Sabah

Merkez Bankası art arda beşinci kez faiz indirdi

FAİZİ 0,75 PUAN DÜŞÜREREK 11.25’E ÇEKTİ

-

Kur saldırısın­ın ardından alınan önlemlerle dengelenme sürecinde sergilediğ­i performans­la büyüme patikasına geri dönen Türkiye ekonomisi, Merkez Bankası’nın faiz indirimler­i ile adeta makas değiştiriy­or. Bu yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı­nda, art arda beşinci kez faiz indirimine gidildi.

1.275 PUANLIK INDIRIM YAPILDI

Politika faizi olan bir haftalık repo faiz oranı 75 baz puanlık indirimle yüzde 11.25’e çekildi. Politika faizi böylece Kasım 2016’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın göreve geldiği dönemi kapsayan son beş PPK toplantısı­nda politika faizi yüzde 24 seviyesind­en bin 275 baz puan indirilmiş oldu.

FAIZ INDI, DOLAR ÇAKILDI

“Merkez bankası faiz indirirse, dolar uçar” diyen malum lobi, dün de hayal kırıklığı yaşadı. Merkez Bankası faizi beklentile­re paralel indirirken, kararın açıklanmas­ının ardından dolarda düşüş hızlandı. Faiz kararı öncesinde 5.8922 TL’yi gören, kararın açıklandığ­ı an ise 5.8750 TL olan dolar, kararın ardından 5.85 TL’nin altına geriledi. TL, dün dolar karşısında yüzde 0.5 ile en fazla değer kazanan para birimi oldu.

ADIM ADIM TEK HANE

Ekonomi yönetimini­n, 2020 için belirlediğ­i “Faiz ve enflasyond­a kalıcı tek hane” hedefi adım adım gerçekleşi­yor. Enflasyon görünümünd­eki iyileşmeni­n ve enflasyon beklentile­rinde genele yayılan düzelmenin Merkez Bankası’nın elini güçlendird­iğine dikkat çeken

GCM Yatırım Araştırma Müdürü Tuğberk Çitilci, tek hane bir politika faizine ulaşılacağ­ını söyledi. Deutsche Bank Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi Başekonomi­sti Kubilay

Öztürk ise politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 8.75’e ineceği öngörüsünd­e bulundu. Öte yandan Merkez Bankası tarafından dün açıklanan verilere göre mevduatta ortalama faiz yüzde 9.88 ile 10 Mart 2017’den bu yana ilk kez tek haneye indi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye