Sabah

Vodafone, dünya kaynakları­nı gözeten dijital toplumun peşinde!

- Şelale KADAK selale.kadak@sabah.com.tr

Vodafone global ola rak tüm dünyada 2025’e kadar 1 milyar insanın hayatına dokunma ve operasyon larından kaynaklana­n çev resel etkileri yarıya indirme sözü vermişti.

Bu hafta buluştuğum­uz

Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı +asan Süel Türkiye ola rak bu söze kat kılarını, 2019 Sürdürüleb­ilirlik Raporu’nun öne çıkan sonuçlarıy­la

paylaşırke­n, “7eknolojiy­i kullanarak sosyoekono mik gelişmeyi destekle yen, herkesi kucaklayan ve dünya kaynakları­nı gözeten bir dijital top lum yaratılmas­ını hedef

liyoruz¨ diyerek özetliyor. Vodafone Türkiye özel likle çevreye olan etkile ri azaltmak için birbiri ardı na yeni projeler devreye sokuyor. Bunlardan biri de çalışanlar­ın da katıldı ğı teknolojik atık kumba rası. Herkesin evinin kulla nılmayan şarj aleti, çeşitli kablolar, eski bilgisayar ve telefonlar­la dolu olduğunu biliyorum. İşte Vodafone 4 bin çalışanına bir duyu ru yapıyor ve 1 ton tek nolojik atığın toplan masını sağlıyor. Geri dönüşüm için toplanan atıklardan sağlanan gelir ile Samsun ve 0ardin’de çocuklar için kodlama sınıf ları kuruluyor.

Düşünün bir sınıfın mali yeti 20 bin lira ama kod lama eğitiminde­n geçen çocukların genişleyen ufuk ları ve kendilerin­e açtıkla rı kapılar paha biçilmez. Hasan Süel, son üç yılda 60 ilde 43 bin çocu ğun kodlama eğitimin den geçirildiğ­ini ve en son 8rfa’da 300 Suriyeli mülteci çocuğa da Yarını Kodlayanla­r 3rojesi kap samında eğitim verdikleri­ni söylüyor. Vodafone Sürdürüleb­ilir Raporu’nda kadınlar da ön planda. 4 yılda ‘Girişimcil­ikte Önce Kadın’

projesiyle yakla

şık 54 bin kadı na ulaşan şir ket, ReConnect

programıyl­a da çalışma hayatı na ara vermiş kadınları tek rar istihdama katıyor. Daha da önem lisi ‘Aile İçi Şiddet 3rosedürü’ yayınlayan Vodafone çalışanlar­ı için de aile içi şiddet konusun da bilinç oluşturmay­a ve destek olmaya çalışıyor. Kadınların güvenli seya hat etmeleri için Kırmızı Işık uygulaması­na ‘yol arkada şım’ özelliğini de ekledikle rini söylüyor Hasan Süel.

Öğreniyoru­z ki, plas tik kullanımı Vodafone’da da kesin olarak bitmiş. 8ygulamayl­a 6 milyon tek kullanımlı­k bardak ve plastik kullanımın­a son verdikleri­ni anlatıyor Süel ve Yeşil Ofis Diploması almayı da hak kazandıkla­rı nı vurguluyor.

Vodafone Türkiye, Dijital Skor uygula ması kapsamında verdi ği destek ve danışmanlı­kla Türkiye’nin 53 olan genel puanını 69’a çıkarmış. “Biyometrik imzayla 3 milyon işlem tamamla dık. 13.5 milyon evra ğı dijitale taşıyarak 231 yetişkin ağacın kesilme sini önledik¨ diyen Hasan Süel, dijital kimlik ile de 6 milyon işlemi tamam layıp, 8.5 milyon evra ğı dijitale taşıyarak 145 yetişkin ağacın kesilmesi ni engelledik­lerini söylüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye