Sabah

Kanserde genetik tedavi Türkiye’yi sağlık üssü yapar

Son dönemde sağlık turizmi ile öne çıkan Türkiye, onkoloji alanında da dikkat çekmeye başladı. Türk doktorları­n tedavi yöntemleri onlarca ülkeden ilgi görüyor

-

Teknolojid­eki baş döndüren gelişmeler sağlık sektörüne de yansıdı. Genellikle üretim endüstrisi­nde kullanılan, Endüstri 4.0, yapay zeka, big-data, öğrenen ve konuşan makineler gibi kavramlar artık sağlık sektörünün de gündeminde. Bu kavramlarl­a birlikte ortaya çıkan bireysele dönük imalat teknolojil­eri, sağlık alanında kişiye ve dolayısıyl­a genetiğe özel nokta atış tedaviler ile karşımıza çıkıyor. Türkiye onkoloji alanında yaşanan bu gelişmeler­i de yakından takip ediyor. Çağın vebası olarak nitelenen kanser hastalığın­da bölgesel bir merkez olma hedefi koyan Türkiye, hem geliştirdi­ği ilaçlarda hem de genetik uygulamala­rdaki farklılığı ile dikkat çekiyor.

Kanser genetiği konusunda uluslarara­sı başarılara imza atan Medicana İnternatio­nal İstanbul Hastanesi İç hastalıkla­rı ve Tıbbi Onkoloji

Uzmanı Prof. Dr. Mutlu

Demiray’a göre, tedavide büyük fotoğrafa ulaşılmak üzere. Bugüne kadar karanlık bir odada cisimlerin analiz edilmeye çalışıldığ­ını ifade eden Demiray, “Genetik çalışmalar neticesind­e bugün odanın ışıklarını açmak üzereyiz. Böylece kanserdeki büyük fotoğrafı görecek ve nokta atış tedavi dönemine geçeceğiz” diye konuştu.

YAPAY =(KA KULLANILAC­AK

Demiray, “Yeni genomik veriler ve yapay zeka kanserle mücadelemi­zde en önemli yardımcıla­rımız olacak. Çünkü fabrikasyo­n tedaviler yerine kişiye özel terzi usülü tedavilere geçiş başladı. Bu bilgi birikimi arttıkça yapay zekânın analiz gücü devreye girecek ve makineler doktorlara en doğru sonucu verecek. Genomik veriye dayalı tedaviye, yüksek doz vitamin C ve curcumin gibi geleneksel tedavileri de ekleyip birleştire­ceğiz” dedi.

 ??  ?? Metin CAN
Metin CAN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye