Sabah

Altını çizdiğim satırlar-100

- Haşmet BABAOĞLU

Kimse her şeyi bir defada söyleyemez. (R D LA,N* / Bölünmüş Benlik)

★★★ Kazanmak istiyorsan tek bir şey bilmen, her şeyi bilmekle vakit kaybetmeme­n gerekir. Derin bilginin hazzı kaybedenle­re özgüdür. (UM%ERTO ECO / Sıfır Sayı)

★★★ Her türlü mübalağa şeytanın ilgi alanına girer. ()R,T+-O) SC+UON / Beşer Tecellisi)

★★★ Gerçekten daha gerçek olan bir şey var mıdır? Evet, vardır: Masal... Geçici olan gerçeğe kalıcı anlamını o verir. (NİKOS KAZANCAKİS / El Greco’ya Mektuplar)

★★★ Takvim, her zaman ideolojik, politik, dinsel bir silah olmuştur. Prensler ve rahipler uzayın sınırların­da durup zamana bakmışlard­ır (gelmiş, görmüş, yenmişlerd­ir), çünkü zaman bir krallık, bir iktidar, bir şereftir. (-A< *R,)),T+S / Tik TakZamana Kaçamak Bir Bakış)

★★★

İnsan her şeyden önce kendine bir tanım getiriyor ve bu tanımın gereği neyse öyle davranıyor (... ) Pişmanlık, insanın kendi tanımından duyduğu rahatsızlı­ktır. Tövbe, insanın bir önceki tanımı reddetmesi, kendisini yeniden tanımlamas­ıdır. (İSMET ÖZEL / Bir Medeniyet Kurmak)

★★★ Felsefe hayal kırıklığıy­la başlar. (S,MON CR,TC+LE< / Sonsuz Talep)

★★★ Ölümlerimi­z hayatımızı aydınlatır, açıklığa kavuşturur ama artık bizi öldüren ölüm bizim değil, tıpkı yaşadığımı­z hayatın bizim olmayışı gibi... (OCTA9,O PAZ / Yalnızlık Dolambacı)

★★★

Çağdaş kültürden uzak kalmak mekânsal ayrışmadan ziyade mental başkaldırı­yı gerektirme­ktedir. Ne var ki, bugün artık hiçbir şeyin böylesi bir başkaldırı­ya yeltenecek ne gücü ne de varlığı kalın çizgilerle çizilebile­cek otantik bir bütünlüğü vardır. Aksine her kaçış ancak distopik manzaradan ibarettir. (SERTAd TİMUR DEMİR / Ten Medeniyeti- Modern Kültürde Beden ve Ötesi)

★★★ Televizyon­da, filmlerde, medyada, siyasal söylemlerd­e genetik özellikler­e sayısız gönderme yapılıyor. Böylelikle gen, bir kültürel ikona, Hristiyanl­ıktaki ruh anlayışını­n laik muadiline dönüşüyor. (DA9,D LE %RETON / Bedene Veda)

★★★

Dost terk edildikten sonra dostluktan dem vuran zavallılar gibi bunlar, her davranışı Allah’ı unutturan bir hayatın içinde dindar olunacağın­ı sanıyorlar. (NURETTİN TOPdU / Kültür ve Medeniyet)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye