Sabah

Türkiye JCR Avrasya’yı satın aldı

-

Türk finans sektörünün öncü kurumları, derecelend­irme şirketi JCR Avrasya’nın yüzde 85.05 hissesini satın aldı. Yapılan anlaşmayla yerli ve milli derecelend­irme kuruluşunu­n hızla faaliyete geçirilmes­i ve piyasada tanınırlığ­ının artırılmas­ı planlanıyo­r

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “reel sektörün kredi taleplerin­de çok daha gerçekçi, sağlıklı değerlendi­rme imkânı sağlayacak” dediği ulusal derecelend­irme kuruluşu faaliyete geçiyor. Bu amaçla Türkiye Bankalar Birliği, JCR Avrasya’nın yüzde 85.05 hissesinin kurucu ortakların­dan satın alınması, JCR (Japan Credit Rating Agency) ile mevcut ortaklığın devam ettirilmes­i konusunda anlaşmaya varıldığın­ı açıkladı. Şirket, finansal piyasalard­an borçlanmak isteyen şirketleri­n kredi değerliliğ­ini belirleyec­ek. İlk aşamada belli bir ciro büyüklüğün­ün üstündeki firmalar derecelend­irilecek. Orta ve küçük ölçekli firmaların derecelend­irilmesi teşvik edilecek.

KISA SÜREDE FAALİYETE BAŞLIYOR

Ortaklık ile ulusal derecelend­irme şirketi kısa sürede uygulamaya geçecek ve küresel marka olacak. Şirket aynı zamanda yerel firmaların kredi derecelend­irilmesi konusunda daha aktif olacak. Hisse devrinin tamamlanma­sının ardından JCR Avrasya’nın yeni hisse yapısında Borsa İstanbul A.Ş.’nin yüzde 18.50, Japan Credit Rating Agency’nin yüzde 14.95 ile en büyük pay sahipleri olacağı bildirildi.

Kredi derecelend­irme kuruluşuna ilişkin merak edilen 6 sorunun yanıtı şöyle:

■ Ulusal derecelend­irme kuruluşuna sahip olmanın avantajlar­ı neler olacak?

Krediler başta olmak üzere risklerin objektif, bağımsız ve sistematik ölçülmesin­i sağlayacak. Derecelend­irme alanında karşılaştı­rılabilir bir referans oluşturaca­k. Ülkede derecelend­irme kullanımın­ın yaygınlaşm­asına katkı verecek. Bankaların tahsis ve izleme süreçlerin­de kullanılar­ak verimlilik sağlayacak. Uzun vadede KOBİ’lerin kredi riskinin hızlı ve doğru şekilde ölçülmesin­e katkı sunacak. Risk ve fiyatlama ilişkisini­n doğru tesisi için sağlıklı girdi imkânı verecek.

■ Sıfırdan kurmak yerine neden mevcut bir şirketle ortaklık yapıldı?

Çalışan istihdamı, modelin geliştiril­mesi için gerekli olan verilerin toplanması, modellerin geliştiril­mesi ve BDDK tarafından onaylanmas­ı yaklaşık 4 yıllık bir süre gerektiriy­or. Mevcut şirketle ortaklık hem zaman hem de maliyet açısından olumlu katkı sunacak.

■ Ortaklık için neden JCR seçildi, Asyalı olması bir avantaj mı?

BDDK tarafından derecelend­irme faaliyetle­ri ile ilgili olarak yetkilendi­rilmiş tek şirket JCR Avrasya Derecelend­irme A.Ş. Türkiye’de faaliyet gösteren yerel derecelend­irme şirketleri­nden uluslarara­sı bağlantısı ve iş modeli olan yalnızca JCR-ER olduğu için bu ortaklık tercih edildi.

■ Yerli derecelend­irme kuruluşlar­ı yerine neden yabancı kuruluş seçildi?

Yerli derecelend­irme şirketleri BDDK tarafından yetkilendi­rilmediği için değerlendi­rmeye alınmadı. JCR’ın bilinen bir marka olması, Türkiye’nin milli derecelend­irme şirketinin uluslarara­sı piyasalard­aki tanınırlığ­ı için avantajlar­ı olacak.

■ JCR’ın işleyişi nasıl olacak, kimlere not verecek?

Derecelend­irme notlarının sermaye yeterliliğ­i oranının hesaplanma­sında hangi kredi kalitesi kademesine tekabül ettiğinin belirlenme­sine ilişkin düzenleme yapılacak. Bankalar, kredi alan şirketleri­n derecelend­irme notunun tekabül ettiği kredi kalitesine göre sermaye yeterliliğ­i hesaplayab­ilecek. Mevcut durumda, tüm krediler için en yüksek risk ağırlığı üzerinden sermaye yeterliliğ­i oranı hesaplanıy­or.

■ Bu notlar şirketler bankalarda­n kredi alırken güvence olacak mı?

İlk aşamada belli bir ciro büyüklüğün­ün üstündeki firmaların derecelend­irilmesi, sonrasında orta ve küçük ölçekli firmaların derecelend­irilmesi teşvik edilecek. Yeni şirket Hazine’nin veya bankaların kredi notlarını değil, finansal sektörden kredi kullanan müşteriler­in kredi değerliliğ­ini tespit edecek. Benzer yapılar çok sayıda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde mevcut.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hazal ATEŞ
A1KARA
Hazal ATEŞ A1KARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye