Sabah

TELEFONLAR ARTIK CÜZDAN OLDU

TeknoloMin­in tüketici alışkanlık­larını değiştirdi­ğini anlatan Turkcell Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiş, “FinTech yeni bir ödeme kanalı oldu. Telefonlar artık cüzdan olacakµ dedi

-

Turkcell Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş ve Akademisye­n Yüce Zerey, Şafak Tükle’nin aPara’da sunduğu Teknoloji ve Finans Programı’nın konuğu oldu. Değişen tüketici profili ve ödeme sistemleri­nin masaya yatırıldığ­ı programda, teknolojin­in toplumu nasıl değiştirdi­ği ele alındı. Teknolojiy­le birlikte çok hızlı bir değişimin başladığın­ı anlatan Yiş, “Eskiden telefonlar hayatımızd­a yokken annelerimi­zin günleri olurdu. Bütün havadisler orada alınırdı. Teknoloji gelişti, akıllı telefonlar geldi. Özellikle Türkiye’de 2008 yılından sonra 3G’nin hayatımıza girmesiyle ciddi bir ivme oluştu. Bugün neredeyse herkes Facebook kullanıyor ve bütün havadisler artık oradan alınıyor. Yine eskiden bir yere gittiğimiz­de adresi köşe başında simitçiler­e sorardık şimdi Yandex ve Google Map kullanıyor­uz. Yine alışveriş ihtiyacı için pasajlar gezerken bugün online dünyada milyonlarc­a ürün bulabiliyo­ruz” dedi.

FINTECH HIZLA GELİŞECEK

Bu değişimi Turkcell’in yaptığı araştırmal­arda elde edilen verilerden de gördükleri­ni anlatan Yiş, “Kişi başı data tüketimi son üç yılda iki katından fazla arttı. Eskiden kişi başı 3 gigabyte konuşurken şimdi 9’a yaklaştı. Eskiden telefonda konuşurduk. Yüzde 80-90 vaktimizi konuşmak ve mesajlaşma­k alırken şimdi bu yüzde 30’lara düştü. Tamamen vaktimizi sosyal medyada harcıyoruz. Tamamen dijital bir dünya içindeyiz” diye konuştu. Teknolojin­in kuşaklar üzerindeki etkisini örneklendi­ren Yiş, “Mesela Z kuşağı bizim pazarlamac­ılar olarak hayatımızı çok değiştirdi. Bizim için markalar ne söylerse o esastı. Bilgi ekonomisin­de asimetrik bilgi dediğimiz bir kavram vardı. Bazı insanlarda bilgi vardı bazılarınd­a yoktu. Ancak Z kuşağı internetin içinDe doğduğu için zaten her bilgiye çok rahat ulaşıyor; hatta bilgiyi onlar üretiyor. En küçük negatif deneyime tahammülü yok hemen marka değiştiriy­orlar asla marka bağımlılık­ları yok ancak mutlu ederseniz de birer marka elçisine dönüşüyorl­ar. Her türlü deneyime açıklar” dedi. Bu kuşağın alışverişt­e de teknoloji odaklı olduğuna dikkat çeken Yiş, mobil ödeme sistemini en çok kullananla­rın da onların olduğuna değindi. “Artık FinTech yeni bir ödeme kanalı olacak. Siz bankaya uğramasanı­z da rahatlıkla ödeme yapabilece­ksiniz. Cüzdanınız artık sizin telefonunu­z olacak. Bu sistem Z kuşağı tarafında ciddi oranda sahiplenil­miş durumda” diyen Yiş, “O nedenle FinTech sistemleri­nin hızla yaygınlaşt­ığına şahit olacağız. Z ve sonraki kuşak FinTech ile alışveriş yapacak. Bankacılık ve telekomüni­kasyon sistemi Türkiye’de çok gelişti. Turkcell olarak bizim Türkiye’de dünyaya örnek işler yapacağımı­za inanıyorum” şeklinde konuştu.

 ?? BU BİR İLAN SAYFASIDIR ?? TURKCELL’İN
BU BİR İLAN SAYFASIDIR TURKCELL’İN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye