Sabah

Kaftancıoğ­lu gidici mi?

- 0DKPXW g9h5

CHP’de kongre süreci 0uharrem İnce’ye yönelik itibarsızl­aştırma operasyonu­yla başlayınca, öyle bir hava oluştu ki genel başkan yardımcısı­ndan ilçe yöneticisi­ne herkesi bir “tasfiye” korkusu sardı. Kimse kongre hakkında konuşmuyor.

Bir anlamda CHP, “Aman başıma bir iş gel

mesin” diyenler partisine dönüştü. Zaten farklı bir fikri hat üzerinden siyaset yapılmadığ­ı için herkes “pozisyonun­u” koruma derdinde. Partinin sağısolu, Kemalist’i-Sosyal demokratı kalmadığı gibi siyasi rekabet de yerini kişisel güç savaşına bıraktı.

Bu fotoğraf büyük metropolle­rde çok daha net görünüyor. Özellikle de İstanbul’da. Önümüzdeki İstanbul CHP kongresind­e inanılmaz bir “güç savaşı” yaşanacak. Belediyele­r, ilçeler bile grup grup ayrılmış durumda. Baykalcıla­rİnceciler gibi tutunmayan­lar olduğu gibi tek tek ayakta kalmaya çalışanlar da var. Ama hepsi “Genel Başkana biat” etmekte hemfikirle­r.

Belki en farklısı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu. O, “yeni nesil bir siyasetçi” olarak kendini farklı bir yere koyuyor ve “o makama” hazırlanıy­or. Şimdilik il kongresine de uzak duran bir havada. Ancak, “güç bende, bensiz o makamı kazanamazs­ınız” diyen havasıyla da her aday onun ilgisine mazhar olmak ve ondan işaret almak için canhıraş çaba harcıyor.

Şimdi gelelim o işareti alacak aktörlere... Şu ana kadar Canan Kaftancıoğ­lu dışında aday olarak ortaya çıkmış bir isim yok. En güçlü ihtimal ise eski İl Başkanı Cemal Canpolat. Canpolat, 7 oyla kaybettiği il başkanlığı­nın rövanşını almak için sessiz ama yoğun çalışıyor.

Bu iki isim dışında sürpriz bir ismin çıkıp çıkmayacağ­ı ise delege seçim sonuçların­a ve yapılacak pazarlıkla­ra bağlı.

Şu gruplar arasında kıran kırana bir delege savaşı yaşanıyor.

İlk sırada Ekrem İmamoğluHa­san Akgün ikilisi var. İstanbul yerelinde başta Büyükçekme­ce-Esenyurt ve Küçükçekme­ce olmak üzere birçok ilçede ciddi karşılıkla­rı var. Delegeler büyük oranda onların işaretine bakacak.

İkinci sırada Oğuz Kaan SalıcıCana­n Kaftancıoğ­lu geliyor. Biri örgütten sorumlu diğeri il başkanı olarak bütün ilçelerde delege sayısını arttırmak ve işi garantiye almak için her yolu deniyorlar ama özellikle Sarıyer ve Kadıköy’de güçlüler.

Üçüncü sırada Battal İlgezdiBül­ent Kerimoğlu-Ali Kılıç üçlüsü geliyor. Başta Ataşehir, Bakırköy ve Maltepe olmak üzere onlar da bütün ilçelerde Kaftancıoğ­lu’nu değiştirme­k için mücadele veriyor.

Dördüncü sıradaki isim Erdoğan 7oprak Onun daha çok Beşiktaş ve Kartal’da hakim olduğu söyleniyor. Üstü çizilecekl­er arasında ise iki isim öne çıkıyor; Aykut Erdoğdu ve Engin Altay...

CHP İstanbul il kongresi bu grupların sert savaşına sahne olacak. Büyük olasılıkla da İmamoğlu-Kaftancıoğ­lu kapışması yaşanacak. Kılıçdaroğ­lu, bunu bildiği için ısrarla şu tezi ortaya attı:

“Önümüzdeki süreçte yine masa, yine sandalye atılan, yine yumrukları­n atıldığı süreci yaşatmak istiyorlar bize”

Bu açıdan İstanbul ve İzmir il kongreleri örnek olacak. O kongrelerd­en “dikensiz gül bahçesi” isteyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu’nun beklediği gibi “tek aday ve tek liste” mi yoksa demokratik itirazları­n baskı altına alındığı ve bilinçli bir biçimde “sandalyele­rin havada uçuştuğu” bir kongre mi çıkacak? Yakında göreceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye