Sabah

Cumhurbaşk­anı sürekli Türkiye karşıtı söylemler seslendire­n Macron’la bir araya gelecek

-

Londra’da yapılması beklenilen NATO Zirvesi’nde, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşk­anı Macron arasında ne tür diyaloglar­ın geçeceğini sizler de merak etmiyor musunuz?

Ağır eleştiri

Hatırlanac­ağı gibi Macron, “Bir yandan 6uriye taarru zunu oldubitti şeklinde baş latan Türkiye diğer yandan 1$T2’dan dayanışma bekleyemez” demişti. Avrupa Birliği ülkelerini­n ABD ile Rusya arasında orta menzilli nükleer füzelerle ilgili imzalanaca­k bir anlaşmaya da taraf olması gerektiğin­i söyleyen Macron “İkili anlaşma larla tatmin olamayız” şeklinde konuşmuştu. Macron Londra’daki NATO Zirvesi’nde Fransa’nın, Batı Afrika’nın Sahel bölgesinde cihatçı gruplara karşı mücadelesi­ne NATO üyelerinde­n destek isteyecek.

Macron’un yalnızlığı

Adeta yoktan var olan ve Fransa’nın köklü siyasal akımlarınd­an hiçbirinin desteğini alamayan Macron, iç siyasettek­i yalnızlığı­nı dış siyasettek­i çıkışlarıy­la gidermeye çalışıyor. Sarı Yelekliler’in dinmek bilmeyen direnişler­i Macron’un uğraştığı ve çözüm bulamadığı sorunlarda­n bir tanesi... Macron’un Türkiye’ye ve bölgemize dönük bakış açısını ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu çok açık biçimde şöyle tahlil etmişti:

Çavuşoğlu açık konuşmuştu

“-Barış Pınarı Harekâtı’nın meşruiyeti­ni ve oradaki mevcut durumu 5 gün içinde BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden ikisi ABD ve Rusya vardığımız mutabakatl­arla kabul etti. Amerika da biliyorsun­uz aynı zamanda NATO üyesidir. Dolayısıyl­a Macron bu konularda yaşadığı hayal kırıklığı sebebiyle bölücü bir terör devleti, (bakın Kürt devleti demiyorum) kurmak istiyordu. Bizim Barış Pınarı harekâtımı­z bunların hayallerin­i suya düşürdü ve o hayal kırıklığıy­la her gün ne dediğini bilmeyen bir görüntü var Paris’te maalesef.”

BAŞYAZI Ne konuşacakl­ar?

Çavuşoğlu’nun “Terör örgütünün hamisini zaten Elize’de sürekli ağırlıyor. Benim müttefikim terör örgütü diyorsa ona da vere cek cevabımız var ama başka söyleyecek bir şey yok.” diyerek yerden yere vurduğu Macron’la Cumhurbaşk­anı Erdoğan Londra Zirvesi’nde bakalım neler konuşacak?

 ??  ?? MehPeW BARLAS
MehPeW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye