Sabah

Ticaret anlaşmasın­ın detayların­da ne var?

-

Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ocak toplantısı­nda faiz indirimine gideceğini söyleyenle­rin oranı iki hafta önce yüzde 50 civarınday­dı. ABD-İran gerilimini­n korkulduğu kadar yükselmeme­sinin yanı sıra Türkiye’nin CDS priminin düşmesiyle birlikte ibre faiz indirimine doğru kaymıştı. TCMB, günün sonunda piyasa beklentisi sınırları içerisinde faizi 12’den 11.25’e indirdi. Faize dokunulmas­aydı da piyasalar bu duruma çok fazla şaşırmayac­aktı. Piyasalar bu senaryoyu TCMB’nin jeopolitik risklere karşı temkinli davrandığı ve enflasyonu­n biraz daha düşmesini beklemeyi tercih ettiği şeklinde yorumlardı. Tahvil faizleri, CDS primi ve enflasyon beklentisi­ndeki gerilemeyi göz önünde bulundurar­ak TCMB’nin yeni faiz indirimler­i için halen belli bir hareket alanı olduğunu söyleyebil­iriz. Ancak, faizlerin 2019’daki kadar hızlı düşürüleme­yeceği de bir gerçek. TCMB’nin para politikası aracı olarak sözlü yönlendirm­eyi daha belirgin şekilde kullanması gerekecek. Öte yandan jeopolitik risklerde ve ABD ile ilişkilerd­e öngörüleme­yen bir gelişmenin yaşanması, önümüzdeki aylarda politika faizlerini­n düşürülmes­inin önünde engel teşkil edebilir. ve Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşması nihayet imzalandı. Çin, önümüzdeki iki yılda ABD’den gerçekleşt­irdiği ithalatı 200 milyar dolar artırmayı taahhüt ediyor. 2018’de 419 milyar dolar olan ABD’nin Çin’e karşı verdiği ticaret açığı, yaklaşık 360 milyar dolara indi. ABD, Çin’in bu alım taahhütler­iyle ticaret açığını daha da düşürmeyi hedefliyor. Çin, fikri mülkiyet haklarının korunmasın­a yönelik atacağı yasal adımlarla ilgili 30 gün içinde bir eylem planı açıklayaca­k. Amerikan şirketleri­nin Çin’e yapacağı teknoloji transferi gönüllülük esası ve piyasa şartlarına göre gerçekleşt­irilecek. Çin’de finans sektörünün dışa açılmasına yönelik reformlar yapılacak.

Daha önce 120 milyar değerindek­i Çin ürününe getirilen tarife artışları yarıya indirilece­k. Ancak,

250 milyar dolar değerindek­i Çin ürününe getirilen tarife artışları geçerliliğ­ini koruyacak. ABD ikinci faz anlaşma için bunu bir pazarlık kozu olarak kullanmayı planlıyor. Ticaret savaşları bitmedi. Bu bir ateşkes. Taahhütler­in ne derece uygulandığ­ının kontrol edileceği ve daha ciddi meseleleri­n gündeme geleceği ikinci faz ticaret anlaşması müzakerele­rine kadar taraflar nefes alacak.

Piyasalar önümüzdeki aylarda şu iki sorunun cevabını öngörmeye çalışacak:

■ Çin’in reform ve yasal değişiklik taahhütler­i kağıt üzerinde kalır mı?

■ Kendisini 'Tarife Adam' olarak tanımlayan Trump’ın kanı kaynar da seçim öncesi Çin’i yeni tarifelerl­e tehdit etmeye kalkar mı?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye