Sabah

Komet’ten Bedri Rahmi’ye Neşeli Sanat!..

- Hıncal ULUd

Ö

nce en önem li lafı söyleye yim, hikaye mi sonra anlatırım.. Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi 45 numara

da Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu sergi

si var.. Harika kere hari ka.. Bu hafta sonu, olma dı hafta içinde yolunuzu düşürün ve mutlak görün.. Bedri Rahmi’yi bu kadar güzel eserleriyl­e görme fır satı kaçmaz..

Perşembe öğleden sonra uzun uzun vaktimi orda geçirdim. Ayrılmak iste medim.. Bedri Rahmi’yi zaten çok severim.. Bu defa bittim..

Çıkarken, bir dosta rastladım..

“Aldığın resmi söyle de ona dikkatli bakalım” dedi.. Güldüm..

“Ben Bedri Rahmi alacak kadar zengin değilim” dedim..

Lafın özü benim değil.. Komet’ten yürütme.. Tıpkı Bedri Rahmi gibi hem ressam, hem şair dostum, arkadaşlı ğı ile gurur duyduğum Komet’ten mül hem.. Yıllar evvel Milliyet’teki röporta jında okumuştum..

“Evinizde Komet resmi var mı” diye sormuşlard­ı da “Ben Komet

alacak kadar zengin deği lim” demişti.

İşin gerçeğini sorarsanız, ben Komet alacak kadar zen ginim. Hatta öyle zenginim gibi, sahibi olduğum Komet’i her gün bir kaç defa çiğne rim.. Hayır, soyut laf değil, gerçekten, resmen çiğne rim.. Resmen pabuçlarım­la üzerine basar geçerim.. Nasıl mı?.

Benim Komet’im üze rinde adı yazılı olan

bir paspas da ondan.. Yıllardan beri evimin kapısının önün de duruyor, her giren çıkan basıyor.. Yıllar önce bir Komet sergisinde paha lı fotoğrafla­rı yanında, böyle seri imal ettiği ucuz şirinlikle­r de vardı.. Bir pas pası anında kaptım..

Kapısının önünde Komet yazan kaç ev var dünyada?.

Bize gelin sizi Komet karşılasın.. Çiğneyin geçin..

Anlayın ne kadar zengin olduğumu.. Ne güzel oldu, Komet’le Bedri Rahmi’yi arka arkaya izlemem..

Zuhal Demirarsla­n, NTV’de Komet belgeseli yayınlamış. Harika sanat bel geselleri yapar “Benim Sanatım” başlığı altında.. Haber verdi. YouTube’da “NTV Komet” yazdım. Tıkladım..

Harika iş çıkarmış Zuhal.. Komet, o büyük sanatçı, ama muhteşem insan ancak böyle anlatılır..

“Muhteşem” deyişim lafın geli şi değil. Onunla yıllanmış dostluğumu­z var.. Paris’te tesadüfen tanışmıştı­k. O kente gittiğimde “mutlak”larımdan biridir, St. Germain’deki Cafe Fleur’de kahvaltı etmek.. (Kulakların çınlasın Dr. Mehmet gz) O muhteşem bulvar kafesinde otururken, Ertekin’le, Komet geldi. Ertekin’in Paris yıllarında­n dostu.. Önce sarmaş dolaş oldu lar. Sonra Ertekin tanıştırdı. Adam sevilmeyec­ek gibi değil.. Türkiye’de olduğu zamanlar hep Ertekin’e gelirdi. Saatlerce oturur, sohbetleşi­rdik, Ortaköy’de.. Öyle can adamdır.

Bir sergisinde, mavi üzerine harika bir resmine rastladım. Baktım fiyatı da

uygun.. Hemen davrandım.. Komet “O

resim satıldı ne yazık” dedi. “Ama merak etme, sana ayni maviyi yapa rım..”

Yıllar geçti, hâlâ yapacak.. Ertekin’in önce Ortaköy’ü sonra ken disi gidince, buluşamaz da olduk.. Zuhal’e “Bir yemek ayarla da, yeni den buluşalım” dedim. Hafta içinde hasret gidereceği­z herhalde ve ben tabii

“Ne oldu benim mavi” diyeceğim.. Şimdi bu, filozof, şair, ressam ve dünyanın en matrak adamı Komet’i siz de You Tube’dan izleyin yarım saatini zi ayırıp..

Gelelim Bedri Rahmi’ye.. Gençlik yıllarımda kimbilir kaç genç kızın kulağına fısıldadığ­ım Karadut şai ri’nin “Karadut” tablosunu ilk defa bu sergide gördüm.. Siz de sayfam da görüyorsun­uz zaten.. O Karadut eşi Eren değil.. Sevgilisi, onu da bilin..

Benim en dikkatimi çeken, bakar ken çok güldüğüm Turkish Key /

Türk Anahtarı adlı tablosu oldu. Görür görmez Fransız ressam Gustave

Coubert’in 1860’larda, zamanın Osmanlı Büyükelçis­i Halil Paşa’nın siparişi üzerine yaptığı “Origin of the

World/ Dünyanın Merkezi” adlı tab losu aklıma geldi. Paşa, balerin sevgi lisinin vajinasını­n resmini ünlü ressa ma yaptırmış, evinin salonuna asmıştı. Üzerinde bir perde vardı tablonun. Merak eden kaldırıp bakarmış.

Enis Batur kitabını yazdı “Elma” diye de, en çok satan kitabı oldu, Üstadın..

Kumarbaz Paşa, iflas durumu na gelince, tabloyu da satmış.. Şimdi Orsay Müzesi’nde sergileniy­or, Paris’te..

Tabii o resmi köşeme koyamam.. Anladınız Bedri Rahmi’nin Turkish Key/ Türk Anahtarı’nı da koyamam.. Dünyanın Merkezi kapısını açan Türk Anahtarı’nı çizmiş, bizim Üstat da.. Coubert gibi, tıpkısının aynisi değil, tabii. Hafif soyutlamış Bedri Rahmi ki, üzerine perde örtme gereği olmasın.

İşte size, sanatın eğlenceli ve neşeli yanlarını da sunan bir hafta sonu öne risi..

YouTube’da Komet.. Nişantaşı’nda Bedri Rahmi..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye