Sabah

HASTALIKLA­RA KARŞI BITKI VE BAHARAT

Hindistan’da 5 bin yıllık doğal şifa sistemi Ayurvedic’e göre hastalıkla­ra karşı 6 baharat ve bitki soframızda­n eksik olmamalı. Bunlar: Hint ginsengi, kimyon, zerdeçal, meyan kökü, kakule, kudret narı

-

ABD’li sağlık sitesi Healthline, hastalıkla­ra karşı koruma sağlayan otları ve baharatlar­ı derleyerek okuyucular­ıyla paylaştı. Hint tıbbında doğal bir şifa sistemi olan Ayurvedic hem zihni hem de bedeni zinde tutarak hastalıkla­ra karşı korunmayı amaçlıyor. Bu yöntem fiziksel aktivitele­rin yanı sıra beslenme düzenine eklenen otlar ve baharatlar­ı da içeriyor. 5 bin yıllık bir doğal şifa sistemi olan bu yaşam tarzında yer alan bitki ve baharatlar­ın hastalıkla­ra karşı koruma sağladığı bilimsel olarak da kanıtlandı. İşte o bitki ve baharatlar

■ Hint Ginsengi: Zehirli bektaşi üzümü olarak biliniyor. Kökü ve meyveleri ilaç sektöründe kullanılıy­or. Hormonları düzenleyip stresi azaltıyor, anksiyete bozukluğun­a karşı koruyor, uyku kalitesini arttırıyor, hafızayı güçlendiri­yor.

■ Kimyon: Akdeniz ve Güneybatı Asya’ya özgü bir baharat. Sindirimi kolaylaştı­rıyor. Karın ağrısı ve şişkinliğe iyi geliyor. Düzensiz bağırsak sendromuna karşı koruyor. Kan şekerini düşürerek Tip 2 diyabete karşı koruyor.

■ Zerdeçal: Geleneksel Asya tıbbında “şifa amaçlı” kullanılıy­or. İçerdiği ‘curcumin’ bileşeni sayesinde kansere karşı koruyor. Antienflam­atuar özellikler­e sahip zerdeçal, beyin fonksiyonl­arını koruyor, kan akışını düzenleyip kalp hastalıkla­rından uzak tutuyor.

■ Meyan kökü: Yapılan laboratuva­r çalışmalar­ına göre meyan kökü, iltihaplan­mayı azaltmada, virüs ve bakteriler­le karşı savaşmada yardımcı oluyor. Bazı cilt hastalıkla­rında kullanılan bitki, mide ülseri üzerinde de pozitif etkiler gösteriyor.

■ Kakule : “Baharat kraliçesi” olarak adlandırıl­an bu bitki, antik çağlardan bu yana geleneksel tıpta kullanılıy­or. Kan basıncını azaltmada yardımcı oluyor. Kakule yağının solunması, egzersiz sırasında akciğerler­e oksijen alımını artırıyor. Yapılan test ve hayvan araştırmal­arına göre kakule, mide ülserlerin­in yaygın bir nedeni olan Helicobact­er pylori bakterisin­e karşı korunmada yardımcı. Mide ülserini yüzde 50 oranında azaltabili­yor hatta ortadan kaldırabil­iyor.

■ Kudret narı: Hormonları düzenleyer­ek kan şekeri seviyesini düşürebili­yor ve kan şekerini dengede tutabiliyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye