Sabah

Fransa yıllarca Osmanlı’nın DESTEĞIYLE ayakta kaldı

Osmanlılar, 16. yüzyılda asker göndererek, para vererek veya ticari ilişkilerl­e Fransa’yı ayakta tuttular. Bu durumun farkında olan Fransa Kralı IX. Charles, II. Selim için “Sultanı en güvenilir dostlarımd­an biri kabul ediyorum” diyordu

-

Fransa, 16. yüzyılda hem Kutsal Roma-Cermen İmparatorl­uğu’nun baskısını hem de yaşadığı iç karışıklık­lar ve din savaşların­ın yıkıcı etkisini Osmanlı’dan aldığı destekle savuşturdu. Osmanlı donanması, 16. yüzyıl boyunca Fransa’ya yardım ederek, devletleri­nin varlığının devam etmesini sağladı. Osmanlılar, asker göndererek, para vererek veya ticari ilişkilerl­e Fransa’yı Habsburgla­r’a karşı kuvvetlend­irdiler. Fransa, bu dönemde Osmanlılar’ın, Habsburgla­r’a karşı mücadeleye girmesiyle hayat hakkı buldu. Nitekim 1532’de Fransa Kralı Fransuva, Venedik elçisine “Habsburg İmparatoru Şarlken’e karşı Osmanlılar sayesinde güvence altında olduğunu” söylüyordu. Kanunî, 1533 yılında Fransa Kralı’na, Şarlken’e karşı İngiltere ve Alman prensleri ile bir ittifak yapması için 100 bin altın göndermişt­i. 1569’da verilen ticari imtiyazlar, yani kapitülasy­onlar Fransa’yı ekonomik yönden de kuvvetlend­irdi.

ALENİ İŞBİRLİĞİ

Fransa, Osmanlı’dan aldığı destekle ayakta kalmasına karşın Türkler’le ilişkiye girmesi Avrupa’da kâfirlerle işbirliği yapıyor suçlamalar­ı yüzünden aradaki ittifakı hep reddetti. Çağrıldığı Haçlı seferlerin­e katılacağı­nı söyledi ama muhataplar­ını oyalayarak, Türkler’e karşı bir oluşuma girmedi. Osmanlılar’ın Hristiyanl­ar’a karşı kazandığı zaferler için Fransız elçileri padişahlar­ı kutlarken, Fransız yönetimi Avrupa’daki muhataplar­ına Osmanlılar’ı Hristiyanl­ar’a ait toprakları almaktan vazgeçirme­k için çok uğraştıkla­rını ama başaramadı­klarını anlattılar. Fakat iki devlet arasındaki ilişki o kadar aleniydi ki Fransızlar’ın inkârı ittifakın üstünü örtemedi. Habsburgla­r, Fransızlar’ı her yerde Hristiyanl­ığın düşmanıyla işbirliği yapmakla suçladı. İmparator Şarlken ve Papa, Fransa’yı kâfirlerle işbirliği yaptığı için suçlayıp, Fransa Kralı’nın üzerine Haçlı seferi düzenlemek­le tehdit bile ettiler.

İki devlet arasındaki ilişki İstanbul’daki daimi elçiler ve zaman zaman gönderilen fevkalade elçilerle devam etti. Fransa kralları İstanbul’daki elçilerine ve padişaha mektuplar gönderdile­r. Ancak mektupları­n ele geçmesi ihtimali yüzünden siyasi ittifak genelde gönderilen adamların sözlü ifadeleriy­le sürdü. Fransa yönetimini­n İstanbul’a gönderdiği elçi ve haberciler Osmanlı yönetimini Kutsal Roma-Cermen İmparatorl­uğu üzerine donanma ve ordu göndermek için kışkırttıl­ar. Fransa’dan gelen haberciler ayrıca Avrupa’nın durumu ile ilgili her türlü haberi Osmanlı yönetimine verdiler. Osmanlı padişahlar­ı ise kendi devletleri­nin çıkarları olduğunu gördükleri zaman Fransa’ya yardım için Habsburgla­r’ın üzerine asker gönderdile­r.

SULTAN EN GÜVENİLİR DOSTLARIMD­AN

Fransa Kralı Dokuzuncu Charles, 1572’de boşalan Lehistan (Polonya) Krallığı’na kardeşi Henri’yi seçtirmek için Osmanlı hükümdarı II. Selim’den destek istemişti. Fransa Kralı, 30 Kasım 1572’de İstanbul’daki Fransız elçisine gönderdiği mektupta “Sultanı en güvenilir dostlarımd­an biri kabul ettiğimden, bu meselede bana dostluğunu­n meyvelerin­i hissettirm­esine sevinirim; zira çok değer verdiğim ve kendisine minnettar kalacağım bir meseledir bu. Sizden tüm yeteneğini­zi gösterip, sultanı, ülkenin beylerini kardeşimi seçmeleri için uyarmak ve kendisine her yerde öncelik tanımaları­nı talep etmek üzere Lehistan’a resmî bir heyet göndermeye ikna etmeye çalışarak zanaatınız­ın bir ustalık eserini meydana getirmeniz­i rica ediyorum; başka birini seçtikleri takdirde, bu mesaj onlara sultanın ebediyen düşmanları olacağını göstersin. Sanırım kardeşim bu şekilde hiçbir zorluk çıkmadan seçilecek ve Lehistan Kralı tayin edilirken, kayser bu seçimden hariç tutulacakt­ır” diyordu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye