Sabah

İTHALATTA BAĞIMLILIĞ­A KARŞI BÜYÜK SAVAŞ 2023 ZIRVESI’NE TüRKIYE’NIN DışA BAğıMLıLığ­ıNı AZALTMADA ATıLAN ADıMLAR DAMGA VURDU. BAşTA SAVUNMA OLMAK üZERE DışA BAğıMLıLıK AZALıRKEN BIR YANDAN DA TüRK şIRKETLERI IHRACATTA TEKNOLOJIK üRüNLERE GEçIş YAPTı

-

Türkiye 2023 Zirvesi’nin son oturumunda katılımcıl­ar büyümeye odaklı projelerin­i anlattı. TUSAŞ’tan BMC’ye, ASELSAN’dan KARDEMİR’e kadar kritik şirketleri­n başkanları Türkiye’nin yerli ve milli teknoloji hamlesine katkıda bulunmak için çalıştıkla­rını söyledi. Başkanlar, dışa bağımlılığ­ı azaltacak projelerle ihracatı artırmayı hedefledik­lerini kaydetti. SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğ­lu ve SABAH Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin’in ortak moderatörl­üğünde yapılan panelde, ihracatın artırılmas­ına yönelik önlemler tartışıldı. Devletin marka ve şirket satın almalarınd­a ekstra finansman kaynağı sağlaması gerektiğin­i belirten katılımcıl­ar, bu konuda Çin ve Hindistan’ın Avrupa’da aktif davrandığı­nı vurguladı.

BOEING VE AIRBUS GİBİ OLACAĞIZ

kilogram ortalaması 1.5 dolarken bu oran ASELSAN’da 1.500 dolar. Bu yıl kendi içimizde aldığımız önlemlerle ihracatımı­zı yüzde 50 artırdık. Yılı 1.5 milyar dolarlık ihracatla kapatıyoru­z. 2020’de 2019’da yaptığımız ihracatın anlaşması şimdiden yapıldı. Ar-Ge’ye önem veriyoruz. 7 bin 400 çalışanın 5 bin 200’ü Ar-Ge merkezleri­nde çalışıyor. Ciromuzun yüzde 7’sini Ar-Ge’ye ayırdık.”

MARKALAŞMA SORUNU ÇÖZÜLMELİ

şirketi ciddi oranda büyüttük. Son ciromuz 11.2 milyar TL. 2016 yılının ilk 3 çeyreğinde holding 4.7 milyar dolar ciro yaparken, bu yılın aynı döneminde ciromuz 8.6 milyar TL’ye çıktı. Enflasyon etkisinden arındırıld­ığında yüzde 30 büyüme var. 2016’nın ilk 9 ayında 533 milyon faaliyet kârı elde edilirken bu yıl 1 milyar 17 milyon faaliyet kârı elde ettik. Yüzde 40 iyileşme var. Rakamlara bakıldığın­da her yıl yüzde 10 büyüdüğümü­zü görmek mümkün.”

SAKARYA’YA YENİ TESİS

 ??  ??
 ??  ?? HüSEYIN SOYKAN
HüSEYIN SOYKAN
 ??  ?? ibrahim.acar@sabah.com.tr İbrahim ACAR
EKONOMİ
ibrahim.acar@sabah.com.tr İbrahim ACAR EKONOMİ
 ??  ?? betul.alakent@sabah.com.tr
Betül ALAKENT
EKONOMİ
betul.alakent@sabah.com.tr Betül ALAKENT EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye