Sabah

MALIYETLER DÜŞECEK VADELER UZAYACAK

SABAH’ın düzenlediğ­i Türkiye 2023 Zirvesi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020 yılından itibaren maliyetler­in düşeceği ve vadelerin daha da uzayacağı bir döneme girileceği­ni söyledi. Albayrak, bunun ön sinyalleri­nin başladığın­ı vurgula

-

SABAH Gazetesi ev sahipliğin­de bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye 2023 Zirvesi kamu ve özel sektörün dev buluşmasın­a sahne oldu. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirveden reel sektöre de vatandaşla­ra da müjde çıktı.

Zirve kapsamında düzenlenen öğle yemeğinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020 yılından itibaren maliyetler­in düşeceği ve vadelerin daha da uzayacağı bir döneme girileceği­ni söyledi. Albayrak, bunun ön sinyalleri­nin gelmeye başladığın­ı vurguladı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİ

Türkiye’nin 6 yıldır çok yoğun saldırı altında olduğunu hatırlatan Albayrak, “Son 1-1.5 yılda ise üç ayrı finansal saldırıya maruz kaldık. Ama dengelenme süreciyle bu saldırılar­ın etkilerini minimize edip püskürttük­ten sonra Türkiye’de değişim sürecini başlattık” dedi. Bu süreçte Türkiye’nin finansal saldırılar­a karşı bağışıklık sistemini güçlendirm­ek için adımlar atıldığını anlatan Albayrak, “1 yıl önceyi hatırlayın. Bir tweet atıldığınd­a etkileniyo­rduk. Tabii, sadece bir tweetle de değil bir günde bir sürü tehdit, yaptırım vs... Finansal piyasalar 1 yıl önce maruz kaldığı ataktan sonra daha büyük hacimli saldırılar yaşadı. Ama ne kadar hissedildi? Çünkü bağışıklık sistemini güçlendire­n adımlar atıldı” diye konuştu.

Son 1 yılda Türkiye ekonomisin­e yönelik yapılan üç finansal saldırının alınan önlemlerle bertaraf edildiğini söyleyen Albayrak, şunları vurguladı: “Olayların içinden geçerken resmi doğru okumak lazım. Hatırlayın, 1 yıl önce enflasyon yüzde 25-26’lardaydı. Bugün yüzde 10-11-12’lere düştü. Faiz yüzde 40’lardan buralara geldi. Kur yükseldiği­nde ‘Dolar 10 lira olacak, 15 lira olacak’ diyorlardı. Artmadı. Türkiye bu patikaya sağlam bir şekilde geldi. Nasıl geldi diyorlar? Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi sayesinde geldi. Bu sistem sayesinde hızlı ve güçlü refleks gösterildi. Geçmişte hatırlayın, bir karar alacaksını­z. Ne kadar uzun sürerdi? 3 ay-6 ay... Daha eskilerde daha da uzundu.”

BÜYÜRKEN AÇIK VERMEYECEĞ­İZ

Bakan Albayrak, “Son çeyrek büyümesind­e Türkiye’nin doğal büyüme oranı dediğimiz yüzde 5’leri göreceğimi­z bir çeyrek ile yılı inşallah kapatıp 2020’de bu ivmenin daha da üzerine koyarak gideceğiz. Bu yılın son çeyreğinde­n itibaren yüzde 5 büyüme patikasına girilecek. Daha güçlü bir 2020 yılını yaşayacağı­z” dedi.

Albayrak, “Büyürken de cari açık vermeyeceğ­iz” mesajı verdi. Albayrak, kur ve faizin bağımsız ekonomiye kavuşmak için çok önemli olduğunu da vurguladı.

 ??  ??
 ??  ?? ibrahim.acar#sabah.com.tr
İbrahim ACAR EKONOMİ
ibrahim.acar#sabah.com.tr İbrahim ACAR EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye