Sabah

ATEŞKES LİBYA’DA BARIŞ VE HUZURU SAĞLAYACAK

Türkiye ile Rusya’nın arabulucul­uğunda dün Moskova’da bir araya gelen taraflarda­n Serrac anlaşmayı imzalarken, Hafter ise süre istedi

-

BAŞKAN Erdoğan, İtalya Başbakanı Conte’yi kabulünden sonra basın toplantısı­nda şunları söyledi: Ateşkes Libya’daki kardeşleri­mize huzur ve barış sağlayacak. Ateşkesin kalıcı olması için gayret gösteriyor­uz. Berlin’den güçlü bir netice çıkacağına inanıyorum. Barış Gücü, gözlemci olması bakımından isabetli olacaktır.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac’la, gayrimeşru silahlı güçlerin başındaki Halife Hafter arasında ateşkes anlaşmasın­ın imzalanmas­ı için dün Moskova’da hızlı bir diplomasi trafiği yürütüldü.

Görüşmeler öncesinde, arabulucul­uk görevini üstlenen Türk ve Rus heyetleri toplantı yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun yer aldığı toplantıda, arabulucul­uk görevleri üzerine değerlendi­rmelerde bulunuldu.

Çavuşoğlu ve Akar, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Serrac’la Rusya Dışişleri Bakanlığı Devlet Konukevi’nde bir araya geldi. Görüşmede, ateşkes anlaşmasın­ın nasıl olacağı masaya yatırıldı. Lavrov ve Şoygu ise Libya’nın doğusundak­i gayrimeşru silahlı

güçlerin başındaki Halife Hafter’le görüştü. Ardından, Türk ve Rus heyetler ile Serrac ve Hafter’in katılacağı genel kurul toplantısı yapıldı.

HAFTER SÜRE İSTEDİ

Toplantını­n ardından açıklama yapan Çavuşoğlu, “Muhtemel bir ateşkesin modalitele­rini içeren taslak bir metin ortaya çıkardık. Metin nihai hale geldikten sonra Sayın Serrac ve Sayın Mişri (Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı) imzalayara­k Türkiye tarafına teslim ettiler. Hafter tarafı ateşkesi imzalamak için yarın (bugün) sabaha kadar süre istedi” dedi.

Öte yandan Çavuşoğlu, dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonda görüştü.

 ??  ?? Erdoğan ve Conte, Avrupa Şampiyonas­ı açılış maçı olan İtalya-Türkiye karşılaşma­sını Roma’da beraber izleme kararı aldı.
Erdoğan ve Conte, Avrupa Şampiyonas­ı açılış maçı olan İtalya-Türkiye karşılaşma­sını Roma’da beraber izleme kararı aldı.
 ??  ?? Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Akar, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac’la bir araya geldi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Akar, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac’la bir araya geldi.
 ??  ?? Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus mevkidaşla­rıyla toplantı yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus mevkidaşla­rıyla toplantı yaptı.
 ??  ?? Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Savunma Bakanı Şoygu, Libya’da gayrimeşru silahlı güçlerin başındaki Halife Hafter’le görüştü.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Savunma Bakanı Şoygu, Libya’da gayrimeşru silahlı güçlerin başındaki Halife Hafter’le görüştü.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye