Sabah

İndirim günlerinde bindirim

- MHOLK $/7,N2.

Dün tüm dünyada Black Friday indiri mi nedeniyle çılgınlar gibi alışveriş yapıldı.

Kimileri internet başında kimisi de mağazaları­n önünde gece ledi. Ajanslara, zücaciyeye dalmış fil misa li ortalığı talan eden ve parasıyla rezil olan müşte rilerin görüntüler­i düştü.

Alan da satan da razı olması na karşın bu güne “.ara Cuma” denmesi ironiy miş... “İstemem yan cebime koy” dercesi ne, yoğun alışverişi­n neden olduğu trafiğe, iş yüküne ve telaşına gönderme yapılıyor muş.

ABD’de Noel alışve riş sezonunun ilk günü olarak kabul edilen bu indi rim günü, 1960’lardan iti baren Black Friday adıy la anılmaya başlanmış. Philadelph­ia’da ortaya çık tığı söylenen başarılı yerel kampanya, zamanla da küresel çapta yaygınlaşm­ış.

★★★

Black Friday, zaman zaman “Cumartesi, pazar dururken cuma niçin kara oluyormuş,” eleştirile­ri ne muhatap olsa da bizde de tuttu. Alternatif olarak ‘Efsane Cuma’, ‘Süper Cuma’ ve ‘Beklenen Cuma’ isimleri de kullanı lıyor. Kimi tesettür firmala rı ise malum cumayı, kam panyaların­da “Bereketli Cuma”şeklinde yumuşatı yorlar

Ancak Black Friday modası bu yıl Türkiye’de “alışverişs­everle ri” pek tatmin etmemi şe benziyor. Dün Twitter’da “BlackFrida­yRezaleti” en çok konuşulanl­ar listesinde birinci sıradaydı.

Kim niye kızmış diye biraz baktım... Bazı tüketi ciler, yüzde beşlik, onluk indirimler­in bugün için az olduğundan yakınıyorl­ardı. Bazıları da Black Friday’den önce fiyatların daha düşük olduğunu gösteren etiket lerin ekran görüntüler­ini paylaşıyor­lardı ki, sayıları hiç az değildi!

E malum,

“benim ser mayem işini bilir ”

Geçen sefer, sezon indi rimini, enf lasyon la mücadele kampanyası na denk getir mişlerdi... Şimdi de Black Friday indi rim öncesi birazcık bindirim yapıvermiş­ler işte.

★★★

Piyasalar Black Friday’le meşgulken siyasetin gün demi de indirimdi.

İzmir Belediyesi’nin suya yüzde 15 zammının ardın dan dün de Eskişehir Belediyesi’nden kara haber geldi. Yılmaz Hoca kentte suya yüzde 60 zam yap mıştı.

Ama kuşkusuz en çok konuşulan, seçimlerde suya indirim yapmamayı vaat eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan beş ay sonra gelen bindirim öne risiydi. CHP’li başkanın suya yüzde yirmiyle sek sen arası zam yapılması teklifi AK Partili meclis üye lerinin oylarıyla reddedildi.

CHP’li seçmen İmamoğlu’nun zam öne risini “Susuzluk kapıda, alt yapı için para lazım. Yok öyle üç kuruşa beş köfte, pamuk eller cebe” diye savunurken... Zamma karşı çıkan AK Partililer, “Ya Hanya’yı Konya’yı gördü nüz mü? Yönetmek muha lefet etmeye benzemiyor muş değil mi” diye sitem ediyorlard­ı.

“Şimdi bize indirim mi yaptılar bindirim mi” diye kafanız karıştıysa merak etmeyin. Yakında anlarız başımıza ne geldiğini.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye