Sabah

9AILLANT TüRKIYE SOSYAL SORUMLULUK PROJELERIY­LE DE FARK YARATıYOR

-

VAILLANT Türkiye, Doğa Derneği işbirliğiy­le hayata geçirdiği Küçük Akbabaları Koruma Projesi ile 2015 yılından bu yana küçük akbabaları­n yaşam şartlarını iyileştirm­ek için çalışıyor. Akbabaları­n göç yolunda bulunan farklı ülkelerdek­i 14 sivil toplum kuruluşunu­n katılımıyl­a uluslarara­sı bir boyut kazanan proje göç yolu üzerinde yaşayan yerel halkların da katılımıyl­a devam ediyor.

Doğayı ve çevreyi korumaya yönelik enerji verimliliğ­i sağlayan ürünlerini­n yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriy­le topluma ve çevreye katkıda bulunmayı hedefleyen Vaillant Türkiye, Doğa Derneği ile işbirliği çerçevesin­de nesli hızla tükenen küçük akbabaları­n popülasyon­unu artırmak amacıyla 2015 yılından bu yana “Küçük Akbabaları Koruma Projesi”ni yürütüyor. 2015 yılında küçük akbabaları­n Balkanlar’daki en geniş üreme alanı olan Ankara Beypazarı’nda başlatılan proje kapsamında Adana ve Mersin bölgesinde de doğa ile yerel kültür arasındaki bağları ortaya koymak adına anket çalışmalar­ı gerçekleşt­irilerek nesli küresel ölçekte tehlike altında olan küçük akbabalar ile bölgenin son göçerleri arasındaki bağlar ortaya çıkarıldı. 2019 yılında Adana’da gerçekleşt­irilen çalışmalar kapsamında ise her yıl 800’ün üzerinde küçük akbabanın gözlemlend­iği Sarımazı Yırtıcı Kuş Göçü Sayımı Eylül ayında başladı.

Küçük akbabaları­n en yoğun olduğu Balkanlar ve Türkiye’de başlatılan koruma çalışmalar­ının hızla devam ettiğini belirten Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu, projenin bölge halklarını­n katılımıyl­a sosyal bir boyuta taşındığın­ı söyledi. Kayaoğlu, “Mersin’deki Bolkar Dağı Önemli Doğa Alanı’nda yaşayan göçerler sayesinde sürülerdek­i ölü hayvanları yiyen küçük akbabalar besin ihtiyaçlar­ını karşılama şansı buluyor. Küçük akbabaları­n göç yolu üzerinde bulunan yaşam alanlarınd­aki 30 köyde, bölgede yaşayanlar­ın yanı sıra göç halindeki çobanlarla görüşmeler yaptık. Göçebe kültürünün son örneklerin­in bulunduğu bölgedeki göçebe kültür ve küçük akbabalar arasındaki ilişkinin anlaşılmas­ı için gerçekleşt­irdiğimiz anket çalışmasın­ın sonucunda göçerlerin, nesli tehlike altındaki küçük akbabaları yakından izlediğini gördük” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu
Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye