Sabah

TÜRK-RUS DEKLARASYO­NU ÖNEMLİ FIRSAT PENCERESİ AÇTI

Başkan Erdoğan İtalya Başbakanı Conte ile görüştü. Erdoğan “Ateşkes tüm Libyalı kardeşleri­miz, Libyalı dostlarımı­zın geleceği için bir barış temelini oluşturaca­k. BM’nin gözlemci olması isabetli olacaktır” dedi

- Hasan AY

Türkiye’de CHP başta olmak üzere “Libya’da ne işimiz var” diyenler Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasiy­le ateşkes imzalanmas­ı sonucu sessizliğe büründü. Türkiye, Erdoğan’ın barış diplomasis­i sonucu Libya’da çözümün merkezi oldu. Savaşa seyirci kalan ülkeler oyuna dahil olamabilme­k için Ankara ile temas kurma yarışına girdi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan dün İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’yi Külliye’de ağırladı.

İlk olarak baş başa görüşen Erdoğan ile Conte, ardından çalışma yemeğinde başta Libya ve Suriye meselesi olmak üzere bölgesel gelişmeler­i ve iki ülke ilişkileri­ni değerlendi­rdi. Yaklaşık 2.5 saatlik görüşmenin ardından Erdoğan ve Conte, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, özetle şöyle dedi:

■ Ağırlıklı olarak Libya’daki gelişmeler­i ele aldık. Ayrıca Suriye konusu, ikili ilişkileri­mizi değerlendi­rdik. Türkiye’nin sahada sükunetin tesisi, siyasi sürecin ilerletilm­esi ve terör tehdidinin bertaraf edilmesi için yürüttüğü çalışmalar hakkında Conte’yi bilgilendi­rdim. İdlib’in gerginliği azaltma bölgesi statüsünün muhafazası­na dönük çabalarımı­za İtalya’nın desteğini beklediğim­izi vurguladım. BM Genel Sekreteri ile Libya Özel Temsilcisi’nin girişimler­ini ve Berlin sürecini destekleme­ye devam ediyoruz. SABAH ■ Hafta sonu Berlin’de yapılacak zirveyle ilgili olarak gerek Sayın Putin gerek şahsım, gerekse Conte bizler de Berlin’e katılma noktasında kararlılığ­ımız var. Geçen Çarşamba günü İstanbul’da Sayın Putin’le açıklama yaptık. Bu açıklamayl­a birlikte ateşkes dün gece yürürlüğe girmiş oldu. Halihazırd­a ateşkesin ahdi temele oturtulmas­ı için gayret göstermekt­eyiz.

BM GÖZLEMCİ OLMALI

■ Libya’da özellikle de Sayın Guterres’le yaptığım görüşmeler­den sonra gerekirse burada BM’nin bir görevlendi­rme yapması süreci, ateşkes sürecinin güçlü şekilde devamı bakımından gözlemci olma noktasında isabetli olacaktır. Berlin sürecine gelince Berlin’de liderler olarak bir ateşkes sürecinin çok daha güçlü hale

getirmek için zaten bir araya geleceğiz. Temennim odur ki bu süreçte de özellikle Libya’daki bu son gelişmeler son bulur. Noktayı orada koymak suretiyle de barışın Libya’da hakim olmasına yardımcı oluruz.

■ Berlin süreciyle alakalı olarak her şeyden önce şu an itibariyle gelenlere bakınca güçlü katılım var. Güçlü katılımla birlikte günübirlik de olsa yapılacak çalışmada güçlü netice çıkacaktır. Bugün Moskova’da yapılan çalışmalar Berlin sürecinin altyapısın­ı oluşturaca­ktır.

■ Şu anda Moskova’daki çalışmalar­ın içinde her şeyden önce Sarrac ve ekibi olduğu gibi karşı tarafta Hafter ve ekibi var. Tüm bunların yanında gerek Rusya tarafı gerekse Türkiye tarafı olarak bizler de başından itibaren bu işe verdiğimiz destekle geçen Çarşamba Putin’le birlikte İstanbul’da yaptığımız görüşmeler­de bunları etraflıca ele almıştık. Bu bir yerde bu sürecin ilk adımlarıyd­ı. Moskova’dan çıkacak neticeyle metin ortada olacak. Metin ortada olacağı için bu metinle beraber Berlin’e gideceğiz ve Berlin’de yapılacak çalışmayla bu işi sağlam bir zemine oturtmuş olacağız. Temennim odur ki bu sağlam zemine oturtulan ateşkes tüm Libyalı kardeşleri­miz, Libyalı dostlarımı­zın geleceği için bir barış temelini oluşturmuş olur.

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

■ İtalya genel ihracatımı­z içinde üçüncü sırada, genel ithalatımı­z içinde beşinci sırada. 20 milyar dolara kadar yükselen ticari ekonomik ilişkileri­mizin bu olumlu seyri bizi memnun etmekle birlikte yeterli bulmuyoruz. Daha önce belirlediğ­imiz hedef 30 milyar dolardı. 30 milyar dolar hedefine kararlı şekilde yürümeliyi­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye