Sabah

İlaç firmaların­dan ZAM BASKISI

Vatandaşın sağlığıyla oynama pahasına kritik ilaçları depoda bekleten ilaç firmaları, şubatta Sağlık Bakanlığı’yla yapılacak zam görüşmeler­i öncesinde baskı uygulamaya başladı

-

İlaç firmaları her yıl olduğu gibi yine vatandaşın sağlığı pahasına aynı oyunu sahneye koydu. Yüksek kazanç hırsıyla şubatta yapılacak zam öncesi piyasaya verilen ilacı kestiler. Şubat ayında kur ayarlaması­yla zamlanacak ilaçlardan daha fazla kazanmak adına özellikle kış döneminde hastalığa bağlı talebi artan grip ilaçlarıyl­a kronik hastalıkla­rın tedavisind­e kullanılan tansiyon, şeker, kolestrol ilaçlarını piyasaya vermeyen ilaç firmaları ile bazı depolar hastaları mağdur etti. Yaklaşık 150 ilaç piyasada yok. Fiyatlara yüzde 15-25 arası zam bekleniyor.

ZAMLI FIYATLAR 20 ŞUBAT'TA

Yüzde 15-25 arası yapılması beklenen zamla, 100 liralık bir ilacın fiyatı 15-25 TL artacak. Bu da 100 kutuda 1.500-2.500 lira demek. Zamlı fiyatlar, ilaç firmaları için ciddi kazanç kapısı anlamına geliyor. Bu nedenle, piyasada ilaç bulunamıyo­r.

Fiyat Değerlendi­rme Komisyonu, özellikle yurtdışınd­an gelen ve ithal olan ilaçların fiyatların­ın belirlenme­sinde kullanılan euro kurunu geçen yıl yapılan yüzde 26.4'lük artışın ardından 3.40 liraya yükseltmiş­ti. Bu yıl yine 20 Şubat itibarıyla ilaç kuruna zam gelecek. Ağrı kesici bir ilacın fiyatı geçen yıl şubatta 9.94 TL'den 12.27 TL'ye çıkarken, önümüzdeki aydan itibaren 15.5 liraya yükselmesi öngörülüyo­r.

HASTA ECZACIYA KIZIYOR

Eczacılar da yine vatandaşın tepkisini ilk karşılayan taraf olarak sıkıntılı. Her zam öncesi piyasaya verilmeyen ilaçlar yüzünden gelen hastalara ilaç veremedikl­erini bu yüzden de vatandaşın tepkisiyle karşılaştı­klarını dile getiren Eczacı Tuğçe Aksoy, ağrı kesicide bile sıkıntı olduğunu depolardan ilaç gelmediğin­i söyledi. Aksoy, "Çok kritik olan ilaçlar da basit olanlar da piyasada yok. Elimizde olanları hastaya veriyoruz ama bitince yerine yenisi gelmediği için hasta mağdur oluyor" ifadelerin­i kullandı. 4

Davraz’da Antalya, Denizli, Muğla, Uşak gibi yakın illerden günübirlik misafir ağırlıyoru­z. Dağda üç otelimiz var, yüzde 100 dolu. Isparta’daki merkezinde­ki otellerin kışın yüzde 40’ı dağ sayesinde doluyor. 4 4

Denizli’de hem termal hem de kayak imkânı var. Büyükşehir Belediyesi şehre 80 kilometre uzaklıkta Bozdağ’a 3 yıl önce 3 pist yatırımı yaptı. 3 telesiyej, 11 parkur var. Burası Denizli ve çevre illerden çok yoğun talep görüyor. 4 4

Nisan ayına kadar otellerimi­z yüzde 100 dolu. Otellerde yer bulunamadı­ğı için gelen misafirler­i 1.5 saatlik mesafedeki Ardahan’a gönderiyor­uz. Sömestr tatilinde öğrenciler trenle şehrimize gelirken, aileler de uçakla Sarıkamış’a kayak yapmaya geliyor.

 ??  ?? EKONOMI
Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay:
EKONOMI Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay:
 ??  ?? Davraz Karlıkaya Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Abdullah Çelik:
Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Cahit Cıngı: Sömestrda günübirlik­ler dahil 500 bin kişi bekliyoruz. Dağ otelleri yüzde 100, şehir otelleri ise yüzde 90 dolu. Şehir otelleri doluluğunu­n yüzde 85’ini kayak misafirind­en sağlıyor. Fiyatlar yüzde 25 arttı.
Davraz Karlıkaya Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Abdullah Çelik: Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Cahit Cıngı: Sömestrda günübirlik­ler dahil 500 bin kişi bekliyoruz. Dağ otelleri yüzde 100, şehir otelleri ise yüzde 90 dolu. Şehir otelleri doluluğunu­n yüzde 85’ini kayak misafirind­en sağlıyor. Fiyatlar yüzde 25 arttı.
 ??  ??
 ??  ?? Denizli Turistik Otelciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen:
Zafer Turistik Otelciler Derneği Başkanı Ali Gümüşhan: Aileler karneyi beklemedi, yer bulamama endişesiyl­e ayın 10’undan itibaren gelmeye başladılar. Tatil Afyon’da 20 güne çıktı. Ortalama oda fiyatı 1.000 TL. 3-4 gün konaklıyor­lar. 150 bin kişilik rezervasyo­n var.
Denizli Turistik Otelciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen: Zafer Turistik Otelciler Derneği Başkanı Ali Gümüşhan: Aileler karneyi beklemedi, yer bulamama endişesiyl­e ayın 10’undan itibaren gelmeye başladılar. Tatil Afyon’da 20 güne çıktı. Ortalama oda fiyatı 1.000 TL. 3-4 gün konaklıyor­lar. 150 bin kişilik rezervasyo­n var.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? pinar.celik@sabah.com.tr
Pınar ÇELIK EKONOMI
pinar.celik@sabah.com.tr Pınar ÇELIK EKONOMI
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye