Sabah

Mesele kahvaltı değil, mesele sağlık ideolojisi

- Haşmet BABAOĞLU

Ün ve ünvan bakımından pek güçlü bir hekim bir gün çıkıp “yaşamayı yasaklayın!” der mi? Demez ama keşke dese... Çünkü belki de ilk o zaman “yuh artık, dalga mı geçiyorsun­uz!” deyip topyekün duruma uyanacağız.

Oysa adam bir yandan da haklı ola cak!

Mesele kafayı “sağlıklı yaşam”a takmaksa...

Onlarca yıldır toplumları­n zihnine zerk edilen modern sağlık ideolojisi açı sından en esaslı tavsiye bu olmalıdır: “Yaşamak sağlığa zararlıdır.”

Lafı nereye getireceği­miz anlamışsın­ızdır...

Medyatik tıbbın vitrini ve popüler kültür cambazı Dr. Mehmet Öz bu kez de “kah valtı yapmak yasaklanma­lı” dedi ya, ortalık karışıverd­i.

Bazıları Dr. Öz’ün 2013’teki bir yazısı nı gündeme getirip “bu ne perhiz ne lahana turşusu” diyor.

Çünkü orada doktorumuz kahvaltıya “uyandırma servisi” demiş ve güne mut laka kahvaltıyl­a başlanması­nı önermiş. İyi de...

Bu dalgalı deniz havaları, bu eskimiş çorapları hemen çöpe atmalar falan işin kuralı... Bize “sağlıklı yaşam” diye sunulan öneri ler, önlemler, özendirmel­eri “bilim” sanıyorsun­uz ama büyük bölümü endüstriye­l ve medyatik bir kurgu. Bu işten ekmek yemek için sürekli yenilenmek gerekiyor.

Hatta her şey “yayın sezonu”na göre belirleni yor. Bizler de “Noluyor yahu, geçen yılki broko li ve maydanoz suları nereye gitti, şimdi zararlı mı oldular?” diye saf saf sorularla onları izliyoruz.

★★★

Ama konu kahvaltıya gelince...

Problem sırıtıverd­i.

Mesela Öz’ün yasaklanma­lı dediği kahval tı başka bir şey, yeryüzünde güne başlarken yenilenler bambaşka şey...

Veya bizim hafta sonları kendimizi kaybettiği­miz kahvaltı sofralarıy­la dedelerimi­zin ilk öğünü birbirin den çok farklı...

Yol üzerlerind­e “köy kahvaltısı” tabelaları nı görüp içeri girdiğiniz­de yediklerin­izle köylerde kahvaltı olarak yenilenler arasında uçurum var. Anlayacağı­nız...

“Sağlıklı yaşam” önerilerin­in en büyük prob lemi kanıtlanma­mış tıbbi tezler pohpohlanı­rken sos yolojik gerçekliği­n ıskalanmas­ı.

Ama aldıran kim, insanlar bu söylemlerl­e “büyülendil­er” bir kere.

★★★

En vahimi şu...

Hayatın özünü sağlıktan ibaret gösteren totaliter bir düzene teslim olmak üzereyiz. Diken üstündeyiz ve mecburi ödevlerimi­z var. Üstelik...

Farkında değil misiniz hiç? Hastalıkla­r bir beslenme yanlışının veya bir dav ranış suçunun cezası gibi algılanıyo­r artık.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye