Sabah

Libya’da ne yapmalı?

- EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Ankara, Libya’daki ateşkesi “kalıcı barışa” dönüştürme­k için büyük bir diplomatik çaba gösteriyor. Libya Başbakanı Serrac’dan sonra

İtalya Başbakanı Conte de dün Ankara’daydı. Yine dün, Libya’daki tarafları temsilen Serrac ve Hafter’in yanısıra Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Akar ve MİT Başkanı Fidan Türkiye’nin etkin arabulucul­uğu için Moskova’daydı. Bu satırlar yazılırken henüz hangi şartlarla ateşkes anlaşmasın­ın imzalandığ­ı belli değildi.

Ancak Hafter’in ateşkesi kabule mecbur kalması ve Mısır ile Cezayir’in de destek vermesi gidişatın ciddi ve olumlu olduğunu düşündürüy­ordu. Aslında 8 0cak İstanbul Zirvesi’nden bu yana olanlar, Erdoğan ve Putin’in üstlendiği arabulucul­uğun Libya’daki durumu yeni bir aşamaya taşıdığını gösteriyor. Almanya Şansölyesi Merkel’in Berlin’de konferans için Erdoğan ve Putin ile yaptığı görüşmeler­i hatırlarsa­nız, Libya masasındak­i kritik üç ismi sıralamış olursunuz.

Erdoğan’ın 19 Ocak’ta Berlin’e gitmesi Ankara-Moskova-Berlin hattındaki çarpıcı işbirliğin­i de ortaya koyuyor. Merkel görevini devretmede­n önce Avrupa ve Almanya için “liderlik” sergiliyor.Yani, Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’un yapamadığı şeyi yine Merkel yapıyor. Merkel’den sonra Avrupa’nın liderlik sorununun daha da derinleşec­eği aşikar.

Erdoğan ve Putin’in kararlılığ­ı

Libya’daki ateşkesin kırılgan olmaması için öne çıkan iki lider, Erdoğan ve Putin. Onların kararlılığ­ı ve aralarında­ki güven olmasa Serrac ve Hafter bu kadar hızlı bir araya gelemezdi. Libya dosyasında­ki olumlu gidişatta Suriye’de alınan derslerin ciddi karşılığı var. Öncelikle Türkiye ve Rusya, 2015’te uçak krizi ile bozulan ilişkileri toparladık­ları gibi Astana süreci ile zorlu da olsa bir işbirliği üretebildi.

Libya’daki tarafların kompozisyo­nu daha komplike olmakla birlikte Erdoğan ve Putin’in hem sahaya hem de masaya ağırlığını koyabilmes­i fark yaratıyor. İki lider stratejik rekabetler­ini aşarak spesifik konulardak­i menfaatler­ini (YPG’ye yaklaşım ve İdlip gibi) uyumlulaşt­ırabilmeyi başardı. Aynı şeyin

Washington-Ankara hattında yapılamama­sı ayrıca ele alınması gereken bir sorun.

Erdoğan, ABD ile ikili ilişkileri düzeltebil­mek için hayli uğraştı. Başkanlığı boyunca Amerikan yerleşik kurumları ile boğuşan Trump, Erdoğan ile kurduğu iyi ilişkiye rağmen, istediği işbirliği düzlemine geçemedi. Kongre, bir anlamda, ABD’nin Türkiye politikası­nı esir aldı. Ankara-Moskova ilişkileri giderek yapısal anlamda ortaklaşır­ken, Ankara ile Washington arasındaki uzlaşma alanları eksilmiyor. Washington’daki bazı çevrelerin strate jik körlüğü sebebiyle yeni işbirliği fır satları (Irak ve Libya gibi) kaçırılıyo­r. Yine Doğu Akdeniz’de ABD giderek Türkiye ve Rusya’yı yakınlaştı­racak bir hataya sürükleniy­or. Halbuki İran ve Irak’tan Doğu Akdeniz ve Libya’ya uzanan yeni bir jeopolitik düzlem oluşuyor. Bölgemizde­ki kalıcı işbirliğin­i bu hattın her bir noktasında­ki birlikte çalışma iradeleri belirleyec­ek.

Ankara’nın yol haritası

Davet üzerine asker gönderme kararı alan Ankara, Libya’daki olumlu gidişatı kalıcı hale getirmek için hamlelerin­e devam etmeli. Bazılarını şu şekilde sıralayabi­lirim.

■ Hafter’in ateşkesi bozmak için fırsat arayacağı bilinmeli. Bunun için de sahada güçlü olmalı. Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile yapılan askeri işbirliği tüm boyutlarıy­la sahada gerçekleşt­irilmeli.

■ Rusya, Almanya, Cezayir, Tunus ve İtalya ile pozisyonla­r ortaklaştı­rılmalı.

■ Trablus tarafındak­i bütün aktörlerle sıkı iletişim kurulmalı. BAE’nin Trablus’taki bazı grupları yanına çekmeye çalışacağı bilinmeli.

■ Ateşkesin mahiyeti ve önemi sahadaki gruplara anlatılara­k güçlü destek sağlanmalı. Aralarında­ki ihtilaflar­ın azaltılmas­ı ve aktörlere güvenin tesis edilmesi gerekir.

■ Tobruk tarafındak­i gruplarla temas sağlanarak Hafter’in siyasi çözüme razı olması için baskı oluşturulm­alı.

■ UMH’nın kontrolünd­eki yerlerdeki altyapı hizmetleri (elektrik, su, kanalizasy­on vb.) toparlanma­lı. Bir örneklik oluşturulm­alı.

■ Kamu yönetimind­en güvenlik sektörüne kadar yeniden yapılanma çalışmalar­ına başlanmalı. Libya’da barış ve istikrar tesis edilebilir­se bütün dünya başkentler­i Erdoğan ve Putin’in liderliğin­e şapka çıkaracak.

 ??  ?? BXUKDQHWWL­Q D8RA1
BXUKDQHWWL­Q D8RA1

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye