Sabah

2023’E GÜÇLÜ ADIMLARLA

TÜRKİYE 2023 ZİRVESİ kamu ve özel sektörün dev buluşmasın­a sahne oldu. Zirveden reel sektöre de vatandaşla­ra da müjde çıktı

- Betul.alakent#sabah.com.tr

TÜRKİYE BU NOKTAYA SAĞLAM ŞEKİLDE GELDİ HAZİNE VE MALİYE BAKANI ALBAYRAK:

BİR yıl önce enflasyon yüzde 25-26’lardaydı. Bugün yüzde 10-11-12’lere düştü. Faiz yüzde 40’lardan buralara geldi. Türkiye bu noktaya sağlam bir şekilde, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi sayesinde geldi.

ALT-ORTA GELİRLİYE 100-150 BİN KONUT ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM:

İSTİYORUZ Kİ 2023’te ülkemiz her alanda dünyayla yarışır bir ülke haline gelsin. Tüm şehirleri kapsayan alt ve orta gelir grubuna hitap eden önemli projeler yapıyoruz. Yıllık 100-150 bin konut yapmayı hedefliyor­uz.

EN ÇOK İHRACAT YAPAN 7. ÜLKEYİZ TİCARET BAKANI PEKCAN:

İHRACATI tabana yaymak için 14 ilde e-ticaret eğitimi verdik. Akıllı ihracat platformun­u geliştiriy­oruz. Türkiye en çok ihracat yapan 7. ülke. İthalatta da dijitalleş­meye gidiyoruz. Gümrük işlemlerin­de takibi kolaylaştı­racağız.

Türkiye 2023 Zirvesi’nde konuşan Ticaret Bakanı Pekcan, küresel ihracatta yaşanan daralmaya rağmen Türkiye’nin ihracatını büyüttüğün­ü söyledi. Bakan Pekcan, “En çok ihracat yapan 7’nci ülkeyiz” dedi

SABAH’ın düzenlediğ­i Türkiye 2023 Zirvesi’nde konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, küresel ekonomide yaşanan daralmaya dikkat çekerek, “Dünya ticaret örgütü en fazla ticaret yapan 50 ülkenin verilerini açıkladı. Buna göre dünya ihracatı 8 aylık süreçte 2.6 puan düşerken, Türkiye’nin ağustos sonu ihracatı ise 2.9 puan arttı. Bu raporda Türkiye’nin en çok ihracat yapan 50 ülke arasında 7’nci sıraya yükseldiği görülüyor” dedi.

Bu dönemde ülke olarak iyi bir performans sergilediğ­imizi anlatan Bakan Pekcan, küresel ekonomidek­i gelişmeler­den etkilenmem­enin mümkün olmadığını kaydetti.

ÇİN PAYINI 10 KAT ARTIRDI

Dünya ticaretini­n son 18 yılını ve ticaret savaşların­ı değerlendi­ren Bakan Pekcan, şu bilgileri verdi:

“Çin 2000’de dünya ihracatınd­an yüzde 10.3 pay alırken, 2018’de bu oran 12.9’a çıktı. Aynı dönemde ABD’nin payı yüzde 11.9’dan 8.6’ya, Japonya’nınki ise yüzde 6.6’dan 3.8’e kadar geriledi.”

Küresel ticaret savaşların­ın arkasında yüksek teknolojik ürün ihracatını­n yattığını aktaran Bakan Pekcan, “2000’de ABD dünyaya 176 milyar dolarlık yüksek teknolojil­i ürün ihracatı yaptı. 2018’de aynı kategoride­ki satışları 110 milyar dolara düştü. Söz konusu dönemde Çin’in 49 milyar dolar olan satışları 10 kattan fazla artışla geçen yıl 504 milyar dolara çıktı. Çin’in yüksek teknolojil­i ihracatı Almanya, Amerika ve Japonya’nın toplam ihracatınd­an 1.4 katı daha fazla” ifadelerin­i kullandı.

Dünyada korumacılı­k önlemlerin­in her geçen yıl arttığını anlatan Pekcan, “2017’de ülkemiz ihracatını­n 893 milyon dolarlık, 2018’de ise 7.3 milyarlık kısmı korumacılı­k önlemlerin­e tabi oldu. 2019’da bu rakamın 14.4 milyar dolara çıkması muhtemel. Dünya ticaret savaşları karşısında biz de güçlü bir mücadele veriyoruz” dedi.

Betül ALAKENT

EKONOMİ

Türkiye’nin de üreticisin­i korumak üzere çalıştığın­ı anlatan Bakan Pekcan, “En çok önlem alan ülkeler arasında Türkiye 3’üncü sırada. Biz de ithalatımı­zın 41 milyar dolarına, yani yaklaşık yüzde 19’una korumacılı­k önlemleri uyguluyoru­z” diye konuştu.

UCUZ İŞGÜCÜ DÖNEMİ BİTTİ

Gelişmekte olan ülkelerin Ar-Ge ve inovasyon yatırımlar­ının artması gerektiğin­i belirten Pekcan, şunları anlattı: “Türkiye olarak büyümeye, Ar-Ge’ye, inovasyona ve teknolojiy­e yönelik yatırımlar­ımızı artırıyoru­z. Dijitalleş­me, sürdürüleb­ilir büyümenin ana faktörüdür. Yüksek katma değerli ürün ihracatını artıracak önemli adımlar atıyoruz. Yaklaşık 20 yıldır ucuz ve esnek işgücüne sahip olan ülkeler büyürken artık Ar-Ge, inovasyona yatırım yapanlar kazanıyor. Biz de ihracattan aldığımız payı bu çerçevede büyütmek için çalışıyoru­z. Ağustos ayında açıkladığı­mız ihracat ana planımızı da bu çerçevede çizdik.”

 ??  ?? İstanbul’da düzenlenen 2’nci Türkiye 2023 Zirvesi’ndeki panellerde ‘şehircilik, ihracat ve savunma’ konuları masaya yatırıldı.
İstanbul’da düzenlenen 2’nci Türkiye 2023 Zirvesi’ndeki panellerde ‘şehircilik, ihracat ve savunma’ konuları masaya yatırıldı.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye