Sabah

İyi de Wikipedia ne zaman özgürleşec­ek?

-

Türkiye, KOLEKTII BIR SöZLüK olarak tanı tılan :IKIPEDIA isimli internet sitesine eri şimi 2017 yılından beri engelliyor.

Gerekçe ise sitedeki Türkiye’yi TERöRLE AYNı DüZLEMDE gösteren içe rikler. Yargı, site yetkilile riyle gerek li yazışmalar­ın yapılmasın­ın ardından söz konusu içe riklerin kaldı rılmadığı tes pit ettiği için Wikipedia sitesi ne erişim engeli koymuştu.

Site hakkında ayrıca Atatürk’e hakaret gibi gerekçeler­le yapılan şikâyetler de var.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı 0USTAIA 9ARANK’ın hafta ortasında Wikipedia’yla ilgili yaptığı açıklama tartışmayı yeni den gündeme getirdi.

“Wikipedia Türkiye’den editör olup bu maddeleri DüZELTME YE çALışANLAR­ıN HEM EDITöRLüKL­ERINI SILDI, onları SISTEMDEN ATTı hem de bu maddelerle ilgili yapılan DEğIşIKLIK LERI ESKI HALINE GETIRDI. Şimdi bizim ne yapmamızı bekliyorsu­nuz? Ben o site ülkeme IITIRA ATARKEN, hakkımı kendi belirlediğ­i kurallarla savunmaya çalı şırken beni sistemden atı yorsa ne yapmamı bekler siniz?”

Bakan’ın, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu isya nı yerinde.

Eğer Wikipedia iddia edildiği gibi, dünyanın her yerinden kullanıcıl­arın özgürce bilgi paylaşımın­a açıksa BU SANSüRü NEYLE IZAH EDECEğIZ?

Bir devletin delilsiz bir şekilde “TERöRE DESTE VERMEK” gibi ciddi suçlar la itham edilmesine “ifade özgürlüğü” diyerek zemin yaratacaks­ın... Ancak aynı zeminde “CEVAP HAKKı Nı” bile çok göreceksin.

Ardından da zeytinya ğı gibi üste çıkacaksın... Yerel ve uluslarara­sı yasa lara göre suç olan bu PIş KIN SALDıRı karşısında

HUKUKUN TANıDığı HAK LARıN KULLANıLMA­SıNı sansür diye yaftalayac­ak sın.

Böyle mantıksızl­ık olur mu? Olur...

Yeni dünya nın gerçeği bu. FACEBOOK’un Twitter’ın, İNSTAGRAM’ın,

parlak bir kaç Amerikalı gencin California’da bir garaj da partiler ken buldukları PARLAK IIKIR LER olmadığını biliyoruz.

Devletler, istihba rat servisleri ve serma ye çevreleri, yeni kamu sal alanımız olan bu dijital platformla­r sayesinde BIL GININ DOLAşıMıNı da kontrol ediyorlar.

GERçEK ONLARıN GüN DEM OLMASıNA IZIN VER DIKLERINDE­N BAşKASı DEğIL ARTıK!

Mesela Çin, bonzaiden sonra piyasaya sürdüğü “7IK7OK” isimli kitlesel sanal “UYUşTURUCU­NUN” dozunu öyle bir ayarlıyor ki... HER TüRLü REZILLIğIN PAYLAşıLMA­Sı ESASıNA DAYANAN BU “ESPRI LI” sitede bir tek Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerin­in “şAKA Sı DAHI” yapılamıyo­r.

Bu saatten sonra ERI şIM ENGELLEME GIBI ESKI SILAHLARLA bu salgı nın önüne geçmek müm kün değil.

Wikipedia gidiyor, xpe dia’ya gelir. Ortalık, insan lara, hatta halklara attık ları iftiralarl­a ekşi çöp gibi kokan sözlüklerd­en geçil miyor. Sanal özel ağların bini de bir para zaten.

Dolayısıyl­a Türkiye Wikpedia’yı, HUKUK ARA CıLığıYLA “öZGüRLEşME YE” IKNA ETMEK GIBI nafile çabaları artık terk etmeli.

Sonra’da bu kirli mec raya temiz su dökecek SIVIL, YARATıCı VE EğLEN CELI PROJELERE destek ver meli.

Gençlere “

 ??  ?? Melih ALTINO.
Melih ALTINO.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye