Sabah

NATO... Suriye için 4’lü mekanizma...

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta katılacağı NATO =irvesi, pek çok açıdan dönüm noktası olmaya aday.

Zirve öncesi, “Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa” devlet başkanları­nı bir araya getirecek toplantı, Suriye meselesi etrafında şekillenec­ek. “'üzensiz göç, güvenli bölgede yerle şim ve altyapının finans manı” çerçevesin­de yeni bir mekanizma kurulması da söz konusu olacak. Dört ülkenin ulusal güvenlik danışmanla­rı yılda 4 kez, dışişleri bakanları 2 kez, devlet başkanları ise bir kez buluşacak. Toplantıla­ra dönüşümlü ev sahipliği yapılacak.

Kaldı ki...

7 yıldır, Suriyeli sığınmacıl­arın her türlü maliyetine katlanan Türkiye’nin gündeme getirdiği “gönüllü ve güvenli iskan mode li” dışında şu ana kadar uluslarara­sı toplumun geliştireb­ildiği alternatif for mül de yok.

Ayrıca Türkiye, bu konuyu BM Göçmenler Yüksek Komiserliğ­i ile koordine ederek epeyce mesafe almış durumda. Yani... Suriyelile­rin geldikleri bölgelerin tespiti, öncelikle kendi toprakları­na yerleştiri­lmeleri, arzu etmeleri halinde ise Türkiye’nin oluşturduğ­u güvenli bölgede yeni hayatların­a başlaması hedeflenme­kte.

Güvenli bölge planına, Ankara’nın yeni bir nüfus ve nüfuz alanı oluşturaca­ğı iddiası ile karşı çıkan Avrupa ülkeleri, günün sonunda kritik bir tercihle karşı karşıya kalacaklar­ının da artık farkında. Ya baş edilmesi güç bir göç dalgası ile sarsılacak­lar ya da Türkiye’nin milli güvenlik kaygıların­ı giderecek çözüme “evet” deyip, kesenin ağzını açacaklar.

★★★

NATO Zirvesi ise ittifakın, “güvenliğin bölünemezl­iği” ilkesi adına büyük sınamaya sahne olacak gibi duruyor. Halihazırd­a, Akdeniz ve Ege’deki NATO deniz görev gücü sayesinde yasadışı ve düzensiz göçe karşı tedbir aldığını düşünen kimi ülkeler, sorunun özünde Türkiye-Suriye sınırındak­i terör tehdidinin yattığını görmezden gelmeyi sürdürüyor. Tam da bu nedenle Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 21. yüzyılın asimetrik güvenlik tehditleri ile başa çıkmaya dönük reçetelerl­e NATO Zirvesi’ne hazırlanıy­or. Nitekim, son ABD ziyaretind­e Başkan Trump’ın, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la sohbetinde NATO’nun güncel misyonuna dair ayrı bir başlık açması da Londra’daki oturumun hararetli geçeceğine işaret ediyor. Hatta Trump’ın, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşt­i” diyen Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’u eleştiren tutumu da ipucu olarak değerlendi­riliyor. Yıllardır...

AB Ordusu kuramayan, sadece NATO şemsiyesin­in altına sığınan ama ittifaka dair yükümlülük­lerini yerine getirmeyen Batılı ülkelerin, Türkiye’siz seçenekler­de ancak kabus senaryo su yaşadıklar­ını itiraf etmeleri de başlı başına önem kazanıyor.

Gerek AB, gerekse NATO; Suriye’de ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrar için yakın tarihte hiç olmadığı kadar Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor. Üst perdeden beyanlara rağmen Avrupa’nın, Türkiye ile işbirliği yapmak, güvenlik teminatı vermek, fon sağlamak ve enerji pastasını paylaşmakt­an başka çaresi de bulunmuyor.

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU ANKARA’NIN NABZI
Okan MÜDERRİSOĞ­LU ANKARA’NIN NABZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye