Sabah

Gündelik hayat notları: Ciddi olamazsını­z!..

- (GLW|r: MXUaW KAR3U= Tasarım: Ulaş E/MA/, Haşmet BABAOĞLU

Ev kadınları, üniversite­li genç kızlar, emek liler açmışlar televizyon­u, çıt çıkarmadan astrologla­rın 2020 yorum larını izliyorlar. “Kariyer” ve “yatı rım” kavramları havada uçuşuyor. Belli ki astrologla­r bunlardan bah setmeyi çok seviyor. Emekli beye fendi “Yeni yılda kariyerini­n patlama yapacağını”, üniversi teli genç kız ise “İlk üç ay yatırım planlarını ertelemesi gerektiğin­i” öğreniyor falan... Çok matrak!

Tabii böylece da idrak ediyoruz.

New York’ta, Londra’da kariyer hır sıyla kavrulan profesyone­llere hizmet veren astrologla­rın yazdıkları­nı ter cüme edip gündüz kuşağı TV programı diliyle köpürttün mü, tamamdır.

★★★

Ciddiye aldığımız matraklıkl­ar bitmek bilmiyor... Mehmet Öz’ün “kahvaltı yasaklanma­lı” tezine şiddetle karşı çıkan bir uzman doğru kahvaltıyı şöyle anlattı med yaya: “Tam tahıllı bir dilim ekmek, az yağlı çökelek, bir tatlı kaşığı bal ya da pekmez...”

★★★

Hıncal abi (Uluç) beni Avustralya’daki “göçmen” deve lerin başına gelenleri yeniden tar tışmaya çağırmış. Biraz geç gör düm. Ama yazısında yeryüzünün belki de en ağır sömürgeci zulmü ne uğrayan Avustralya kıtası yerli lerinin (aborijinle­r) şimdi nasıl iyi yaşadıklar­ı nı (!) ve develerin de onların isteğiyle öldürül düğünü anlattığı paragrafı okuyunca pes ettim. Abi, tamam yemek yiyelim ama bu konuyu hiç açmayalım!

Develer meselesi bana bir kez daha göster di ki, bizim entelijans­iyamız da, ortalama oku muşlarımız da sömürgecil­ik ve sömürgecil­ik son rası dünya konusuna aşina değil. Neredeyse, eğitimle oluşturulm­uş bir körlük bu... Meseleleri Doğu-Batı karşıtlığı gibi anlam lı fakat çok problemli bir çerçevede ele almayı seviyoruz ama yeryüzünde­ki keskin nifak ve kopuşun nedeni olan kolonyaliz­mi ve mirasını görmek istemiyoru­z. Israrlıyım; lise müfreda tına kapsamlı bir sömürgecil­ik tarihi dersi eklen meli...

★★★

Japon yönetmen Hirokazu Kore-eda’nın yeni filmi “Saklı Gerçekler” vizyona girdi. Nasıl film bilmiyorum. Ama meraklısın­a, yönetmenin 2018 yapımı “Arakçılar/Shoplifter­s” filmini internette­n bulup izlemesini öneriyorum. Modern şehir, yeni yoksulluk düzeni, sosyal sınıf gerilimi ve şefkat... Filmde hepsi var. Eğlenmek istiyorsa nız başka, o zaman uymaz!

 ??  ?? bizim astrologla­rın lapacılığı­nı koşullar ve imtiyazlar içinde
bizim astrologla­rın lapacılığı­nı koşullar ve imtiyazlar içinde
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye