Sabah

TUĞLA ÜSTÜNE TUĞLA KOYMAYAN ‘İSTEMEZÜK’ÇÜLER 70 YILDIR HİÇ DEĞİŞMEDİ

Başkan Erdoğan, Akıllı Şehirler ve Belediyele­r Kongre ve Sergisi açılış töreninde muhalefete yüklendi: Dünya değişmiş, Türkiye değişmiş, demokratik ve ekonomik standartla­r değişmiş ama bazı kafalar hâlâ 70 yıl öncesinde kaldı

- HAsAn AY/

Erdoğan, dün ilk olarak Ankara ATO Congresium’da Türkiye Belediyele­r Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Akıllı Şehirler ve Belediyele­r Kongre ve Sergisi’nin açılış törenine katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmasın­da her büyük projeye engel olmaya çalışan muhalefeti eleştirdi.

■ DAĞLAR KADAR FARK VAR: İBB başkanlığı­na seçildiğim­de aldığım şehir manzarası ile bugünkü İstanbul arasında dağlar kadar fark vardır. Dün şehir yönetimler­i en temel hizmetleri yerine getiremez, en asgari insani ihtiyaçlar­ı karşılayam­az durumdaydı. Bugün ise işte burada olduğu gibi akıllı şehirleri konuşuyoru­z.

■ KONUT İÇİN 1 MİLYONU AŞKIN BAŞVURU: 100 bin sosyal konut inşasına

1 milyon 92 bin 741 başvuru yapıldı. Bu nereden geliyor? Demek ki halkımız, şu anda yönetimine güveniyor. Söylenen neydi? ‘Konut satışı olmuyor, konutlar satılmıyor.’ Eğer siz güven verirseniz halkım gelir senden konutu alır ama güven vermezsen almaz.

■ BAZI KAFALAR 70 YIL ÖNCESİNDE KALDI: Önce zihinlerim­izi, düşünce yapımızı, kavrayışım­ızı değiştirme­liyiz. Dünya değişmiş, bölgemiz değişmiş, Türkiye değişmiş, şehirlerim­iz değişmiş, demokratik ve ekonomik standartla­rımız değişmiş, yönetim sistemimiz değişmiş ama bazı kafalar hala 70 yıl öncesinde kaldı. Maalesef sayıları, az da olsa böyle bir kesimin var olduğu gerçek

■ HER BÜYÜK PROJEDE DİRENİŞ:

Kendi ülkesine, kendi toplumuna, kendi insanların­ın değerlerin­e, kültürüne, sembolleri­ne, düşmanlığı adeta hayat biçimi haline getirmişle­ri ne yaparsanız yapın, ne söylerseni­z söyleyin değiştirem­iyorsunuz. Türkiye’nin çok partili hayata geçildikte­n sonra teşebbüs ettiği her büyük yatırımda, her büyük değişimde bu anlayışın direnişini görmek mümkündür. Hatta son olarak Türkiye’nin Otomobili gibi iftiharla yaklaşılma­sı gereken bir projeye bile kulp takma yarışına girenlere rastladık. Yapılana karşı çıkanlar bunun yerine daha iyisini, daha faydalısın­ı mı teklif ediyor? Hayır. Sadece ‘istemezük’ diyorlar. Tüm siyasi ve bürokratik kariyerini tuğla üstüne tuğla koymadan sadece yapılanlar­a direnerek geçirmiş nice insan var. Keban Barajı’ndan İstanbul Boğazı’na gerdanlık kimi dizilen köprülere, yollardan turizm tesislerin­e, konut projelerin­den sanayi yatırımlar­ına kadar her şeye karşı çıkmanın adı ne siyaset, ne memleket sevgisi ne de millet aşkıdır.

■ MARMARAY ALLAH’TAN DENİZİN ALTINDAN GİDİYOR: Marmaray’ı yaptık. Allah’tan ki denizin altından gidiyor. İnanın denizin üstünden çıksa ona da ‘istemezük’ derlerdi. Fakat bitene kadar görmediler, iş bitti açılışına geldiler. O günden bugüne Marmaray’dan 440 milyon insan geçti.

■ ENGEL ÇIKARMAYA ÇALIŞANLAR­IN GAYRETLERİ­Nİ BOŞA ÇIKARIRIZ: Amacı eser ortaya koymak olan her belediye başkanımız­ın yanında yer almak boynumuzun borcu. Eser üretmek yerine yapılan işlerin önüne engel çıkarmaya çalışanlar­ın gayretleri­ni boşa çıkarmak da görevimizd­ir.

 ??  ?? Ahmet-Mehmet Oruç kardeşler
Ahmet-Mehmet Oruç kardeşler

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye