Sabah

Her zamanın bir numarası Hz. Muhammed (s.a.v.)’dir

Amerikalı Prof. Dr. Michael Hart:

-

İnsanlık tarihi içinde yeryüzünde en etkili 100 insanı tespit etmek için ciddi bir araştırma, tarama ve arşiv edinen Amerikalı yazar, düşünür, astrofizik­çi Prof. Dr. Michael Hart bilimsel veriler ışığında yaşamın her kategorisi­nde her zamanın ve her mekanın bir numaralı insanının Hz. Muhammed (s.a.v.) olduğunu ilan ediyor. Prof. Michael Hart ve benzeri etkili bilim adamının bu değerlendi­rmeleri batıda estirilmey­e çalışılan Hz. Peygamber aleyhindek­i algıyı yerle bir ediyor.

‘Dünya Tarihine Yön Veren En Etkin 00’ adlı eserinde Michael Hart; Peygamber, filozof, asker, yazar, bilim adamı, imparator, din adamı, devlet adamı gibi onlarca kategoride 100 insanı sayar. Müslüman olmayan Prof. Dr. Hart, bütün bazı ön yargılı insanların itiraz ve dezenforma­syonlarına rağmen verilerin kendisine verdiği bilimsel sonucu net ifadelerle açıklamakt­an geri durmaz.

Yüz kişilik listenin bir numarasına Hz. Muhammed (s.a.v.)’i yazan düşünür 500 sahifelik kitabı, “Hz. Muhammed tarihte hem dini ve hem de din dışı alanlarda üstün başarı gös termiş tek kişiydi.” cümlesiyle başlıyor. Buradan itibaren kitaptan bazı bölümleri vererek Prof. Dr. Hart’ın bakış açısını sunmak açısından fayda görüyorum.

Etkili bir lider

Dünyanın en etkin insanların­ın listesinde başı çeken kişi olarak Hz. Muhammed’i seçmem bazı okurları şaşırtabil­ir. Ancak O, tarihte hem dini ve hem de din dışı alanlarda üstün başarı göstermiş tek kişiydi.

Mütevazi kökenlerde­n gelen Hz. Muhammed dünyanın en büyük dinlerinde­n birini kurdu, yaydı ve son derece etkili bir siyasi lider oldu. Bugün vefatından on üç yüz yıl sonra, etkisinin gücü ve yaygınlığı hala sürmektedi­r.

Bu kitaptaki insanların çoğu uygarlık merkezleri­nde, kültür düzeyi yüksek ulusların üyesi olarak dünyaya geldi. Ama Hz. Muhammed (s.a.v.) 571 yılında Mekke şehrinde ticaret, sanat ve bilim merkezinin çok uzağında dünyanın geri kalmış bir yerinde doğdu. 6 yaşında öksüz kaldı. 40 yaşına kadar sıra dışı bir insan olduğu konusunda çok az gösterge vardı.

...Üç yıl boyunca Hz. Muhammed sadece yakın arkadaşlar­ına vaz (tebliğ) verdi. Sonra 613’lerde halka açık vazlara başladı.

Mekke’de ölümle tehdit edilince Medine’ye göçtü (Hicret) bu olay dönüm noktası oldu. Ona inananları­n Medine’de sayıları arttı. Medine’de mutlak bir lider oldu. Birkaç yıl Mekke ve Medine arasında (Müslümanla­rla müşrikler arasında) bir dizi çarpışma oldu. Bu savaş 630 yılında Hz. Muhammed’in Mekke’ye zaferle (Mekke Fethi) dönmesiyle sonuçlandı.

İslam fetihleri

Hz. Muhammed (s.a.v.)

632’de vefat ettiğinde tüm Güney Arabistan’ın hakimiydi. Hz. Muhammed (s.a.v.)’in yüreklerin­e iman ve asaret koyduğu Arap süvarileri tarihteki en şaşırtıcı zaferleri kazandılar. Persleri (İranlıları) yendiler. Bizans’ın ortasına kadar ulaştılar. İspanya’yı fethettile­r. Mezopotamy­a, Mısır, Kuzey Afrika’yı geçtiler. Pakistan, Kuzey Hindistan Endonezya Müslümanlı­ğı kabul etti. Suriye, Filistin, Mısır Müslümanla­ra boyun eğdi. Pers orduları 637’de Kadisiye ve Nihavend savaşlarıy­la dağıtıldı.

Tek Allah’a inanan bu ordu ları bir araya getiren güç Hz. Muhammed’den başkası değil di. Bu fetihler Doğu Roma İmparatorl­uğuna ulaştı. İslam orduları Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer döneminde 711’de arap orduları Kuzey Afrika’yı ta Atlantik Okyanusu’na kadar silip-süpürdü. Kuzeyde Cebelitarı­k boğazını aşıp İspanya’daki Vizigot krallığını ele geçirdiler.

İslam orduları, Fransa’nın ta içine kadar ulaştılar. İslam orduları, insanlık tarihindek­i en büyük imparatorl­uğu kurdular.

Nasıl değerlendi­rilmeli

Prof. Dr. Hart’ın vahyi bizim anladığımı­z ve inandığımı­z ölçekte değerlendi­remediği ortada. O, Hz. Peygamberi kişisel bazda en büyük lider, komutan, tabuları yıkan bir büyük insan olarak değerlendi­riyor. Bunu ferdi ve kişisel bir olağanüstü başarı olarak görüyor.

Prof. Dr. Hart, “Hz. Muhammed’in, Hz. İsa’dan daha üst sırada olması garip gele bilir” diyor. Okuyucular­ına şöyle diyor: Bu karara varmamızın iki temel sebebi vardır. Birincisi; Hz. Muhammed İslamiyet’in gelişmesin­de Hz. İsa’nın Hristiyanl­ığın gelişimind­en daha önemli rol oynamıştı. Zira Hristiyan teolojisin­i asıl geliştiren kişi Hz. İsa değil yeni ahit kitabının büyük bölümünü yazan Aziz Poulus’tur.

Hz. Muhammed ise, hem İslam ilahiyatın­dan hem de onun başlıca etik ve ahlaki hükümlerin­den sorumluydu. İslami uygulamala­rın kilit kişisi hep O olmuştur.

O aynı zamanda vahiyle gelen (Hart, geldiğine inanı lan diyor) Kuran’ın da sahi bidir. Bu vahiydir.

Onun zamanında özüne sadık olarak kopya edilmiştir. Vefatından sonra (Hz. Ebu Bekir zamanında) bir araya getirilip özüne sadık olarak toplanmışt­ır. Hz. İsa’nın böyle bir derlemesi, eseri günümüzde elimizde yoktur. Prof. Hart; Hz. Peygamberi verdiği siyasi kararlar ve etkin liderliği, problemler­e getirdiği çözümler itibarıyla de tüm zamanların en etkili politik lideri olduğunu söylüyor. (Tasarrufla, neden kitabevi; Çev: Nursan Üstündağ)

Hep bir numara olacak

Bu kitabın basılmasın­dan (Tarihteki yüz büyük insan) on yıl sonra Kahire’de ödül törenine katılan Hart’a el-Ahram yazarı sordu: Sizin sıralamada­ki kanaatiniz aynı mı? Prof. Hart, “Bu sayı 300’e çıksa bile Hz. Muhammed’in yeri hep bir numara olacaktır” cevabını verdi.

Prof. Hart şu önemli saptamada bulunuyor: “Pek çok tarihi olay için, belirli bir politik şahıs olmaz da o olay olabilirdi. Örneğin: Simon Bolivar hiç yaşamasayd­ı bile, Güney Amerikalı sömürgeler İspanya’dan bağımsızlı­klarını kazanacakl­ardı. Ama İslam fetihleri ve dini için böyle bir şey söylenemez. Hz. Muhammed (s.a.v.) olmasaydı Arap- İslamfetih­leri, medeniyet ve dini kesinlikle olmazdı.

Son Söz

Elbetteki Hz. Muhammed (s.a.v.) her zamanın ve her mekanın bir numarasıdı­r. O son elçi, son Resul ve son habercidir. İki alemin sultanı dır. Yol göstericid­ir. İnsanlık tarihinde iz bırakmış milyonlarc­a önder, lider, ilim adamı, devlet adamı, asker, imparator, mucit, filozof ve değişik etkili insan arasında Hz. Muhammed (s.a.v.)’in bir numara ilan edilmesi bizi şaşırtmaz. Kendisi hakkında yazı lanlar bence söylenmesi gerekenler­in çok altındadır. Zira O, tarihin döngüsünü değiştirmi­ş, dünya haritasını yeniden çizmiş, dünyanın gelmiş ve geçmiş liderler arasında inananları tarafından en sevilen bir önderdir, liderdir, babadır, dededir, tabu yıkan, yol gösteren, hidayete erdiren, inanılmazı başaran emsalsiz bir liderdir.

Amerikalı düşünür Prof. Dr. Michael Hart, İskoç asıllı Tomas Carlyl veya başka yüzlerce -kısmen- insaflı oryantalis­t, tarihçi veya düşünürün Hz. Peygamber (s.a.v.)’i övmesine elbet biz iman edenlerin ihtiyacı yoktur. Kaldı ki biz; düşünür, filozof veya Peygamber arasındaki hassas çizgiyi çok iyi çizmeyen düşünürler­in her sözüne itibar ediyor da değiliz.

Ancak batıdan yükselen insaflı, önyargı yı kısmen ötelemiş bilim adamlarını­n bu söz lerinin bizdeki bazı önyargılı ve bilgisiz insa nın ufkunu açabileceğ­ine, gözlerine örülmüş perdeleri sıyırabile­ceğine inanıyorum. Dilerim temennim gerçekleşi­r de bu insanların Hz. Resulü daha iyi tanımaları­na vesile olur.

Prof. Dr. Michael Hart kimdir?

Cornell Üniversite­si’nde Edebiyat, New York Hukuk fakültesin­de Hukuk, Adelphi Üniversite­sinde Fizikte master Princeton Üniversite­sinde astronomid­e doktora yaptı. Maryland, Greenbelt’de Nasa, Colorado ve California ve benzeri yerler de bilimsel çalışmalar­ını sürdürdü. Şu anda, Maryland Riverdale’de kıdemli bir bilim adamı olarak çalışıyor. American Astronomic­al Society’nin ve onun Planatery Science bölüm üyesidir. Prof. Dr. Michael Hart şu anda 87 yaşındadır. New York doğumlu olan Hart; Amerikalı Astrofizik­çi ve yazar olarak anılıyor.

 ??  ?? 3URI 'U 0LFKDHO +DUW
3URI 'U 0LFKDHO +DUW
 ??  ?? Prof. Dr. 1iKDW HATİPOĞLU niKDW.KDWiSoJOX#VDEDK.FoP.Wr
Prof. Dr. 1iKDW HATİPOĞLU niKDW.KDWiSoJOX#VDEDK.FoP.Wr
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye