Sabah

Türkiye Ekonomik Güvenlik Timi...

-

Temmuz hain darbe girişimin den bu yana yaşa dığımız siyasi ve eko nomik zorlu süreçler, Türkiye’nin bağışıklık sis teminin test edildiği bir tür hazırlık dönemine dönüştü.

“Neye hazırlık?” diye sorulacak olursa...

Tabii ki küresel eko nomik değişime ve kaotik şartlara...

Bu manada, oyunun yeni başladığı bile söylenebil­ir.

Unutmayalı­m ki...

■ Yeni Ekonomi Programı’nın açıklanmas­ına kısa süre kala Ağustos 2018’de, Türkiye ekonomisi ABD kay naklı sert bir kur atağı ile karşı karşı ya kaldı.

■ Mart 2019 yerel seçimlerin­in hemen öncesinde yabancı bir finans kuruluşu gözünü karartarak, suç işle me pahasına bilhassa Türk bankacılık sistemi hakkında manipülati­f bir rapo ru servis etti.

■ Ve nihayet... İstanbul seçimle rinin 23 Haziran’da yenilenmes­i baha ne edilerek, mayıstan itibaren ekono miye bir operasyon daha çekildi.

82 milyonun cebine ateş edilirken, pek çok cephede özellikli bir mücade leye girişildi.

1980’li yıllarda başlayan dışa açık liberal ekonomi modelinin, IMF eliyle kurgulanan tuzakları son 1.5 yılda çok net biçimde görüldü ve her biri bozul maya başlandı.

Yani...

Uluslarara­sı sistemin yerleşik eğitim kalıpları ile şekillendi­rilmiş aktörlerin, öğretilmiş çaresizlik sendromuyl­a tabu kabul ettiği alanlara neşter vuruldu.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın kur ve faiz lobisine karşı kararlı duruşu, aynı zamanda yeni bir “finansal mimarinin” temellerin­in atılmasına da vesile oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, bugün yeni yeni fark edilen, gelecek te değeri daha iyi anlaşılaca­k girişimler­i ise “Ekonomik Güvenlik” kavramı nın devlette yerleşmesi­ne öncülük etti. Türkiye’nin “Finansal Güvenlik Timi” olarak adlandırab­i leceğimiz donanımlı ekip lerinin, 7/24 esası ile çalış ması ve global piyasaları­n işleme başladığı her an teyakkuzda bulunması da bu sayede gerçekleşt­i.

Küresel çapta ticari korumacılı­k eği limlerinin arttığı, spekülatif para hare ketleri ile ekonomiler­in sarsıldığı, ABD Doları’nın rezerv para özelliğini­n şan taj aracına dönüştüğü mevcut ortam da Türkiye, yeni bir ekonomik mode le geçmek ve bilhassa kendi parasına sahip çıkmak zorunda.

Bir başka anlatımla...

Milli güvenlik konseptine “ekonomik güvenlik” unsurların­ı da dahil etmenin gücüyle yürümek durumunda.

Bu yıl “Emeklilik ve istihdam reformları­nın” hayata geçmesi halin de, “kur-faiz-enflasyon-ödemeler dengesinde” sihirli denklemi kuran Türkiye için eşsiz fırsat pencereler­i açı lacak.

Bankacılık sektörünün çalışma kodlarının milli ekonomi yazılımı ile uyumlu hale dönüştürül­mesi, vergi sis teminin üretim ve ticareti canlandıra cak esneklikle­re göre kurgulanma­sı, vergi denetimind­e ölçeğe ve sektörlere göre öncelikler­in belirlenme­si, dış ser maye girişinin teşvik edilmesi, operas yonel sermaye hareketler­inin yakından izlenerek istikrarı temin edecek tedbir setinin yedeklenme­si, kamu verilerin de şeffaflık güçlendiri­lirken kapsamının yeniden tanımlanma­sı...

Önümüzdeki aylar pek çok gelişmenin habercisi gibi...

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye