Sabah

“Kadınlarla dolu uçakları görmek istiyoruz artık” Şelale KADAK

- Selale.kadak@sabah.com.tr

4T yani teknolo ji, tarım, ticaret ve toplum ile birlik te sürdürüleb­ilir kalkınma ve ekonomik büyüme stra tejisiyle ’ye güçlü bir giriş yapan Türkiye Kadın Girişimcil­er Derneği (KAGİDER),

kamu alımla rında kadın giri şimcilerin payı nın yükselmesi için yasa öneri si üzerinde çalış maya başladı.

Dünyada kamu alımlarınd­a kadınların payı

yüzde civarın da. Türkiye’de neredeyse kadın girişimcil­er kamu alımların da hiç yok. İşte bu duru mu tersine çevirmek, kadı na pozitif ayrımcılık için KAGİDER’in mayıs ayında koltuğa oturan yeni başka nı Emine Erdem ve ekibi önemli bir çalışma başlat tı. Derneğin, kamu alım larında girişimci kadınları öne çıkartmak için dört bir koldan başlattığı hazırlıkla rın bu yıl sonunda biteceği ve yasa önerisini de başında Ankara’ya suncak larını öğreniyoru­z.

yılında Avrupa Birliği’nin Ortak Ağlar Hibe Programı’na başvu ran dernek, AB’den iki yıl için 5 bin euroluk fon almayı başarmıştı. Emine Erdem, bu bütçeyi kulla narak, sayıları 5 ’yi bulan Türkiye’deki tüm kadın girişimci dernekleri­ne ula şarak, girişimci kadınların pazarların­ı genişletme­ye ve kamunun da dikkatini çek meye çalıştıkla­rını söylüyor.

KAGİDER ekibi, AB fonuyla başlattıkl­arı 4 ayaktan oluşan proje için Anadolu’daki aktif 50’nin üzerindeki kadın derneği ni farkındalı­k yaratmak ve projenin detayların­ı anlat mak için Ankara’da buluş turmuş. Emine Erdem, gelemeyece­k durumda olanları da teşvik etmek için tüm ulaşım ve konakla ma masrafları­nı karşıladık larını söylüyor.

Dernek, Denizli, Antalya, İzmir, Van, Kayseri, Samsun, Diyarbakır ve Gaziantep ile birlikte ile daha gide rek girişimci kadınları hare kete geçirecek. Bu amaçla derneğin kurduğu ticare tinkadınla­ri.com plat formunda, il bazında tüm girişimci kadınların üretim lerinin de yer aldığı büyük bir bilgi bankası nı devreye soktuk larını öğreniyoru­z. Böylece kadınları hem cesaretlen­dir miş hem de yeni pazarlama kanal larıyla tanıştırmı­ş olan KAGİDER bu işin peşini bırakacağa ben zemiyor. gyle ki

tarafından zaman zaman düzenlenen başka ülke lere yapılan ticaret seya hatlerine atıfta bulunan Başkan Emine Erdem ve KAGİDER ekibinden Yeşim Seviğ, Bahar Kayserilio­ğlu ve Berrin Kuleli, “Kadınlarla dolu uçakları görmek istiyoruz artık” diyecek kadar gür sesle konuşma ya başladılar.

Tarımda kadın girişim ci sayısını artırmak için de yeni bir programa başla yan dernek, girişimini­n ilk 3 yılı içinde olan kadın lar arasından 75 kadı nı güçlendirm­ek için yeni bir projeye başlayacak. Emine Erdem, TÜBİTAK ve KİGEM aracılığıy la duyurulan projeye başvuru yapıldığın­ı söy lüyor. Şubat’ta seçi len kadınlar İstanbul’da kampa girecek ve her türlü destek verilecek. Tarımda güçlü kadın anlamında ne yazık ki çok rol modelimiz yok ama mesela Isparta’da gül suyundan yola çıka rak Gülşah markasıyla büyüyen Gülşah Gürkan, Samsun Bafra yayla lalarında kardeşiyle hay vanlık yapan ve Nebyan Doğal markasını yara tan Nazlı Uyanık ile arı ürünleri propolis konusun da adını duyuran Aslı Elif Tanuğur gerçek rol model ler. İşte dernek tarımda ki bu rol model kadınların sayısı artsın diye harekete geçti. Yolları açık olsun.

 ??  ?? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye