Sabah

Amerika’yı ele geçirmeyen namerttir!

-

SIyasetin hizli temposu arasinda geri de biraktiğim­iz hafta iki çok önem li zirvede hem ufuk açici hem vizyon ortaya koyan konuşmalar­i dinleyerek dün yanin nereye gittiği ve türkiye’nin de bu süreçte nerede olduğuna dair yeni bilgiler, yeni fikirler öğren mek çok iyi geldi. para dergisi’nin düzenlediğ­i

yazilim yolu ile çok basit başlayip buğu dünyada kendi alaninda sayili şir ketler arasina girmiş örnekleri, yaraticila rindan dinlemek ayri bir keyifti. binnaz abla ve faladdin markalarin­in kuru cusu henüz 30’larindaki sertaç taşdemir’in hikayesi, pek çok kişiye muhteşem bir örnek idi. bir uluslara rasi şirketin dubai ofisi’nden singapur’a transfer olan taşdemir’in arkadaşla ri, türk lokantasin­daki veda yemeğinde türk kahvesinin ardindan fal kapatiyor. taşdemir de türkiye’deki annesi binnaz hanima fal bakmasi için fincanlari­n fotoğ raflarini gönderiyor.

binnaz hanim yorumlarin­i yazip gön derince sertaç, bunun bir iş modeli ola bileceğini düşünüyor. sifir yatirim ile web sitesi kurup ismini binnaz hanim koyuyor ve çok kisa sürede onlarca, yüzlerce talep geliyor. annesi yetmeyince yeni isimler işe aliniyor ve 5 yil içinde azerbaycan’dan pakistan’a, abd’den japonya’ya ve arap ülkelerine kadar günde bin talebin geldiği bir işletmeye dönüşüyor. ardindan, bunu bir yapay zeka ile yazilim haline geti rip faladdin kuruluyor ve bugün dünya nin 103 ülkesinden gelen talepler türkçe, ingilizce ve arapça hizmete dönüşüyor.

dünyanin 72 ülkesinde appstore’da ilk 100’de, pek çok arap ülkesinde ilk 10’da ve gelirle rinin yüzde 53’ü yurt dişindan gelen bu yazilimin tamami türk mühen disler tarafindan yapiliyor ve şirketin merkezi istanbul. bir hayalle başlayip global bir marka yaratan taşdemir’in ofi sindeki tahtada yazan söz: “amerika’yi ele geçirmeyen namerttir!” ve yeni bir ülkeye yeni bir ürün çikarttikl­arinda söyle dikleri söz: “gazamiz mübarek olsun”.

geçen hafta sabah’in düzenlediğ­i hedef 2023 büyük türkiye zirvesinde, hazine ve maliye bakani berat albayrak, ticaret bakani ruhsar pekcan ve çevre ve şehircilik bakani murat kurum’un konuşmalar­i, türkiye’nin nereden nere ye geldiğini, nelerle mücadele edip nele ri başardiğin­i gözler önüne serdi. bakan albayrak, türkiye’nin son alti yildir çok yoğun saldiri altinda olduğunu hatirlatti ve son bir buçuk yilda 3 ayri finansal sal diriya maruz kaldiğini söyledi. kisa süre öncesine kadar bir tweet mesajiy la etkilenen ekonominin bugün artik yapisal tedbirlerl­e büyüme trendine girdiği ve tam bağimsiz ekonomiye kavuşmak adina çok önemli adimlar atildiğina dikkat çekti.

arada bir siyasetin günlük tartişmala rinin dişina çikip, konunun bütün aktör lerinin yer aldiği bu tür toplantila­rda din leyici olmak; farkindali­ğimizi çok ama çok arttiriyor. türkiye’nin ne kadar doğru yolda, doğru aktörlerle ilerlediği­ni ve türkiye’ye güvenip bu ülke için çalişan yüzlerce, binlerce girişimci ve paydaşin nasil bir güç kattiğini bir kez daha görmek hem ufkumuzu hem vizyonumuz­u açiyor. tavsiye ederim.. sebnem.bursali@sabah.com.tr twitter: @sebnemburs­ali

sms: sbu yaz 4122’ye gönder. (1.60 tl) mh: 444 88 81

 ??  ?? Şebnem BURSALI
Şebnem BURSALI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye