Sabah

İpin ucu Kılıçdaroğ­lu’nda mı?

-

Muharrem İnce’yi siyaseten gömdüler. Allah taksiratın­ı affetsin. Ama tam olarak kimin göm düğü şimdilik muamma. Kimileri asıl kaynak olarak Kemal Kılıçdaroğ­lu’nu işaret ediyor. Bu zamana kadar parti içi muha lefeti teker teker devre dışı bıraktığı için İnce’yi de bitire nin Kılıçdaroğ­lu olduğu söyle niyor.

Ben bu fikre katılmıyor­um. Ne öncekileri­ni ne de İnce’yi Kılıçdaroğ­lu’nun gömdüğünü veya gömebilece­ğini sanmam.

Evet, CHP’nin delege yapı sı Kılıçdaroğ­lu’nun elinde kurumsal anlamda önemli bir koz. Bu saye de kolayca tasfiye gerçekleşt­irebi lir. Ama bu seferki durumun delege yapısıyla alakası yok. Kendisinin de bir figüran olduğunu düşünüyoru­m. Muharrem İnce’nin ima ettiği ama açıklama cesaretini gösteremed­iği çete ve o çeteye müzahir tüm küre selci isimler uzun süredir CHP’yi kontrol ediyor. Kılıçdaroğ­lu bu resmin içinde aslında hep bir figürandı.

Asıl özelliği düşük profilli olma sı. İşe yaramaz. Aday olmaz. Siyasi geleceği yok. Bu nedenle parti yi uzaktan kumandayla yönetmek isteyenler için bulunmaz bir fırsat. Bir adam sırf işe yaramaz diye işe yarar mı? Olabiliyor­muş. Çünkü bu zama na kadar her neyi ve kimi dayattılar sa Kılıçdaroğ­lu kabul etmek durumunda kaldı. İşte bu yüzden hâlâ o koltukta oturu yor.

Gerçi başlarda ken disini de Gandi Kemal diye sunmuşlard­ı ama alakası bile olmadığı ortaya çıktı. Bazen öyle olur. Lider diye getirilir ama müdür haline dönüşür. Gelen evrakı imza lar ama siyasi etkinliği yoktur. Siyasi etkinlik kurumsal etkinlik değildir. Parti içinde parti tüzüğünün ken disine verdiği yetkiyi küçük işlerde kullanmak partiyi yönetmek anla mına gelmiyor. Aksine asıl güç başka yerde. Ve Kılıçdaroğ­lu elini temiz tutmak isteyenler­in ve sahne ye çıkma şansı olmayanlar­ın kullan dığı bir genel başkan.

Karakteri de buna uygun. Zaman zaman bu tür yönetici görü nümlü etkisiz elemanlara rastlamış sınızdır. Bunlar çok farklı nedenler den bu tür görevlerde tutulabili­r. Genelde de bir denge unsuru hali ne gelirler. Başka bir kıymetleri yok tur. O kadar işe yaramaz ki hiçbir kimseye hiçbir kuruma zarar verme si mümkün değil. CHP’nin bütün günahların­ı onun sırtına yükler başka isimleri öne sürersiniz. Öyle olmadı mı? Ekmeleddin İhsanoğlu, Abdullah Gül, Ekrem İmamoğlu hep bu projelerin bir

parçasıydı. Azıcık bece rikli ve siyaseten azıcık kendisine saygısı bulunan bir genel başkan kendisini bu hale getirir mi? Genel başkan dururken başka isimlere başvuruluy­or sa durup bir düşünme si lazım. §Ben burada niye oturuyorum” diye.

Aslında kendisi de durumun far kında. Ama yapacak daha iyi işi olmadığı için rıza gösteriyor. Bu saatten sonra daha iyi bir senar yo mümkün değilse en azından kol tuğu tutarız havasında. Düşük pro fillilerin­in genel eğilimidir. Küçük oyunlarla ve çetecilik faaliyetle­riyle küçük hesapların­ı yürütmenin der dindedir. Herkes bilir. Kendisi de bilir ama bu gerçeği görmemek ve göstermeme­k için çaba lar. Aslında bunlar hem kurumla rının hem de ülkenin sırtına yüktür. Doğru düzgün bir parti işleyişi nin ve parti içi akışkanlığ­ın önün deki engeldir. Bu yüzden partinin içinden veya dışından çıkan başka isimler Kılıçdaroğ­lu’nun önüne geç mektedir. O da kendini oyalamak tadır. Ama gün gelir ihtiyaç biter. Yeni hesaplar ortaya çıkınca kendi sini oraya koyanlar ipini de çeker.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye