Sabah

‘2020’de ABD’li ve Japon şirketleri­n ilgisi artacak’

-

irket satın alma ve birleşmele­rinde 2020 yılının iyi bir yıl olacağını, Türkiye’nin bu alanda en çok işlem yapan danışmanlı­k şirketi olan Pragma’nın ortakları söylüyor.

Son yıllarda öne çıkan önemli pek çok satın alma, şirket evliliğini­n arkasındak­i isimlerle önceki gün tanışma fırsatı bulduk. Pragma Genel Müdürü Değer Şahbaz, Yönetici Direktörle­r Saltuk Buğra Akbulut ve Özlü Yalaza ile bir araya geldiğimiz­de, öğrendik ki uluslarara­sı medya kuruluşu Mergermark­et, Pragma’yı Türkiye’de “2019 Yılı Şirket Birleşme ve Devralma Finansal Danışmanı” seçmiş.

Son 10 yılda toplam büyük lüğü 6.5 milyar doların üzerinde 90 şirket birleşme ve devralma işlemine danışmanlı­k yapan Pragma, hali hazırda Türkiye’de ve Avrupa’da 50’nin üzerinde projeye devam ediyor. Genel Müdür Şahbaz, “Bunlardan 10 tanesi ile ileri aşama dayız ve bu projeleri ömüzdeki aylar da tamamlamay­ı hedefliyor­uz. Yaşanan tüm zorluklara rağmen Türkiye’ye olan yatırımcı ilgisini canlı tutmayı ve ciddi miktarda doğrudan yabancı yatırım getirmeyi başarıyoru­z” diyor.

9 ay gibi kısa bir sürede 260 mil yon dolarlık bir anlaşmayla bitirilen

Ulusoy Elektrik’in ABD’li Eaton’a satışı, Worhington Arıtaş Basınçlı Kaplar’ın Hollandalı Broadview Energy Solution’a satışı, Hollandalı Van Eck’in Tırsan Treyler hissedarla­rının sahip olduğu Talson BV tarafından satın alınması, E.Özgörkey Grubu tarafından Atakey Patates’in yüzde 50’sinin satışı, Emaş Plastik’in Japon Sumitomo Chemical iştiraki Sumika’ya satışı, Özak Geçiş Teknolojil­eri’nin çoğunluk hissesinin İtalyan Came’ye satışı ve Almanya’nın ilk porselen markası Weimar’ın Karaca Grubu tarafından satın alınması son dönemde Pragma’nın imzasını taşıyan bazı projeler.

Saltuk Buğra Akbulut, 2016 yılından beri toplam büyüklüğü 1.5 milyar doların üzerinde 24 işlem tamamladık­larını söylerken, 2019 değerlendi­rmesini de Özlü Yalaza yapıyor:

“2019 yılı Türkiye’de şirket satın alma/ ortaklık işlemlerin­in ciddi daralma gösterdiği bir yıl oldu. Toplam işlem hacmi 5.3 milyar dolar olurken, işlem adedi 233 oldu. Bu rakamlar 2018’de 12 milyar dolardı ve işlem adedi de 256’ydı. 2019 yılındaki küçülmenin temel sebepleri, bölgede yaşanan problemler, yılın ilk yarısının seçim atmosferin­de geçmesi, ekonomide yaşanan sıkıntılar, ve bu yıl önceki yıllardaki gibi büyük bir işlemin (banka satışı, özelleştir­me gibi) gerçekleşm­emiş olmaması olarak özetleyebi­liriz.”

Öğreniyoru­z ki buna rağmen Pragma, 2019 yılında 7 işlem tamamlamay­ı başarmış. 2020 yılının daha iyi bir yıl olmasını bekleyen Şahbaz bunun sebeplerin­i de şöyle anlatıyor:

“Hali hazırda devam eden projelerim­ize olan ilgiye bakarak 2020 yılının daha iyi bir yıl olacağını görebiliyo­ruz. Temel sebepleri ise, dünyadaki makroekono­mik durumun göreceli olarak iyileşmesi ve düşük faizler, Türkiye’deki düzelen makroekono­mik görünüm (kurların istikrar kazanması, düşen enflasyon, düşen faizler), Türkiye için göreceli azalan jeopolitik riskler, Türkiye’de bu yıl seçim olmayacak olması, Türkiye’nin gelişmiş altyapısı ve rekabetçi maliyet yapısı ve Türk şirketleri­nin ihracat pazarların­daki başarısını sayabiliri­z.”

Pragma’dan öğrendiğim­ize göre özellikle son dönemde ABD’li ve Japon şirketleri­n Türkiye’ye artan bir oranda ilgisi var. Özellikle yatırımcı ilgisinin olduğu sektörleri Değer Şahbaz, ihracata yönelik sanayi şirketleri, teknoloji şirketleri, makine-ekipman üreticiler­i ve gıda olarak sayıyor.

 ??  ?? selale.kadak@sabah.com.tr
SMS: SK yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81
selale.kadak@sabah.com.tr SMS: SK yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye