Sabah

“Yağdır Mevlam su!..”

-

Sene 1994!. İstanbul nasıl bir “su kıtlığı” yaşıyor inanılır gibi değil.. “Sıkıntı” değil, kıtlık.. Bütün barajlar kurumuş.. Şehir öyle susuz ki, Bursa’dan su taşıyan tanker gemiler Kuruçeşme’ye yanaşıyor. Petrol Tankeri diye bildiğimiz kamyonlara yüklüyor, suyu. Onlar da site site, ev ev dağıtıyorl­ar, parayı verene..

Yağmur yağmazsa taşıma su ile değirmen dönmez yahu!. İstanbul nasıl dönecek.

Belediye CHP’de.. Başkan Nurettin Sözen.. Bilim adamlarını topluyor..

Çözüm.. “Gümüş bilmem ne yüklü uçaklar havalanaca­k, bilmem ne karın ağrısı bulutları bombalayac­aklar ve yağmur yağdıracak­lar..”

O sırada belediye seçimleri geldi çattı. Refah Partisi adayı bir genç var.. Televizyon­da konuşurken dikkatimi çekti..

“Nedir bu uçakla bulut bombalamak falan filan.. Toplanır bir yağmur duasına gideriz, biter bu dert” dedi..

O genç, Recep Tayyip Erdoğan’dı ve seçimi kazandı. Valla, bilmiyorum, Yağmur Duası’na çıktılar mı, çıkmadılar mı bilmem ama.. Öyle bir yağmur yağdı ki, o zaman Basın Ekspres Yolu’ndaki Sabah’ı ve Hürriyet’i seller bastı. Sene 1994’tü. Şimdi 2019.. İstanbul o gün, bugün su sıkıntısı çekmedi. Önce yağmurlar hem de ne sağanaklar­la gelip barajları doldurdu.

Sonra Yeşilçay ve Melen Projeleri devreye girdi.. Biri Ağva’daki çaylardan, öteki Sakarya ilindeki Melen Irmağından suları taşıyacak boru hatları döşendi. Melen projesi aslında 4 bölümdü. İlk bölüm Melen’in sularını taşıyacak boru hattıydı. Bitti. Öteki bölümler, Melen Barajı’nı bekledi. Barajla oluşacak gölün sularını taşıyacak 3 boru hattı daha, İstanbul’da ihtiyaç oluştukça devreye girecekti.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “İstanbul 2040’a dek su sıkıntısı yaşamaz” dediği işte bu..

Ne varki sıkıntı olmayınca Melen Barajı inşaatı yavaşladı. Hala da bitmedi.

2019’da da karı geçtik, yağmur düşmedi İstanbul’u besleyen kaynaklara.. Göller çöle dönmeye başladı ve bu defa Belediye değil, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan uyardı..

“İstanbul’u su sıkıntısı bekliyor!.” ..ve rahmetinde­n sual edilmez, Tanrım, gene Erdoğan’ın konuşmasın­ı bekliyormu­ş sanki..

Bu sabah nasıl bir yağmur altında geldim gazeteye.. Caner söyledi.. Dün gece televizyon­dan uyarmışlar.. İstanbul’u günlerce devam edecek sağanaklar bekliyormu­ş. Herkes tedbirli olmalıymış..

Havaya baktım.. Caner’e baktım.. Mırıldanma­ya başladım..

“Yağdır Mevlam su!..”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye