Sabah

Neyi bekliyorsu­nuz!

- Dilek.gungor@sabah.com.tr

Hakikaten reyting (kredi derecelend­irme) şirket lerine soruyorum. 6 3, )itch, Moody’s neyi bekliyorsu­nuz?

Türkiye’nin kredi notunu aşağı çekerken takvime riayet etmiyorsun­uz. Sudan baha nelerle notu, onu yapmı yorsanız görünümü aşağı çekiyorsun­uz. Değerlendi­rme ölçüt lerinizi siyasal bakış açılarınız­la sosluyor sunuz.

Eğer ülke notla rını verirken ekono mik risklere bakıyor sanız; hep söylediğin­iz hatta ‘Aşil’in topuğu’ (Mitolojide ölümsüz kahraman Aşil’in zayıf noktası topuğuydu) dediğiniz cari açık azalıyor. Enflasyon ve faiz düşmeye devam ediyor. &DS’ler (ülke risk primi) 248’e kadar geriliyor. TL değerleniy­or. Döviz rezervleri artıyor. Özel sektörün borçlarını yönetebil me kabiliyeti var. Kamu borç çevirmede sorun yaşamıyor. Hepinizin 201 ’da sert dara lacağını öngördüğün­üz (yılso nuna doğru tahminleri teker teker revize etmek durumun da kaldılar) Türkiye ekonomisin­in 0.5-1 arasında büyümesine kesin gözüyle bakılıyor.

Eğer ülke notlarını verir ken politik risklere bakıyorsa nız; siyasal istikrarla ilgili bir sorun yok. 2023 yılının ortasına kadar ülkede seçim olmayacak. İktidar partisinin oy oranı gibi siya si istikrarı etkileyece­k riskler bulunmuyor. Mevcut borçların siyasal nedenlerle geri öden meme riski görünmüyor. O halde

Üç reyting şirketinin not indirim kararları aldığında yaptıkları açıklamala­rı hatırla yan var mı?

Hepsi artan cari açık, makroekono­mik dengesizli­kler ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının finansal istikrarı olumsuz etkileyece­ği gerekçeler­ini sunuyordu.

%u risklerin hiç birisi şu anda yok.

Bütçeyi bahane ediyorlars­a orada da yanlı bir tutum sergiliyor­lar demektir.

Tamam, mali politika lar genişleyin­ce bütçe üzerin deki yük artıyor. Bu, Hazine borçlanma gereğine ve faiz lere baskı yapabiliyo­r. Ama AB tahvil alım programlar­ıy la piyasaya para sürerken ya da ABD ekonomiyi canlan dırırken o ülkelerle ilgili adım attılar mı?

O halde Geçtiğimiz yılın sonun da açıklanan not takvimleri­ne bakalım. Fitch, ilk değerlendi­r mesini 21 Şubat’ta yapacak. Son değerlendi­rmesi ise 21 Ağustos’ta olacak. Moody’s, Türkiye için ilk değerlendi­rme sini 5 Haziran’da açıklayaca­k. Daha sonraki değerlendi­rme ise 4 Aralık’ta olacak. S&P ise 31 Ocak ve 24 Temmuz’da değerlendi­rme yapacak.

Kim bilir? Belki de takvim lerine bağlı kalmayıp not artı rımı için harekete geçerler...

SON NOKTA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye