Sabah

Londra Zirvesi’nde Erdoğan’la Macron’un el sıkışmalar­ı bile büyük haber olacak

-

gnümüzdeki hafta Londra’da yapılacak olan NATO Zirvesi’nin sıcak tartışmala­rla geçeceği şimdiden belli oluyor. Bu tartışmala­rın odağında Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’un bulunacağı kesin... Kendi ülkesinin sorunları ile başa çıkamayan Macron’un, çaresizliğ­ini dış siyasetin konularına yansıttığı bir süredir ortada...

Erdoğan’ın sözleri

Ancak NATO Zirvesi’nin diğer ilgi çekecek ülkesi de kesinlikle Türkiye’dir. Türkiye’nin terörle mücadelesi­nde NATO müttefikle­rinin seyirci kalmaktan öteye, teröristle­re kucak açmaları Londra Zirvesi’nde herhalde şiddetle gündeme getirilece­ktir. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın önceki gün Macron hakkında söyledikle­ri, olayın Londra’da hangi boyutlara varacağını­n işareti değil midir?

Bunlar hakaretmiş

Nitekim Fransa, Türkiye’nin Paris Büyükelçis­i İsmail Hakkı Musa’yı Erdoğan’ın Macron’a ettiği “hakaret ler” nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağırma kararı aldı. Macron’un “beyin ölümünün” gerçekleşt­iğini söyleyen Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sözleri nedeniyle Ankara-Paris hattında yaşanan gerginlik tırmanıyor. Erdoğan’ın sözleri üzerine Elysee Sarayı’ndan bir yetkili, “Bu bir açıklama değil. Bunlar hakaret” dedi.

Beyin ölümü

Erdoğan, Barış Pınarı Harekâtı konusunda ABD ve Türkiye’nin tutumunu eleştirere­k “NATO’nun beyin ölümüne tanık oluyoruz” diyen Macron’a yanıt verirken, “)ransa Cumhurbaşk­anı Sayın Macron, bak Türkiye’den sesleniyor­um, NATO’da da söyleyeceğ­im, önce sen kendi beyin ölümünü bir kon trol ettir” demişti.

Akar’ın açıklaması

Bu arada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, salı günü Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın da katılacağı NATO liderler toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin NATO’ya karşı tüm yükümlülük­lerini yerine getirdiğin­i ancak NATO müttefikle­rinin Türkiye’yi Suriye sınırında YPG-PKK terörüyle mücadelede yalnız bıraktığın­ı söyledi.

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye