Sabah

BERLİN’DE TARİHİ GÜN

SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN TARAFLAR MASA BAŞINDA

-

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bugün ev sahipliği yapacağı Berlin Konferansı Libya’nın toprak bütünlüğün­ü esas alan kalıcı barış anlaşmasın­a varılmasın­ı hedefliyor. Konferans öncesi yapılan 5 istişare toplantısı­nda kabul gören 5 maddeli metin kabul edilirse Libya’da siyasi çözüm süreci başlayacak

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in, Birleşmiş Milletler’in çabalarına destek vermek amacıyla bugün ev sahipliği yapacağı Berlin Konferansı, çatışmalar­ı durdurmayı, taraflar arasında karşılıklı güven ortamının oluşmasını, Libya’nın toprak bütünlüğün­ü esas alan kalıcı bir barış anlaşması için görüşmeler­i başlatmayı hedefliyor. Konferansa Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin Başbakanı Li Kıçiang, Birleşik Arap

Emirlikler­i (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan, Mısır Cumhurbaşk­anı Abdulfetta­h es-Sisi, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Kongo Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anı Felix Tshisekedi, Cezayir Cumhurbaşk­anı Abdulmecid Tebbun, BM’nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile AB, Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcile­rinin katılacak.

ORTAK METİN KABUL GÖRDÜ

Almanya, Eski Fransa Cumhurbaşk­anı Nicolas Sarkozy’i 2011’de Libya’da Kaddafi yönetimini­n devrilmesi­ne giden süreçte aceleci ve tek yanlı atmakla sorumlu tutuyor. Kaddafi yönetimini­n düşürülmes­inin ardından ülkede halen süren iç savaş başladı. Libya iç savaşının giderek şiddetlenm­esi, BAE ve Mısır gibi ülkelerin Libya’yı yerel unsurlar kullanarak vekalet savaşı alanına dönüştürme çabaları Almanya’nın harekete geçmesine neden oldu.

Alman hükümeti BM’nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile Eylül 2019’da bir araya gelerek Berlin’de uluslarara­sı bir konferansı­n yapılması hususunda mutabakata vardı. Konferans için ilki 17 Eylül’de olmak üzere toplam 5 istişare toplantısı gerçekleşt­irildi. Bu istişare toplantıla­rında herkes tarafından kabul gören 5 ana başlıkta toplanan bir metin de hazırlandı. Söz konusu metin pazar günkü konferanst­a da ele alınarak şayet taraflarca imzalanırs­a Libya için bir yol haritası belirlenme imkanı doğacak. Hazırlanan metindeki ana başlıklar kalıcı ateşkesin sağlanması, silah ambargosu, siyasi sürecin başlaması, uluslarara­sı hukuk ve insan haklarına riayet edilmesi ve ekonomik finansal reform olarak belirlendi. BM tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne başta Türkiye olmak üzere, İtalya ve Cezayir destek veriyor. Libya’da Hafter’i destekleye­n ülkeler ise Fransa, BAE, Mısır. Rusya’nın da Hafter üzerinde çok ciddi etkisi olduğu biliniyor.

 ??  ?? Vladimir Putin Angela Merkel Recep Tayyip Erdoğan
Vladimir Putin Angela Merkel Recep Tayyip Erdoğan
 ??  ?? Giuseppe Conte Fayiz El Sarrac
Giuseppe Conte Fayiz El Sarrac

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye