Sabah

TCMB ‘ölçülü indirim’i tercih etti

- Kerem.alkin#sabaK.com.tr

TCMB’nIn ArAlık AyınDA AçıklAnAn BEklEntI AnkEtInDE,IçInDE BulunDuğum­uz oCAk Ayı IçIn 100’E yAkın EkonomIstI­n Aylık TÜFE Artış orAnı, yAnI tükEtICI EnFlAsyonu BEklEntIsI yüzDE 0,82 IlE 1,16 ArAsınDAyD­ı. TAHmInlEr yüzDE 1 IlE 1,13 ArAlığınA yoğunlAşmı­ş GözüküyorD­u. GEçEn HAFtA AçıklAnAn oCAk Ayı BEklEntI AnkEtInDE IsE, Aynı tAHmIn ArAlığının YüZDE ILE , ’E YOğUNLAşTı­ğıNı GözlEmlIyo­ruz. EkonomIstl­ErIn şuBAt Ayı EnFlAsyon tAHmInlErI IsE yüzDE 0,40 IlE 0,65 ArAlığınDA şEkIllEnmI­ş. EkonomIstl­ErIn ArAlık Ayı BEklEntI AnkEtInDE, Bu yılın şuBAt Ayı EnFlAsyonu IçIn tAHmInlErI IsE yüzDE 0,70 IlE 1 ArAsınDAym­ış. YAnI, yEnI AnkEttE EkonomIstl­Er oCAk Ayı IçIn DAHA sınırlı, şuBAt Ayı IçIn IsE DAHA HIssEDIlIr BIr tAHmIn IyIlEştIrm­EsI yApmışlAr.

2018 yılı oCAk Ayı EnFlAsyonu yüzDE 1,02, 2019 oCAk Ayı EnFlAsyonu IsE yüzDE 1,06 olArAk AçıklAnmış­tı. Bu nEDEnlE, EkonomIstl­ErIn 2020 oCAk Ayı EnFlAsyon orAnlArı IçIn yüzDE 1 IlE 1.1 ArAlığınDA­kI tAHmInlErI, son 2 yılDAkI oCAk Ayı EnFlAsyon orAnının tEkrArlAnA­CAğı BEklEntIsI­nE IşArEt EDIyor. Bu DurumDA, 3 ŞuBAt PAzArtEsI Günü AçıklAnACA­k olAn oCAk Ayı EnFlAsyonu yüzDE 1’In AltınDA kAlırsA, yüzDE 11,84 olAn yıllıklAnD­ırılmış MANşET ENFLASYON 2020’yE GERILEYERE­K BAşlAmış olACAk. Bu noktADA, 2020’In Ilk çEyrEğInDE, EnFlAsyonu­n sEyrI krItIk önEmDE olACAk vE TCMB üst yönEtImI DE, EnFlAsyonu­n sEyrInI yAkınDAn GözlEmlEyE­rEk vE AnAlIz EDErEk ADımlArını sürDürECEk­tIr.

NItEkIm, TCMB PArA PolItIkAsı Kurulu, EnFlAsyon BEklEntIlE­rInDEkI IyIlEşmEyI DE DIkkAtE AlArAk, BununlA BIrlIktE, 2019’DA GErçEklEşt­IrDIğI

‘öNDEN YüKLEMELI’ FAIz InDIrImlEr­IylE kEnDIsInE BIr HArEkEt AlAnı Açtığını DA GözlEmlEyE­rEk, 2020’yE 0,75 puAnlık ‘öLçüLü’ BIr FAIz InDIrImIyl­E BAşlAmAyı tErCIH EttI. FInAns sEktörü proFEsyonE­llErInIn vE EkonomIstl­ErIn önEmlI BIr kısmı FAIz InDIrImI BEklEntIsI­nI 1 puAn CIvArınDA tElAFFuz EtmElErInE rAğmEn, TCMB ‘tEmkInlI’ vE ‘DEZENFLASY­ON SüRECI’nE kArArlı BIr şEkIlDE DEvAm EttIğInI tEyIt EDEn BIr ADım Attı. EnFlAsyonD­A AşAğı trEnDIn kAlıCı HAlE GElmEsInE kADAr, TCMB tEmkInlI Duruşunu AynEn sürDürmEkt­E kArArlı.

TCMB’nIn ‘DEZENFLASY­ON SüRECI’nDEkI kArArlı Duruşunu; FIyAt vE FInAnsAl IstIkrArA yönElIk çAlışmAlAr­ını Aynı kArArlılık­lA sürDürECEğ­InI tEyIt EDEn 0,75 PUANlık ‘öLçüLü’ InDIrIm kArArı, pIyAsAlArC­A DA olumlu kArşılAnDı vE DövIz kurlArı üzErInDE DE ‘IstIkrAr’ı DEvAm EttIrICI BIr pozItIF EtkIDE BulunDuğu DA GözlEnDI. Aynı şEkIlDE DE, BorsA İstAnBul’un yılA rEkorlArlA BAşlAmAsı noktAsınDA, HIssE sEnEDI pIyAsAsınD­AkI pErFormAns­ı DA olumlu yönDE EtkIlEDI. ABD-İrAn GErGInlIğI Ilk AnDAkI tEmposunu kAyBEDErkE­n, HAFtEr’In ‘ATEşKES’E HAzır olDuğu mEsAJı DA tEyIt EDIlIr IsE, kürEsEl pEtrol FIyAtlArın­DAkI sAkInlEşmE, TCMB’nIn EnFlAsyonl­A müCADElEsI­nI olumlu yönDE EtkIlEyECE­ktIr. Bu nEDEnlE, ILK çEYREğI ‘TEMKINLI’, ‘öLçüLü’ GEçIRECEK

TCMB PPK, yAz AylArınDA ADımlArını HızlAnDırA­CAktır.

 ??  ?? Kerem ALKIN
Kerem ALKIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye