Sabah

YILDA 150 BIN KONUT

BAKAN KURUM’DAN ORTA VE ALT GELIRLI VATANDAŞA MÜJDE

- Seda.tabak@sabah.com.tr

SABAH’ın 2’nci Türkiye 2023 Zirvesi’nden vatandaşa müjde çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte alt ve orta gelirliye özel proje hazırladık­larını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Yılda 150 bin konut yapacağız” dedi

SABAH’ın dün gerçekleşt­irilen 2’nci Türkiye 2023 Zirvesi’nden orta ve alt gelirliye müjde çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, zirvenin açılış konuşmasın­da Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte vatandaşın ev sahibi olmaları için önemli bir proje hazırlığın­da oldukların­ı söyledi. Bakan Kurum, “Tüm şehirleri kapsayan alt ve orta gelir grubuna hitap eden projeleri yapacağız. Yıllık 150 bin konut hedefinin olacağı çok anlamlı projeyi gerçekleşt­irmiş olacağız” diye konuştu.

13 MILYARLIK KAYNAK

Başkan Recep Tayyip

Erdoğan’ın “Bedeli ne olursa olsun kentsel dönüşümü yapacağız” sözünü anımsatan Kurum, “Bu hedef doğrultusu­nda bugüne kadar

1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü sağladık. Bu projelere 13 milyar lira kaynak aktardık. Bununla birlikte kira ve faiz yardımı, hibe, kamulaştır­ma gibi birçok destek verdik” dedi.

2023’TE DÜNYAYLA YARIŞACAĞI­Z

Kentsel dönüşümün yol haritasını çizdikleri­ni kaydeden Bakan Kurum, “Türkiye’de 1.5 milyon acil öncelikli dönüştürül­mesi gereken konut var. Her yıl 300 bin konut dönüştürme­k suretiyle 5 yıl içerisinde bu dönüşüm sürecini tamamlamak istiyoruz. 300 bin hedefin bir kısmını biz gerçekleşt­ireceğiz. Bu yıl 25 bini İstanbul’da olmak üzere 65 bin konutun dönüşümünü başlattık. İstiyoruz ki 2023’te ülkemiz her alanda dünyayla yarışır bir

ülke haline gelsin” şeklinde konuştu.

Dünyanın 20 şehrinin ekonomik güç bakımından birçok ülkeyi geride bırakmış durumda olduğuna dikkati çeken Kurum, şöyle devam etti: “Mesela, Londra’yla Hollanda, New York’la Kanada yarışıyor. Tokyo tek başına Güney Kore’yle rekabet ediyor. Birleşmiş Milletler’e göre 2030’da ciddi bir artışla mega şehir sayısının 41’e, orta ölçekli şehir sayısının 558’e çıkması öngörülüyo­r. Türkiye’de de nüfusumuz artıyor, şehirlerim­iz nüfus artışıyla karşı karşıya. 1950’de nüfusu 500 binden fazla olan şehir sayımız sadece 2 iken, bugün ise 40. 2015’te yayınlanan Brookings Raporu’na göre, dünyanın en hızlı gelişen ilk 10 kenti arasında 4 şehrimiz; İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa yer alıyor. Fakat Türkiye’nin 4 şehirle değil, onlarca marka şehirle ‘Şehirler Süper Ligi’nde yer alması gerekiyor. Bu hem ekonomik rekabet gücümüz hem de uluslarara­sı ilişkileri­miz bağlamında çok önemli. Türkiye, şehirleriy­le sadece oyuncu değil, oyun kurucu olarak yerini almalıdır.”

 ??  ?? Bakan Kurum, taş kın, heyelan ve sel riski taşıyan alanlarda ki yapıların yıkılacağı­nı ve vatandaşla­rı ilk etapta 15 bin konutluk yeni güvenli alanlara taşıyacakl­a rını söyledi.
Bakan Kurum, taş kın, heyelan ve sel riski taşıyan alanlarda ki yapıların yıkılacağı­nı ve vatandaşla­rı ilk etapta 15 bin konutluk yeni güvenli alanlara taşıyacakl­a rını söyledi.
 ??  ?? Seda TABAK
EKONOMI
Seda TABAK EKONOMI
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye