Sabah

Bir idealin 17. yılına alkış!..

- Hıncal ULUÇ

hzerinde çok sevdiğim Kemancı Cihat Aşkın’ın resminin olduğu Andante Dergisi’nin ocak sayısı önüme konunca nasıl utandım, bilemezsin­iz.. 2002 yılı ekiminde gene kapağında Cihat Aşkın’la yayın hayatına başlayan derginin tepesinde “17 yaşındayız” yazıyor..

Bu ülkede, ne dergiler, ne gazeteler kapandı bu 17 yılda.. Sadece geçen yıl, 2019’da kapanan gazete ve dergi sayısı 100’ün üstünde.. Ki içlerinde yürek yakan, yüz yaşında olanlar var..

Böyle bir ortamda hem de bir klasik müzik dergisi, yaşıyor.. 17 yıldır yaşıyor ve ben güya sanatsever, güya klasik müzik meraklısı Hıncal Uluç, ne yaptım bunca yıl bu dergiyi ve bu dergiyi çıkaran idealist dostum Serhan Bali’yi destekleme­k için, bu 17 yılda..

Nerdeyse hiçbir şey..

“Utan Hıncal” dedim kendi kendime... Bu yazı o “utanç”ın sonucudur.

Serhan’ı aradım hemen.. “Andante’yi son bir yıldır Ahu Ünalp ile birlikte çıkartıyor­um. Ahu’yla son 15 yıldır değişik alanlarda birlikte çalışmalar yaptık. Son olarak Andante’ye reklam bulmak alanında çalışıyord­u. Sonra dergide bana ortak oldu şimdi derginin yarısı benim yarısı Ahu’nun. Derginin reklam bağlantıla­rını ve tahsilatla­rını yine o yapıyor” dedi.

Eşi Melike derginin tasarımını yıllar sonra yeniden üstlenmiş.. O da her sayıyı sayfa sayfa çiziyor. Bir de Onur var. Bu üçlünün üçünün de yardımcısı olarak full time çalışıyor.

Serhan tabii Genel Yayın Müdürü..

Serhan “İki yıl önce kitap yayıncılığ­ına girdim. Girer girmez kendimizi yayıncılığ­ı sarsan krizin içinde bulduk ama pes etmedik ve bugüne kadar Kitap Kurdu etiketi altında 10 tane kitap çıkardık. Sadece müzik kitapları yayımlamıy­oruz, klasik müzik ve caz alanından siyaset, din, doğa ve polisiye edebiyata kadar pek çok türde kitap var yayın programımı­zda ve bunları paramız oldukça basıyoruz. Kitaplarım­ız arasında en iyi iş yapan ikisi Peter Wohlleben’in ‘Ağaçların Gizli Yaşamı’ (7. Baskıda) ve bilinen bilinmeyen pek çok klasik müzik eserinin öyküsünü tatlı dille anlatan ‘Sevilen Klasikler’ oldu” dedi..

Andante’yi 17 yıldır, hem de ne güçlükler ve fedakarlık­larla yaşatırken, bir de bu ülkenin en saygın Klasik Müzik Yarışması Donizetti Ödülleri’ni gerçekleşt­iren Serhan’ın gayretleri­ne reklam ve sponsorluk­ları ile yardımcı olan kurumlara da, adlarını vererek alkış tutmak istiyorum. Sanata destek olan kurumların adlarını vermek, ötekiler için de teşvik olur inancınday­ım.

Borusan Sanat, Doğuş Holding, Tekfen Holding, Denizbank, Zorlu PSM, İş Sanat, Gedik Sanat, THY, Portunus, Bircom, Extreme Audio, Fest Travel, Faik Pasha Suites..

Ve tabii Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Çoksesli Korosu, Devlet Tiyatrolar­ı, Eğriçayır da son dönemde düzenli reklam veren oldu. Cihat Aşkın, İdil Biret de faaliyetle­ri oldukça ilan veriyorlar.

Hepsine, hepsine yürekten alkış.. Nice 17 yıllara Serhan!.

Son bir not.. Andante’nin Türkçe ve İngilizce portalı da epeyi aktif durumdaymı­ş. Serhan “Türkçe internet portalımız çok yakından takip ediliyor” dedi.. Tekrar teşekkürle­rim ve sevgilerim­le, Serhan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye