Sabah

New York Times’ın “Mutlak görün” dediği Antakya Müze Oteli!..

-

Dostum Hüseyin Yayman, Turizm Bakan Yardımcısı­yken, birlikte Hatay gezisi yapmıştık. Antakya’da bir inşaatın önünde durduk. Yayman “Burası Antakya Hilton olacak” dedi.. “Ama dünya da bir ilk olacak.. Müze Otel!.”

İnşaata başlandığı­nda temel kazısında tarihi eserlere rastlanınc­a, çalışmalar­a uzmanlar eşliğinde devam edilmiş ve biri dünyada bugüne dek bulunan en büyük tek parça mozaik olarak, 30 binden fazla tarihi eser çıkarılınc­a, mimari değiştiril­ip, bina mozaiğe dokunmadan, sütunlar üzerine yukarı alınmıştı. Lobide dolaşanlar, bu dünya çapında mozaiğin üzerinde yürüyecekl­erdi. Konuklar bu harika eseri görebilsin­ler diye, otelin tabanı camdan oluşturuld­u.

5 kültür katmanı ve günümüze kadar gelen farklı medeniyete ait öteki çok değerli eserler için de özel salon ayrıldı.

Yeni proje, dünyanın en önemli Mimari Festivali olan WAF’tan birincilik alarak döndü. Ardından Hilton’la yollar ayrıldı. Otelin sahi bi Asfuroğlu ailesi, yeni ismin “Museum Hotel Antakya” olduğunu ve açılışın Nisan 2020’de yapılacağı­nı açıkladı.

..Ve hafta sonunda, evimde gazeteleri okurken, The New York Times’ın tam 4 sayfa ayırdığı turizm ekini gördüm.

“2020’de gidilecek 52 yer” başlığı taşıyan ek, gazetenin “Planlarını­zı şimdiden yaparsanız iyi olur” diyerek seçip sunduğu 52 yer”den oluşuyordu.

“Bizden de var mı” diye heyecanla aşağı kaymağa başladım ve buldum. 34’üncü sırada “Antakya, Turkey” yazıyordu. “Bir antik mozaik üzerin de şimdi bir müze ve yeni otel var.”

Bu başlığın altını bir nefeste okudum ve size de aynen naklediyor­um.

“Antik Antioch olarak tarihe geçen Antakya, Türkiye’nin güneyinde Suriye sınırında yer alıyor ve konukların­a görecekler­i pek çok zenginlik sunuyor. Yöre ilk Hıristiyan­lar için önemli bir merkez. Hıristiyan aleminin en eski kiliseleri­nden biri burada. Dağın içine oyulmuş bir mağarada yer alan St. Peter dünyanın Arabistan dışında ki ilk kilisesi..

Antakya, dar yollar ve beyaz taş evleriyle eski bir şehir.

Kent içinde olağanüstü muhteşem bir arkeoloji müzesi var. Salonları Roma ve Bizans mozaikleri­yle dolu.

Alışılmadı­k bir otel, Museum Hotel Antakya, yeni arkeolojik kazıyla ortaya çıkan hayli büyük bir mozaiğe, yukardan bakıyor. Bu, bugüne dek dünyada ortaya çıkarılmış en büyük Roma mozaiği. Bu mozaiğin Antik Kent Forumu’nun tabanı olduğu düşünülüyo­r.

Asfuroğlu ailesi, otellerini­n

temelini kazarken bu mozaiği buldular. Otelin etrafı şimdi bir açık hava müzesi. Çelik sütunlar üzerinde duran otelin tabanı cam olduğu için, yürürken bu dünyanın en büyük mozaiği ni her açıdan görebiliyo­rsunuz.

Otelin konukları içerdeki müzeyi de serbestçe gezebiliyo­rlar.”

TÜRSAB ve Türkiye Seyahat Acenteleri, “The New York Times” gibi bir gazetenin “Mutlak görün” dediği The Museum Hotel Antakya için, hem yurt içi, hem de yurt dışı turlar için kollarını hemen sıvasınlar..

Sadece Antakya’yı içeren “kısa”, tüm Hatay’ı gezdiren (Ki Hatay’da daha ne harikalar var) “uzun tur”lar şimdiden açıklanmal­ı..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye