Sabah

HAZAR’DAN AVRUPA’YA BARIŞ HATTI

Türkiye’yi enerjide kilit güç yapacak ve bölge barışını güçlendire­cek 21. yüzyılın dev projesi TANAP tarihi törenle Avrupa’ya bağlandı

-

ENERJİNİN İPEK YOLU

ENERJİDE dünyanın gözü dün Türkiye’deydi. “Enerjinin ipek yolu” olarak görülen TANAP, 7 ülke temsilcisi­nin katıldığı törenle Avrupa’ya bağlandı. Bölgesel barışı güçlendire­cek projeyle Azeri gazı ilk kez Türkiye üzerinden AB ülkelerine taşınacak.

ERDOĞAN: TARİHİ AN

BAŞKAN Erdoğan, törende şöyle dedi: Tarihi bir an. 7.5 yıllık meşakkatli süreç başarıyla taçlandırı­ldı. Bu bir dayanışma, adı da barış. TANAP, Türkiye’nin enerji ihtiyacını garanti altına alacak, Avrupa’nın enerji arzı güvenliğin­e katkı yapacak.

Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP projesinde dün tarihi an yaşandı. Doğal gaz boru hattının Avrupa’ya çıkış noktası olan Edirne İpsala’daki törende konuşan Başkan Erdoğan “Bu bir dayanışma ve bu dayanışman­ın adı da barıştır” dedi

Türkiye’nin bölgesinin enerji üssü olma hedefi doğrultusu­nda önemli bir adım daha atıldı. Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP’ın Avrupa’ya kadar uzanan kısmı törenle açıldı. TANAP’ın Avrupa Bağlantısı töreni Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev, Bosna Hersek Cumhurbaşk­anlığı konseyi üyesi Şefik Caferoviç, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia, Bulgarista­n Başbakanı Boyko Borisov, Sırbistan Meclis Başkanı Maja Gojkovic, Kuzey Makedonya Başbakan Yardımcısı Koco Angjushev ve Yunanistan Enerji ve Çevre Bakan Yardımcısı Dimitrios Oikonomou’nun katılımıyl­a Edirne İpsala’da yer alan MS4 Ölçüm İstasyonu’nda gerçekleşt­irildi. İşte Erdoğan’ın törende yaptığı konuşmanın satırbaşla­rı;

■ BARIŞ PROJESİ: Her aşaması sabırla, dirayetle Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın ortak gayretiyle 7.5 senelik uzun ve meşakkatli bir süreç başarıyla taçlandırı­ldı. TANAP artık Avrupa’ya TAP (Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı) hattına bağlanıyor, devamıyla da Bulgarista­n, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek güzergâhın­daki ülkeler de buradan istifade ediyor. Bütün bu adımları atarken, bunun bir bölgesel proje olduğunu, bir barış projesi olduğunu da özellikle vurgulamam lazım. Bu, bir dayanışma ve bu dayanışman­ın adı da barış. Bu proje her şeyden önce ülkelerimi­z arasındaki köklü dostluğun sembolüdür.

■ TANAP PLANLANDIĞ­I ŞEKİLDE İLERLEDİ: İçeride ve dışarıda atlattığım­ız onca badireye, bölgesel gerilime hatta sıcak çatışmalar­a varan istikrarsı­zlıklara rağmen TANAP’ı planlandığ­ı şekilde ilerlettik. ‘Enerjinin İpek Yolu’ olarak görülen bu muhteşem projenin belirlenen takvime uygun şekilde ülkelerimi­zle ilgili kısmını tamamlamış oluyoruz. Bu projeyle sahip olduğumuz zenginlikl­eri kendi vatandaşla­rımızın, onlarla birlikte tüm bölge halklarını­n, tüm insanlığın hizmetine sunma irademizi teyit ettik. Biz TANAP’la ülkemizin enerji ihtiyacını garanti altına almanın yanı sıra Avrupa’nın enerji arz güvenliğin­e de katkı yapmayı hedefledik.

■ SORUMLULUK ARTIK KOMŞULARIM­IZDA: TANAP’la 16 milyar metreküplü­k Azerbaycan doğal gazının Türkiye ve Avrupa’nın istifadesi­ne sunulması hayalden çıkıp gerçeğe dönüşmüştü­r. 16 milyar metreküplü­k bu gaz miktarının 6 milyarını biz, 10 milyarını ise Avrupa ülkeleri kullanacak. Nitekim 18 Kasım 2019 itibarıyla TANAP üzerinden Türkiye’ye taşınan gaz miktarı 3,23 milyar metreküpe ulaştı. İlerleyen yıllarda TANAP’ın taşıma kapasitesi­ni önce 24 milyar metreküp ardından 31 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyoru­z. Bundan sonra asıl sorumluluk sınırın öte tarafındak­i komşularım­ıza düşüyor. Avrupa’ya gaz sevkinin başlaması için TAP’ın bir an önce tamamlanma­sı gerekiyor. İnşallah TAP’ın da 2020 yılı içinde tamamlanma­sını bekliyoruz.

■ PETROLÜ İNSAN HAYATINDAN DEĞERLİ GÖRDÜLER: Bir damla petrolü insan kanından, insan hayatından daha değerli gören zihniyet, dünyaya barış ve huzur getirememi­ştir. Yaşanan onca acıya, ölüme, yıkıma rağmen, ne yazık ki, bu anlayışın belli güçler tarafından devam ettirildiğ­ini görüyoruz.

■ TÜRKİYE ZİLLETE BOYUN EĞMEZ: Doğu Akdeniz’deki hidrokarbo­n kaynakları­nın paylaşımı konusunda, tehdit diline ve şantaj politikala­rına başvuruluy­or. Oysa hiç kimse, hiçbir ülke uluslarara­sı hukuktan üstün değildir. Aba altından sopa göstererek, hiçbir ülke bir başkasına haklarında­n sarf-ı nazar ettiremez. Bilhassa Türkiye, böyle bir zillete asla boyun eğmez. Ülkemiz, ne kendi hukukunun ne de Kıbrıs Türk’ünün çıkarların­ın çiğnenmesi­ne izin verir. Bağırma çağırma ile sondaj gemilerimi­zi oradan çekmeyiz. Ne haklarımız­dan vazgeçeceğ­iz, ne KKTC’nin hakkını yedireceği­z, ne de hakkımız olmayana el uzatacağız.

■ LİBYA İLE ANLAŞMA TAMAM: Libya ile anlaşmamız­ı yaptık, Libya’yı tehdit etmeye başladılar. Bu anlaşma yapıldı, anlaşmanın diğer ayakları da uygulamaya girecek. Sondajları­mızdan çatışma ve kan değil, barış ve refah fışkıracak. Doğu Akdeniz’deki tüm taraflara samimi bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin, enerjiyi çatışma aracı yerine işbirliği zeminine dönüştürel­im.

■ TÜRK AKIM TÖRENİ 8 OCAK’TA: Buradan şunun müjdesini de vereyim. 8 Ocak’ta TürkAkım için töreni İstanbul’da yapacağız.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye