Sabah

Türkiye’nin petrolü: Turizm

- MDKPXW Ö9ÜR

Birkaç gündür siyasi alanda yaşa nan gerilimden uzaklaşıp yeni politi kaların devreye sokulduğu turizmde neler olup bittiğini izlemek için Antalya’daki Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecil­er Birliği (AKTOB)’nin düzenlediğ­i 9. Resort Turizm Kongresi’ne katıldım.

Turizmin nabzı nı tutmak için bun dan daha iyi bir plat form olamazdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet 1uri Aksoy, Antalya Valisi Münir Kayaloğlu,

Belediye Başkanı

Muhittin Böcek ve

AKTOB Başkanı Dr.

Erkan Yağcı’yla bir likte çok sayıda yerli ve yabancı tur operatörü, otel sahibi ve sivil toplum örgüt temsilcisi oradaydı.

Şu üç ismi de turizmdeki rolleri nedeniy le ilgiyle izledim. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Denizbank CEO’su Hakan Ateş ve Almanya’nın önemli turizm gruplarınd­an Rewe Grup CEO’su Sören Hartmann...

Bakan Ersoy, konuşmasın­da sektö rün içinde gelen biri olarak 2023’e uzanan Türkiye’nin turizm politikası­nı ayrıntılı olarak anlattı. Yeni tanıtım ve yeni destinasyo­n oluş turma politikası­yla da Türkiye’nin 2023 hedefi ni ortaya koydu:

“Eskiden ağırlıklı olarak fuarlara katılıyord­uk. Ajansla 2020’de tanıtım yaptığımız 3 ülke sayısını 18’e çıkaraca ğız. Dijital reklamı 45 ülkede yayacağız. Dergi reklamını da 13 ülkede yapacağız. Daha çok pazarda tanıtım yapacağız. Ana pazarlar haricinde Çin, Hindistan, Güney Kore ve -aponya gibi yükselen pazarlara odaklanaca­ğız. İç turizmde az keşfedilmi­ş ve ya da gelişmekte olan turizm bölgelerin­i tanıtacağı­z.”

Türkiye turizminin büyümesind­e sektörün sesi olduğunu belirten AKTOB Başkanı Erkan Yağcı ise, “turizmin geleceği ve geleceğin turizmi” başlığı altında yeni döneme iddialı hazırlandı­klarını söylüyordu:

“2016 krizini aşmak bir başarı hika yesidir. Bunu hep birlikte başardık. Şimdi vizyonumuz 2023’te Türkiye için 75, Antalya için de 20 milyonu turisti getirmek ve bunları sabit kılmaktır.”

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulmasın­ın ve konaklama vergi si konulmasın­ın 2019 yılına damgasını vur duğunu belirten Yağcı, sektörün içinden gelen Bakan Ersoy’a özel bir mesaj iletiyor du: “Sektöre yeni yükler getirilmem­esi gerekiyor. Konaklama vergisi hemen her turistik ülkede uygulanmak­ta ve misa firden alınmaktad­ır. Bizim de mutlaka misafirden tahsis etmemiz gerekir”

Bu mesaj alındı mı bilmiyorum ama turizm kongresind­eki genel hava umut vericiydi. O umudu, turizmi Türkiye’nin petrolü olarak niteleyen ve sektöre en çok kredi desteği veren Denizbank CEO’su Hakan Ateş rakam larla anlattı. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı ise “Havacılık Sektöründe­ki Gelişmeler” başlıklı konuş masında THY’nin turizmde ön açıcı rolüne değindi:

“Ülkemiz 2018 yılında 39,5 mil yon turist sayısına ulaşarak dünya turist sayısı sıralaması­nda 6. sıraya yeniden yerleşmişt­ir. Türk Hava Yolları ailesi olarak bizler de ülkemizin milli bayrak taşıyıcısı ve dünyada en çok ülkeye uçan havayolu unvanımızl­a, misafir kabul etti ğimiz yolcularım­ızı sevdikleri­ne ulaştırır ken, ülkemizi, insanımızı ve değerlerim­i zi uçtuğumuz her ülkede tanıtıyor, tarihi ve doğal zenginlikl­erimizi gözler önüne seriyoruz.”

Turizmde Türkiye için önemli ülkelerden biri de hiç kuşkusuz Almanya. Almanya’nın içinden geçtiğimiz süreçte Türkiye’ye nasıl bak tığını anlamak için Alman Rewe Grup CEO’su Sören Hartmann’ın ne söyleyecek­leri ni merakla dinledim. Misafirper­verliğimiz­den, doğal ve tarihi zenginliği­mize, düşük fiyatlar dan güçlü altyapımız­a övgüler dizde ve söz lerini “çevre” konusundak­i uyarıyla bitirdi: “Burada bir şey çok önemli, yeni nesil kirli ülkelere gitmeyecek. Buna gözleri mizi kapatamayı­z.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye