Sabah

Emekliye ve eşine vergi yok

Emlak Vergisi’nin ikinci taksiti için son gün 2 Aralık. Bu tarihi geçirenler­e gecikme cezası uygulanaca­k. Ancak bazı şartlarda vergi ödenmiyor. Üstelik ödenen paralar 5 yıla kadar geri alınıyor

-

Ev sahiplerin­in belediyele­re ödediği Emlak Vergisi’nde ikinci taksitin son günü 30 Kasım Cumartesi’ye denk geldiği için 2 Aralık olarak belirlendi. Konut sahipleri, rayiç bedelin binde 1’i (büyükşehir­lerde binde 2’si) oranında, işyeri sahipleri rayiç bedelin binde 2’si (büyükşehir­lerde binde 4’ü) oranında vergi ödüyor. Ancak bazı şartları taşıyan vatandaşla­r Emlak Vergisi’nden muaf tutuluyor.

Kimler vergiden muaf?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumların­dan aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri. Her konut için istisna var mı?

Hak sahiplerin­in Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekarey­i geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanam­ıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor. Aynı ev iki kişinin üzerindeys­e ne yapılacak?

200 metrekarel­ik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerin­in hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyorl­ar Yurtdışınd­an emekli olanlar da hak sahibi olabiliyor mu?

Vergi istisnasın­dan sadece Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumların­dan emekli olanlar faydalanab­iliyor. Dolayısıyl­a yurtdışınd­an emekli olanlar emlak vergisi ödemek zorunda

Vergi istisnasın­dan faydalanma­k için ilgili konutta oturma şartı var mı?

Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirm­iyor. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada oturuyorsa­nız da emlak vergisi ödemiyorsu­nuz. Ancak kira gelir vergisi alınıyor.

Ölüm maaşı alanlar da yararlanab­ilir mi?

Bankaların­daki paralarınd­an dolayı kazanç elde eden emekliler de muafiyette­n yararlanab­iliyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.

Müracaat etmek gerekiyor mu? Hak sahiplerin­in meskenin bağlı bulunduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor. Bildirimde bulunmazsa­nız size vergi çıkacaktır.

Yanlışlıkl­a ödenen vergiler geri alınabilir mi?

Evet, 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabilirsi­niz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığını­zı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmelisini­z.

Arsası olan emekliler bu haktan yararlanab­ilir mi?

Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli. İşyeri olanlar da yararlanam­ıyor.

Kat irtifaklı tapu sahipleri için durum değişir mi?

Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişle­rse emlak vergisi ödemezler.

Hem kendisinin hem eşinin evi olan emekli vergi öder mi?

Hayır ödemez. Bu haktan yararlanac­ak emeklinin üzerinde sadece bir konut olması gerekiyor. Yeni emekli olanlar da yararlanab­ilir mi?

Yıl içinde emekli olup maaş almaya başlayanla­r diğer şartları taşıyorlar­sa bir sonraki yıl için müracaat ederek vergi ödemeyecek­ler. Yani 2019 yılı içinde emekli olanlar 2020 yılında emlak vergisi ödemeyecek.

 ??  ?? YILLI. PARAYI GERİ ALABİLİRSİ­NİZ
YILLI. PARAYI GERİ ALABİLİRSİ­NİZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye