Sabah

‘Post-Koronavirü­s’ dönem için 6 başlık

Kerem ALKİN

-

Koronavirü­s küresel salgını, sebep olduğu küresel ve ulusal düzeydeki geniş çaplı etkileri nedeniyle, hiç süphesiz, bizleri yeni koşullara, bireysel ve iş yaşamımızı yeni bir anlayışa taşıyacağı­mız bir sürece sürükledi. Bu yeni sürecin uluslarara­sı, ulusal ve bireysel düzeyde ‘değişim’i gerektiren sonuçları olacak. Bireysel düzeyde, ‘deprem gerçeği’ne dayalı olarak evimizde yaptığımız ‘deprem çantası’ tarzı hazırlıkla­ra, şimdi ‘virüs

yönelik hazırlıkla­rı da ekleyeceği­z.

nakit para kullanımın­ı azaltmaya yönelik yeni bir süreç hız kazanacak. En fazla, mikrop, bakteri, virüs taşıyan, elden ele dolaşan nakit paradan, dijital paraya geçiş hızlanacak. İkincisi, küresel dijital platformla­ra yönelik ‘Eireysel mahrumiyet’ ve ‘kişisel verilerin korunması’na yönelik tartışmala­rı, insanların vücuduna ‘çip’ takılması boyutunda, yeni bir sürece taşıyacak. ‘Virüse yakalanmak’ korkusu, insanları bireysel mahrumiyet­inden fedakarlığ­a zorlayacak ve ‘küresel müesses nizam’ ‘kişisel mahrumiyet­i’ korumaya yönelik devlet tedbirleri­ni eleştirece­k. Devletleri­n kontrolü dışında internet imkanı gibi başlıklar hız kazanacak.

hçüncüsü, ‘ulus-devletçile­r’ ile ‘küreselcil­er’ arasında tırmanan savaşın en çetin raunduna gireceğiz. Ulus-devlet kavramını sonuna kadar savunan tüm liderleri ‘virüs salgını’ ile köşeye sıkıştırma­ya çalışacakl­ar. Bre[it’i savunan İngiltere Kraliçesi ve görevi devretmesi beklenen Prens Charles’ın koronavirü­s testleri ‘pozitif’ çıktı. Geçtiğimiz perşembe, İngiltere’nin eski Başbakanı Gordon Brown ise, virüsle mücadelede ivedilikle ‘küresel hükümet’ kurulmasın­ı önerdi. Bunun anlamı, ‘ulus devletler’in yenilgisi.

'|rdüncüsü, bu virüs salgını, devletleri­n ve şirketleri­n yönetim tarzını bütünüyle değiştirec­ek. Konvansiyo­nel tarzda ‘yatay’ veya ‘dikey’ organizasy­on yapıları demode ilan edilecek. Devletler ve şirketler çalışanlar­ını ‘uzaktan erişim’le çalıştırma­ya ikna edilecek, yönlendiri­lecek. Açık ofis kavramı, şirket merkezi kavramı sorgulanac­ak. Dünyada gayrimenku­l ve inşaat faaliyetle­riyle ilgili yepyeni anlayış ve yaklaşımla­r gündeme gelecek. Süreç, dönüp dönüp, ‘ulus-devlet’ kavramının sorgulanac­ağı bir noktaya getirilmey­e çalışılaca­k.

Beşincisi, küresel teknoloji şirketleri­nin ve dijital platformla­rın ne kadar vazgeçilme­z olduğu daha perçinlene­cek. E-ticaret, e-ihracat ve paylaşım ekonomisi Y ve Alfa Kuşağı için vazgeçilme­z kılınacak. Bu iki kuşakta da, mülkiyet edinme eğilimini sonlandırm­aya çalışacakl­ar. Yeni kuşağın tam ‘dijitalleş­me’ye dayalı ‘sosyal izolasyon’u en yakın dostunun ‘akıllı cihazlar’ olduğu bir yaşam tarzı empoze edilecek.

Altıncısı, ‘ulus-devlet’i savunanlar için ağır bir sınav dönemi olacak. Tüm ‘küreselleş­me’ taraftarı baskılara karşın, ‘milli sanayi’ hamlesini savunmayı sürdürecek­ler. ‘Sınırları tümüyle kaldırma’nın savunulduğ­u bir konjonktür­de, küresel ticaretin bütünüyle serbest bırakılmas­ının savunulduğ­u bir dönemde, ‘ulus-devlet’ kavramı ışığında, ülkeler savunmanın yanı sıra, sağlık, bilişim, siber alt yapı ve enerjide ‘kendine yeten ülke’ olmak adına büyük bir mücadeleye soyunacakl­ar. Küresel sağlık, bilişim ve enerji şirketleri­nin tüm baskı ve lobi faaliyetle­rine rağmen. Türkiye olarak, bu sürece ‘Milli Egemenlik’i önceliklen­diren bir anlayışla hazırlanma­lıyız.

kerem.alkin#sabaK.com.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ?? salgını’na
EKONOMİ-POLİTİK
Birincisi,
salgını’na EKONOMİ-POLİTİK Birincisi,

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye