi­rme sektörünün ihracat sıralaması­nda ilk 10’da yer alan ülkelere yapıldı. Türkiye iklimlendi­rme sektörünün en çok ihracat yaptığı ülke Almanya olurken, Almanya’yı, İngiltere, İtalya, Fransa, Romanya, Irak, Rusya, Polonya, İspanya ve Çin takip etti.

EN YÜKSEK ARTIŞ İSPANYA’DA

Almanya’ya 438 milyon 706 bin dolar ihracat gerçekleşt­irdi. 2018’in aynı dönemine göre bu ülkeye yapılan ihracatta yüzde 1.35 artış kaydedildi. Türkiye iklimlendi­rme sektörünün en çok ihracat yaptığı 10 ülke arasında en büyük artış yüzde 29 ile 129 milyon 115 bin dolar ihracat hacmine ulaşan İspanya’da yaşandı. İspanya’yı, yüzde 25 artışla 97 milyon 880 bin dolar ihracat gerçekleşt­irilen Çin takip etti.

Türkiye iklimlendi­rme sektöründe 2019’un 10 ayında en çok ihracat yapılan ürün grubu ise klima oldu. Bir önceki yıla göre yüzde 38 artış yaşanan klima sektöründe toplam ihracat, 395 milyon 511 bin dolara ulaştı. İhracatta ilk sırayı alan klimayı, havalandır­ma, yalıtım, soğutma ve tesisat ürün grupları ihracatı takip etti. Isıtma sektörünün ihracatı ise yüzde 5.7 azaldı.

TÜRKİYE SPLİT KLİMADA LİDER

İSİB Başkanı Mehmet Şanal, “2019 yılının sonunda 5 milyar dolar seviyeleri­nde ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor­uz” dedi. Şanal şöyle devam etti: “Türkiye, split klimadaki üretim kapasitesi ile Avrupa pazar lideri, radyatör ve havlupanda ise dünya lideri konumunda. Soğutma, tesisat, yalıtım ve havalandır­ma gibi diğer ürün gruplarınd­a da benzer başarıları yakalamayı ve dünya sıralaması­nda ilk 10’a girmeyi hedefliyor­uz. Planlı çalışmalar yürüterek 6-7 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bu hedeflerim­ize ulaşmak mümkün.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye