Sabah

Urfalı ciğerden vazgeçmez

Kahvaltıyı kral, akşamı fakir gibi yiyin

- Evrin GÜVENDİK /

Öz’e bir tepki de Doktor Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç’tan geldi. Saraç, “Öneriye katılmıyor­um, kahvaltıyı kral, öğlen yemeğini prens akşam yemeğini fakir gibi yiyin” dedi. Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Obeziteyle Mücadele Komisyonu Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç’ı dinledi. Saraç, toplantı öncesinde ise gazetecile­rin sorusu üzerine Dr. Öz’ün kahvaltı konusundak­i sözlerinde sadece ‘acıkmadan yememe’ kısmına katıldığın­ı belirtti. Saraç, “Bizim Türk toplumunda, hatta bütün dünyada kahvaltı en önemli öğündür. Bir deyiş var, ‘Kahvaltıyı kral gibi, öğlen yemeğini prens gibi, akşam yemeğini fakir gibi yiyin’ diye. Ben buna katılıyoru­m. Kahvaltı günün en önemli öğünü” dedi. Kahvaltı yapıp yapmadığı sorulan Saraç, kahvaltı yaptığını, tam tahıllı bir dilim ekmek, zeytin, zeytinyağı, az yağlı çökelek, taze karış, yeşillik ve

kahvaltı yapan Şanlıurfal­ılardan da doktor Öz’e tepki geldi. Şanlıurfal­ı ciğerci Abdullah Karataş (34), “Urfalılar kahvaltıda ciğerden vazgeçmez. Bu bir gelenektir” dedi. 30 yıldır ciğercilik yapan Hamza Bileriz ise(50) “Sabah kahvaltısı ciğer yemektir. Her derde dermandır. Doktor Öz bizim soğanlı ciğerimizl­e ve kahvaltımı­zla uğraşmasın” dedi. bir tatlı kaşığı bal yediğini belirtti. Saraç, “Ben kahvaltı yaparım ne kilo alırım ne de hasta olurum” karşılığın­ı verdi. Hamur işi, şeker olan bir kahvaltıda­n bahsetmedi­ğini dile getiren Saraç, haftada iki kez, özellikle kışın tarhana, mercimek çorbalı kahvaltıyı da önerdiğini bildirdi.

İKİ ÖĞÜN YEMELİ

Saraç, günde kaç öğün yemek yenmesi gerektiğin­e yönelik soruya ise kendisine göre iki öğün beslenileb­ileceğini söyleyerek yanıt verdi. Gecikmiş bir kahvaltı, erken bir akşam yemeği ve 16 saat açlığa katıldığın­ı dile getiren Saraç, ramazan orucunda bunun yapıldığın­ı ve bir öğünün çıkarılabi­leceğini vurguladı. Saraç, akşam yemeğini kışın saat 18.30-19.00, yazın da 19.3020.00’den sonra yememek gerektiğin­i belirtti.

 ??  ?? Abdullah Karataş
Abdullah Karataş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye