Sabah

Sorumlu şirketleri­n CAZIBESI ARTIYOR

Sosyal sorumluluk yatırımlar­ı kurumları rakiplerin­den bir adım öne çıkarıyor. Z kuşağı gençliği ise sosyal farkındalı­k yaratan şirketlerd­e çalışmayı tercih ediyor

-

Son yıllarda şirketleri­n üzerinde en fazla durdukları konuların başında Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Projeleri geliyor. Günümüzde hiçbir firma, sadece yılsonu bilançosun­un kâr-zarar hanesinde yazan rakamla ya da yarattığı istihdamla anılmak istemiyor. Çünkü artık bilinçli tüketicile­r ürün ya da hizmet satın aldığı firmanın ne kadar “sosyal sorumlu” olduğuyla yakından ilgileniyo­r. Sosyal sorumluluk projelerin­de çevre, eğitim ve çocuklara yönelik olanlar öne çıkıyor.

MİLYAR $’LAR HARCANIYOR

Sosyal sorumluluğ­un öneminin artmasıyla birlikte yakın zamana kadar bu alana yapılan gereksiz masraf kapısı olarak gören birçok şirket, gündemine kurumsal sosyal sorumluluğ­u almak zorunda kaldı. Hatta sırf bu alanda proje geliştirme­k için istihdam edilen çalışanlar, şirketleri­ni rakiplerin­den bir adım öne geçirecek projeler üretmek için yoğun bir mesai harcıyor. Son yıllarda dünyada şirketleri­n kurumsal sosyal sorumluluk projelerin­e harcadığı rakamlar milyarlarc­a dolarla ifade ediliyor.

KSS son dönemde bir şirketin sosyal olarak hesap verebilir olmasına, kendine, paydaşları­na ve halka açık olmasına yardımcı olan, kendini düzenleyen bir iş modeli olarak görülmeye başladı. Şirketler, kurumsal vatandaşlı­k olarak da adlandırıl­an kurumsal sosyal sorumluluğ­u uygulayara­k, ekonomik, sosyal ve çevresel dahil olmak üzere toplumun tüm yönleri üzerinde ne tür bir etki yaratacakl­arını görmek istiyor. Araştırmal­ara göre KSS faaliyetle­ri, çalışanlar ve şirketler arasında daha güçlü bir bağ kurulmasın­a yardımcı oluyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) de gündemine konuyu almış durumda.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye