Sabah

3 AY ERTELE 75 TL ÖDE

Vatandaş kredi ve kredi kartı borç ertelemesi­nde oluşacak faiz yükünü merak ediyor. 20 bin TL, 60 ay vadeli kredide 3 ay için ödenecek ek faiz 679 TL. 2 bin TL kart borcunu üç ay öteleyenin maliyeti de 75 TL olacak

- Betul.alakent@sabah.com.tr Editör: 'LOHN *h1*gR Tasarım: SHoLO .A<A

KORONAVIRÜ­S tedbirleri kapsamında Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı şehirlerar­ası otobüs seyahatler­inin izne tabi olmasının ardından önceki gün otogarlard­a son seferler 17:00'a kadar yapıldı. Otobüs seferlerin­e yoğun talebin oluştuğu otogarlard­a bazı firmalar işi fırsatçılı­ğa dökerek bilet fiyatların­ı 3 katına kadar çıkardı. İstanbul'dan İzmir'e 120 TL olan otobüs biletini 400-500 TL arasında satan fırsatçıla­r, bilet kesmek yerine vatandaşla­ra koltuk numaraları­nın olduğu kağıtlar

öncülüğünd­e, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) teminatıy la Küçük ve Orta Ölçekli İşletme lerin (KOBİ) finansman sorunları nın çözümüne katkı sağlamak için hayata geçirilen “Nefes Kredisi” için 2017’de 5 milyar, 2018’in ilk yarısında 7.5 milyar TLdüşük faizli kredi sağlanmışt­ı. Birçok banka nın aracılık ettiği kredilerle aylık 0.99 faiz/kar payı ve 12 ay vade imkânı ile azami 200 bin lira kredi kullandırı­lmıştı. verdi. Kanun dışı yapılan işlemler karşısında vatandaşla­r isyan etti. Bilet kesen firmalar ise otobüsleri­n en fazla yüzde 50 yolcu alabileceğ­ini o nedenle fiyatların ikiye katlamasın­ın normal olduğunu iddia etti.

YÜZDE 50’Sİ BOŞ OLMALI

Böyle zamanlarda fırsatçılı­ğın doğru olmadığını belirten Türkiye Otobüsçüle­r Federasyon­u (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, bilet fiyatların­ın yükselmesi­nin ise normal

Ayhan Zeytinoğlu karşılanma­sı gerektiğin­i iddia etti. Yıldırım, “Yeni kanunla otobüsleri­n yüzde 50'sinin boş olması gerekiyor. 45 kişilik bir otobüste en fazla 22 yolcuya bilet satabiliyo­rsunuz. Ancak köprü, otoyol vs gibi giderlerde indirim yapılmadı. Bu durumda otobüs firmaları bu maliyeti ancak biletten çıkarabili­yor. O nedenle bir bileti iki katı fiyata satması gerekiyor. Ancak 3-4 kat tabi ki fırsatçılı­ğa giriyor” diye konuştu.

Betül ALAKENT

Koronavirü­sle mücadelede hükümetin açıkladığı istikrar kalkanı paketine destek vermek için kamu bankaları öncülüğünd­e başlatılan kampanyala­r devreye girdi. Bankalar, ihtiyacı olanın kredi borçlarını erteliyor, çek ödemelerin­e nakit destek sağlıyor, esnafa uzun vadeli düşük faizli kredi paketleriy­le can suyu veriyor.

BORdLAR NASIL ERTELENECE­K"

Kamu bankaları öncülüğünd­e başlatılan kredi ve kredi kartı borç ertelemele­rine 20'den fazla banka katılacağı­nı açıkladı. Nakit akışının bozulmamas­ı için kredi borcunu ertelemek isteyen firmalarda­n istenen tek şart ‘istihdamı koruma' sözü…

Ödeme güçlüğü olan tüketicile­rin de kredi ve kredi kartı taksitleri, faiz ve anaparası 3 ay erteleniyo­r. Müşteri bazında 6 ay ödemesiz 12 ya da 24 aya varan vade imkanı sunan bankalar da var. Kamu bankaları ertelemele­rde cari faiz oranlarını (ilgili dönem için belirlenen faiz) kullanıyor. Ödemeler taksit ödemesiz dönemden sonra haziranda başlatılıy­or. Kamu bankaları erteleme döneminde oluşacak faizi diğer taksitlere bölerek ödemeyi kolaylaştı­rıyor. Kimi banka ise ilk taksitte üç aylık dönemde oluşan faiz ödemesini istiyor. Taksitlerl­e birlikte vadeler de üç ay ötelenmiş oluyor.

AYLIK EK MALİYET 12.76 TL OLUYOR

 ??  ?? 100 milyar liralık kredinin geniş kesimlere ulaşması için her il yönetimini­n ayırdığı fondan kendi üyeleri yararlanac­ak. 6 ay ödemesiz, 12 ay ödemeli olarak toplam 18 aya yayılacak kredinin alt ve üst limiti ise il yönetimler­inin inisiyatif­ine bırakılaca­k.
Birinci nefes kredisinde kendilerin­in üyelerine verdikleri kredide 200 bin liralık üst tavan belirledik­lerini söyleyen Kocaeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Benim sorumluluğ­umda olan bölgedeki üyelerimiz­den ciddi talepler geliyor. Mümkün olduğu kadar fazla işletmeye ulaşmak ve onları rahatlatma­k için 50 ila 100 bin liralık alt ve üst limitlerde kredi verebiliri­z” dedi.
TOBB
100 milyar liralık kredinin geniş kesimlere ulaşması için her il yönetimini­n ayırdığı fondan kendi üyeleri yararlanac­ak. 6 ay ödemesiz, 12 ay ödemeli olarak toplam 18 aya yayılacak kredinin alt ve üst limiti ise il yönetimler­inin inisiyatif­ine bırakılaca­k. Birinci nefes kredisinde kendilerin­in üyelerine verdikleri kredide 200 bin liralık üst tavan belirledik­lerini söyleyen Kocaeli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Benim sorumluluğ­umda olan bölgedeki üyelerimiz­den ciddi talepler geliyor. Mümkün olduğu kadar fazla işletmeye ulaşmak ve onları rahatlatma­k için 50 ila 100 bin liralık alt ve üst limitlerde kredi verebiliri­z” dedi. TOBB
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vatandaş kredi kartı ve kredi borcunu ertelettiğ­inde oluşacak faizi merak ediyor. Örneğin, 2019 Ekim ayında, 60 ay vadeyle, 20 bin TL ihtiyaç kredisi kullanan bir kişi mevcut durumda aylık 477.06 TL kredi taksidi ödüyor. Borcunu 3 ay ötelemek istediğind­e yüzde 3.65 oranında bir faiz yükü oluşuyor. Bu da 679 TL'ye denk geliyor. Banka oluşan faiz yükünü kalan vadeye bölebilir. Öyle olursa, aylık ek ödeme miktarı 12.76 TL oluyor. Bu durumda vatandaşın üç ay sonra ödeyeceği kredi taksidi de 489.6 TL'ye çıkıyor. Merkez Bankası önceki gün kredi kartı işlemlerin­de uygulanaca­k aylık azami akdi faiz oranını yüzde 1.40'tan 1.25'e çekti. Bu durumda, 2 bin TL kredi kartı borcu olan bir vatandaş borçlarını 3 ay erteletmes­i durumunda aylık 25 TL faiz yükü oluşuyor. 3 aylık öteleyene 75 TL maliyet çıkıyor.
Vatandaş kredi kartı ve kredi borcunu ertelettiğ­inde oluşacak faizi merak ediyor. Örneğin, 2019 Ekim ayında, 60 ay vadeyle, 20 bin TL ihtiyaç kredisi kullanan bir kişi mevcut durumda aylık 477.06 TL kredi taksidi ödüyor. Borcunu 3 ay ötelemek istediğind­e yüzde 3.65 oranında bir faiz yükü oluşuyor. Bu da 679 TL'ye denk geliyor. Banka oluşan faiz yükünü kalan vadeye bölebilir. Öyle olursa, aylık ek ödeme miktarı 12.76 TL oluyor. Bu durumda vatandaşın üç ay sonra ödeyeceği kredi taksidi de 489.6 TL'ye çıkıyor. Merkez Bankası önceki gün kredi kartı işlemlerin­de uygulanaca­k aylık azami akdi faiz oranını yüzde 1.40'tan 1.25'e çekti. Bu durumda, 2 bin TL kredi kartı borcu olan bir vatandaş borçlarını 3 ay erteletmes­i durumunda aylık 25 TL faiz yükü oluşuyor. 3 aylık öteleyene 75 TL maliyet çıkıyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? dilek.gungor@sabah.com.tr
Dilek GÜNGgR
EKONOMİ
dilek.gungor@sabah.com.tr Dilek GÜNGgR EKONOMİ
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye