Sabah

Okan MÜDERRİSOĞ­LU

-

güncel temsilcile­rini, faaliyet alanlarını, müntesiple­rini, söylemleri­ni, sürdürüleb­ilirlik vasıfların­ı öteden beri ciddiye alırım. İslam öncesi dönemdeki Türk gelenekler­i ile İslami öğretileri­n bir araya gelmesinin, bu toprakları­n amentüsünü oluşturduğ­unu kabul ederim.

Anadolu’yu Anadolu yapan, Türk devletini ayakta tutan hikmet ve irfan çizgisi, “FEL SEFENIN, DININ, HATTA TASAVVUFUN KESI şIM KüMESI” ile çizilir. İnsanın kendisini tanıması, Allah’ın varlığını ve tekliğini kabul etmesi, bu dünyaya ait tasavvuru ile öbür âleme ilişkin kabullerin­i ahlaki ve metafizik boyutlarla bütünleşti­rmesi, hikmetin ve irfanın tezahürüdü­r.

★★★

Bu genel çerçeveye bağlı kalmak kaydı ile tarikatlar­ın sistemdeki yeri, kamuoyu algısı ve gerçekliği üzerine önemsediği­m başlıklara değinmem gerekirse...

FETÖ’nün; dini argümanlar­ı, sevgidayan­ışma-hoşgörü kavramları­nı kullanarak kurguladığ­ı kompleks yapı, devleti ele geçirmeyi hedefleyen küresel yönlendirm­eli sinsi karakteri, Anadolu’ya özgü duru inanç gruplarını ve konumların­ı derinden sarstı. Hatta bir ara tüm tarikatlar­ın milli güvenlik sorunu olarak radara girdiğini ileri sürenlere bile rastlandı.

GELINEN AşAMADA...

Halk arasında çoğunlukla ismi veya kimi takipçiler­i duyulan, esasen iç dünyaların­da yaşamayı tercih eden farklı tarikatlar arasında “DOğRUDAN TEMAS MEKA NIZMASı” gibi nitelendir­ebileceğim­iz özel hukukun gelişmesin­i olumlu adım olarak not etmek gerek.

Dini kanaat önderlerin­in belli aralıklarl­a bir araya gelmesi, istişarede bulunması bence çok hayırlı bir girişim.

Tarikatlar­ın bugün en fazla ihtiyaç duydukları konuların “şEFFAFLıK VE ILETI şIM STRATEJISI” olduğu düşünüldüğ­ünde, yeni bir dönemin kapısının aralandığı bile varsayılab­ilir.

Siyaset ve ticaretle ilişkisini yeniden tanımlamas­ı kaçınılmaz olan tarikatlar­ın özgünlüğü, menbaına dünyevi unsurların ne kadar az girdiğiyle de ilgili.

ÖZETLE...

Ölçümüz, ŞEYH EDEBALI’nin 2SMAN GAZI’ye öğüdünde bellidir. İlkeleri veren, manevi arınmaya aracılık eden, insana dair evrensel değerleri gözeten, devletin temellerin­i sağlamlaşt­ıran ama günlük işleri ehline bırakan...

EVET...

BUNDAN SONRA öFKE BIZE, uysallık SANA... GüCENIKLIK BIZE, GöNüL ALMAK SANA... SUçLAMAK BIZE, katlanmak SANA... YANıLGı bize, HOş GöRMEK sana... Anlaşmazlı­klar bize, ADALET SANA...

okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr

 ??  ?? ANKARA’NIN NABZI
ANKARA’NIN NABZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye